Kończy się era kipera? Europejscy naukowcy
skonstruowali "elektroniczny język", który potrafi ocenić rodzaj i
wiek wina.
Urządzenie, przeznaczone właściwie do kontrolowania jakości, ma sześć czujników, które wykrywają substancje charakterystyczne dla określonego wina. Chodzi m.in. o poziom cukru, kwaśność i zawartość alkoholu.
Język skonstruowała Cecilia Jimenez-Jorquera i jej koledzy z Instytutu Mikroelektroniki w Barcelonie - podaje magazyn "The Analyst".
Na brak urządzenia, które w łatwy i szybki sposób pozwoliłoby ocenić jakość wina, skarżyli się przedstawiciele branży; wysyłanie próbek do laboratorium zajmuje dużo czasu.
Urządzenie nie tylko działa szybko, ale i jest przenośne, tanie i może zostać "wytrenowane" do oceny nowych rodzajów win.
Jimenez-Jorquera twierdzi, że aparatury można używać do wykrywania oszustw związanych z wiekiem trunków czy rodzajem użytych winogron. (PAP)