Dlaczego mikrofala grzeje talerz, nie jedzenie? Odpowiada fizyk

Dlaczego mikrofala grzeje talerz, nie jedzenie? Odpowiada fizyk11.08.2017 16:52
Źródło zdjęć: © flickr.com | Jimmy Tan

Nie ma chyba bardziej frustrującej rzeczy w kuchni, jak podgrzewanie jedzenia w mikrofali. Nie zliczę, ile razy wyjmowałem gorący talerz tylko po to, by przekonać się, że jedzenie jest dalej zimne. Dlaczego tak się dzieje? Jakie mroczne siły za tym stoją? Postanowiłem zapytać o to kogoś mądrzejszego od siebie. Na moją odezwę odpowiedział Jacek Błoniarz-Łuczak z Laboratorium Fizycznego Centrum Nauki Kopernik.

1. Dlaczego talerze są gorące, a jedzenie często zimne?
Załóżmy, że ilość pochłoniętej przez kotlet schabowy i talerz energii, którą wytworzyła mikrofala przy grzaniu, jest taka sama. Okazuje się, że kotlet jest zimny, a talerz ciepły. Wynika to z tego, że kotlet i talerz mają inne ciepło właściwie. To cecha, która mówi, jak dużo energii należy dostarczyć 1 kg podgrzewanej rzeczy, żeby zwiększyć temperaturę o 1 stopień Celsjusza.

Jeśli kotlet ma duże ciepło właściwe, a talerz małe, to mimo że dostarczyliśmy taką samą ilość energii do jednego i do drugiego, kotlet będzie miał niższą temperaturę niż talerz. Dodatkowo sytuacja komplikuje się jeszcze bardziej, bo kotlet i talerz mogą w różnym tempie pochłaniać energię emitowaną przez mikrofalówkę.

Kotlet szybciej pochłania tę energię niż talerz, bo zawiera w sobie dużo wody, a woda właśnie bardzo dobrze pochłania energię mikrofal. Ale można wyobrazić sobie żywność, w której jest stosunkowo mało wody plus ma ona duże ciepło właściwe. Taka żywność będzie się słabo nagrzewała i może okazać się, że talerz nagrzeje się mocniej.

Istnieje również pewien specyficzny powód, dla którego spośród dwóch obiektów umieszczonych w mikrofalówce, jeden się nagrzeje, a inny, stojący tuż obok, nie. W mikrofalówce bowiem powstaje fala elektromagnetyczna stojąca.
Długo by tłumaczyć, na czym to polega i jak to się dzieje, ale lepiej zobaczyć film pokazujący falę stojącą:

Na filmie widać, że są miejsca, w których fala stojąca ma dużą amplitudę (tzw. strzałki) oraz miejsca, gdzie ta amplituda jest mała (tzw. węzły). Jeśli położymy jedzenie w miejscu, gdzie akurat występuje węzeł fali mikrofalowej, to energia z promieniowania elektromagnetycznego nie będzie właściwie pochłaniana. Po prostu cząsteczki nie będą czuły żadnej wibracji pola elektromagnetycznego, nie odczują żadnej fali i nie będzie przekazu energii z pola do cząsteczek, zgodnie z powiedzeniem, że „z pustego nawet Salomon nie naleje”.

Obok może znajdować się węzeł i jedzenie w tym miejscu może grzać się bardzo. Aby uchronić nas przed takim nierównomiernym nagrzewaniem się jedzenia, producenci już od wielu lat stosują w mikrofalówkach obrotowe stoliki.

2. Czy to istotne, z czego jest zrobiony talerz?

Oczywiście. Główne cechy materiałowe, które wpływają na to jak, dobrze coś się podgrzewa w mikrofalówce to:
1) Jak silna jest absorpcja promieniowania mikrofalowego dla danego materiału. Przykładowo, woda ma bardzo dużą absorpcję, większą niż ceramika talerza.
2) Jak duże jest ciepło właściwe substancji.
3) Jakie jest przewodnictwo cieplne danego materiału.

Talerza metalowego w ogóle nie powinno się umieszczać w mikrofalówce, gdyż metal ma ogromną koncentrację swobodnych nośników ładunku (elektronów), które mocno pochłaniają energię mikrofal i bardzo podgrzewają talerz. To może doprowadzić do iskrzenia czy pożaru wewnątrz urządzenia.

3. Czy istnieje uniwersalny sposób na to, aby potrawy również były ciepłe?

Suche potrawy trudniej podgrzać niż wilgotne, bo to właśnie woda odpowiada za dużą absorpcję energii promieniowania mikrofalowego, a co za tym idzie – podgrzewanie. Oczywiście jeśli wody jest zbyt dużo, to niedobrze, bo woda ma duże ciepło właściwe, więc należy dostarczyć dużą ilość energii, aby podgrzać 1 kg wody o 1 stopień Celsjusza. Najlepiej grzać lekko wilgotne jedzenie.

Szanowna Użytkowniczko! Szanowny Użytkowniku!
×
Aby dalej móc dostarczać coraz lepsze materiały redakcyjne i udostępniać coraz lepsze usługi, potrzebujemy zgody na dopasowanie treści marketingowych do Twojego zachowania. Twoje dane są u nas bezpieczne, a zgodę możesz wycofać w każdej chwili na podstronie polityka prywatności.

Kliknij "PRZECHODZĘ DO SERWISU" lub na symbol "X" w górnym rogu tej planszy, jeżeli zgadzasz się na przetwarzanie przez Wirtualną Polskę i naszych Zaufanych Partnerów Twoich danych osobowych, zbieranych w ramach korzystania przez Ciebie z usług, portali i serwisów internetowych Wirtualnej Polski (w tym danych zapisywanych w plikach cookies) w celach marketingowych realizowanych na zlecenie naszych Zaufanych Partnerów. Jeśli nie zgadzasz się na przetwarzanie Twoich danych osobowych skorzystaj z ustawień w polityce prywatności. Zgoda jest dobrowolna i możesz ją w dowolnym momencie wycofać zmieniając ustawienia w polityce prywatności (w której znajdziesz odpowiedzi na wszystkie pytania związane z przetwarzaniem Twoich danych osobowych).

Od 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 (określane jako "RODO"). W związku z tym chcielibyśmy poinformować o przetwarzaniu Twoich danych oraz zasadach, na jakich odbywa się to po dniu 25 maja 2018 roku.

Kto będzie administratorem Twoich danych?

Administratorami Twoich danych będzie Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, oraz pozostałe spółki z grupy Wirtualna Polska, jak również nasi Zaufani Partnerzy, z którymi stale współpracujemy. Szczegółowe informacje dotyczące administratorów znajdują się w polityce prywatności.

O jakich danych mówimy?

Chodzi o dane osobowe, które są zbierane w ramach korzystania przez Ciebie z naszych usług, portali i serwisów internetowych udostępnianych przez Wirtualną Polskę, w tym zapisywanych w plikach cookies, które są instalowane na naszych stronach przez Wirtualną Polskę oraz naszych Zaufanych Partnerów.

Dlaczego chcemy przetwarzać Twoje dane?

Przetwarzamy je dostarczać coraz lepsze materiały redakcyjne, dopasować ich tematykę do Twoich zainteresowań, tworzyć portale i serwisy internetowe, z których będziesz korzystać z przyjemnością, zapewniać większe bezpieczeństwo usług, udoskonalać nasze usługi i maksymalnie dopasować je do Twoich zainteresowań, pokazywać reklamy dopasowane do Twoich potrzeb. Szczegółowe informacje dotyczące celów przetwarzania Twoich danych znajdują się w polityce prywatności.

Komu możemy przekazać dane?

Twoje dane możemy przekazywać podmiotom przetwarzającym je na nasze zlecenie oraz podmiotom uprawnionym do uzyskania danych na podstawie obowiązującego prawa – oczywiście tylko, gdy wystąpią z żądaniem w oparciu o stosowną podstawę prawną.

Jakie masz prawa w stosunku do Twoich danych?

Masz prawo żądania dostępu, sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania danych. Możesz wycofać zgodę na przetwarzanie, zgłosić sprzeciw oraz skorzystać z innych praw wymienionych szczegółowo w polityce prywatności.

Jakie są podstawy prawne przetwarzania Twoich danych?

Podstawą prawną przetwarzania Twoich danych w celu świadczenia usług jest niezbędność do wykonania umów o ich świadczenie (tymi umowami są zazwyczaj regulaminy). Podstawą prawną przetwarzania danych w celu pomiarów statystycznych i marketingu własnego administratorów jest tzw. uzasadniony interes administratora. Przetwarzanie Twoich danych w celach marketingowych realizowanych przez Wirtualną Polskę na zlecenie Zaufanych Partnerów i bezpośrednio przez Zaufanych Partnerów będzie odbywać się na podstawie Twojej dobrowolnej zgody.