Drogie wina naprawdę lepsze od tanich? Naukowcy konstruują elektroniczny język

Drogie wina naprawdę lepsze od tanich? Naukowcy konstruują elektroniczny język23.09.2014 11:48

Ludzkie zmysły potrafią zawodzić, zwłaszcza jeśli w grę wchodzą subiektywne odczucia, tak jak w przypadku smakowania alkoholi. Dlatego naukowcy postanowili odwołać się do podniebienia maszyny.

Źródło zdjęć: © (fot. Fotolia)
Źródło zdjęć: © (fot. Fotolia)

Zgodnie z wynikami najnowszego badania, optyczne nanoczujniki, oparte na powierzchniowym rezonansie plazmonowym, są w stanie stwierdzić, w jaki sposób ludzie odczuwają wytrawny smak wina. Co więcej, sensory potrafią określić, w jaki sposób zawarte w alkoholu garbniki, odpowiedzialne za cierpki smak, podziałają na nasze kubki smakowe. I mogą to wywnioskować lepiej niż najwytrawniejszy kiper.

Wprawdzie każdy smakosz będzie bronił ludzkiego nosa, bo kto to słyszał, żeby bezduszna kupa podzespołów rościła sobie prawo do wydawania sądów w czysto ludzkiej sprawie. Tymczasem duńscy badacze z Uniwersytetu Arhaus uważają, że roboty są lepsze, bo pozbawione upodobań i uprzedzeń. Maszyna jest w stanie wypowiedzieć się chłodno, bez emocji.

Zgodnie z danymi serwisu MarketWatch, każdego roku na świecie jest sprzedawanych 31,4 mld butelek wina. Wprawdzie większość jest nieźle oznaczona, ale i tak każdy konsument ma inny smak, a to znacznie utrudnia podjęcie decyzji, kiedy przychodzi do wyboru w pobliskim markecie. Dlatego naukowcy - zamiast informować nas, że wino pachnie mokrymi, jesiennymi liśćmi albo wanilią - wolą nanoczujniki, dokonujące pomiarów cząsteczkowych w ustach.

„Uczucie powstaje w wyniku oddziaływania pomiędzy małymi, organicznymi cząsteczkami w winie oraz białkami w waszych ustach. Te interakcje powodują, że białka zmieniają swoją strukturę i łączą się razem. Do tej pory skupiano się na owym łączeniu, które zachodzi nieco zbyt późno podczas całego procesu. Dysponując czujnikiem, opracowaliśmy metodę naśladującą łączenie i zmiany w strukturze białek, czyli dotyczącą wczesnego etapu procesu. To bardziej wrażliwa metoda, która lepiej oddaje efekt cierpkości”. - wyjaśnia Joana Guerreiro, biorąca udział w badaniach.
Naukowcy mówią, że sama technika nie jest nowa, ale nowatorskie jest stworzenie w oparciu o nią czujnika, który potrafi mierzyć efekt, zamiast podawać suchą liczbę cząsteczek. A rozwiązania można przecież użyć do dowolnego rodzaju jedzenia, nie tylko wina. Chcielibyście mieć w kuchni elektroniczny język, który wesprze Was podczas podejmowania decyzji?

Szanowna Użytkowniczko! Szanowny Użytkowniku!
×
Aby dalej móc dostarczać coraz lepsze materiały redakcyjne i udostępniać coraz lepsze usługi, potrzebujemy zgody na dopasowanie treści marketingowych do Twojego zachowania. Twoje dane są u nas bezpieczne, a zgodę możesz wycofać w każdej chwili na podstronie polityka prywatności.

Kliknij "PRZECHODZĘ DO SERWISU" lub na symbol "X" w górnym rogu tej planszy, jeżeli zgadzasz się na przetwarzanie przez Wirtualną Polskę i naszych Zaufanych Partnerów Twoich danych osobowych, zbieranych w ramach korzystania przez Ciebie z usług, portali i serwisów internetowych Wirtualnej Polski (w tym danych zapisywanych w plikach cookies) w celach marketingowych realizowanych na zlecenie naszych Zaufanych Partnerów. Jeśli nie zgadzasz się na przetwarzanie Twoich danych osobowych skorzystaj z ustawień w polityce prywatności. Zgoda jest dobrowolna i możesz ją w dowolnym momencie wycofać zmieniając ustawienia w polityce prywatności (w której znajdziesz odpowiedzi na wszystkie pytania związane z przetwarzaniem Twoich danych osobowych).

Od 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 (określane jako "RODO"). W związku z tym chcielibyśmy poinformować o przetwarzaniu Twoich danych oraz zasadach, na jakich odbywa się to po dniu 25 maja 2018 roku.

Kto będzie administratorem Twoich danych?

Administratorami Twoich danych będzie Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, oraz pozostałe spółki z grupy Wirtualna Polska, jak również nasi Zaufani Partnerzy, z którymi stale współpracujemy. Szczegółowe informacje dotyczące administratorów znajdują się w polityce prywatności.

O jakich danych mówimy?

Chodzi o dane osobowe, które są zbierane w ramach korzystania przez Ciebie z naszych usług, portali i serwisów internetowych udostępnianych przez Wirtualną Polskę, w tym zapisywanych w plikach cookies, które są instalowane na naszych stronach przez Wirtualną Polskę oraz naszych Zaufanych Partnerów.

Dlaczego chcemy przetwarzać Twoje dane?

Przetwarzamy je dostarczać coraz lepsze materiały redakcyjne, dopasować ich tematykę do Twoich zainteresowań, tworzyć portale i serwisy internetowe, z których będziesz korzystać z przyjemnością, zapewniać większe bezpieczeństwo usług, udoskonalać nasze usługi i maksymalnie dopasować je do Twoich zainteresowań, pokazywać reklamy dopasowane do Twoich potrzeb. Szczegółowe informacje dotyczące celów przetwarzania Twoich danych znajdują się w polityce prywatności.

Komu możemy przekazać dane?

Twoje dane możemy przekazywać podmiotom przetwarzającym je na nasze zlecenie oraz podmiotom uprawnionym do uzyskania danych na podstawie obowiązującego prawa – oczywiście tylko, gdy wystąpią z żądaniem w oparciu o stosowną podstawę prawną.

Jakie masz prawa w stosunku do Twoich danych?

Masz prawo żądania dostępu, sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania danych. Możesz wycofać zgodę na przetwarzanie, zgłosić sprzeciw oraz skorzystać z innych praw wymienionych szczegółowo w polityce prywatności.

Jakie są podstawy prawne przetwarzania Twoich danych?

Podstawą prawną przetwarzania Twoich danych w celu świadczenia usług jest niezbędność do wykonania umów o ich świadczenie (tymi umowami są zazwyczaj regulaminy). Podstawą prawną przetwarzania danych w celu pomiarów statystycznych i marketingu własnego administratorów jest tzw. uzasadniony interes administratora. Przetwarzanie Twoich danych w celach marketingowych realizowanych przez Wirtualną Polskę na zlecenie Zaufanych Partnerów i bezpośrednio przez Zaufanych Partnerów będzie odbywać się na podstawie Twojej dobrowolnej zgody.