Trujące naczynia w kuchni

Naczynia, z których korzystamy na co dzień, mają wpływ na nasze zdrowie. Badacze dowiedli, że wiele z nich może wydzielać trujące substancje i powodować bóle głowy, niewydolności wątroby, a nawet raka. Sprawdźcie, czego warto unikać w kuchni.

Trujące naczynia w kuchni
Źródło zdjęć: © Fotolia | monticellllo

Naczynia aluminiowe

Ten rodzaj naczyń jest bezpieczny dla zdrowia, o ile korzysta się z nich właściwie. W garnkach aluminiowych nie wolno dusić ani gotować kwaśnych lub słonych potraw. Tym samym nie przygotujemy bigosu, kapuśniaku, zupy pomidorowej czy kompotu z suszu. Jest to spowodowane faktem, że słone i kwaśne produkty w połączeniu z wysoką temperaturą uwalniają szkodliwy glin. Pierwiastek ten w całości odkładany jest w wątrobie i może prowadzić zarówno do niewydolności tego organu, jak i przyczynić się do rozwoju raka. Uczeni ostrzegają również, że istnieje silne powiązanie między glinem a chorobami neurologicznymi, takimi jak Alzheimer.

Obraz
© (fot. Fotolia)

Garnki emaliowane

Są niedrogie, kolorowe i mogą posłużyć przez wiele lat. Aż do chwili, gdy pojawią się na naczyniach zarysowania i emalia odpryśnie. Wtedy pojawia się problem, ponieważ pod warstwą emalii znajduje się stalowa blacha, która dość szybko ulega korozji. Opiłki zardzewiałej stali mogą trafić do przygotowanej w garnku potrawy, a potem bezpośrednio do organizmu człowieka. Co oczywiście może powodować nieprzyjemne konsekwencje zdrowotne, np. kołatanie serca czy zawroty głowy.

Jeśli zdecydujemy się na zakup garnka emaliowanego, pamiętajmy o zasadzie, że im cięższy, tym lepszy. Naczynia, które posiadają grube dno, są bardziej odporne na uszkodzenia. Poza tym przed zakupem warto obejrzeć garnek z każdej strony, czy przypadkiem nie ma odprysków oraz zarysowań.

Obraz
© (fot. Fotolia / monticellllo)

Kontrowersyjny teflon

Patelnie teflonowe należą do najpopularniejszych na rynku. Przede wszystkim są wygodne w użytkowaniu –. szybko się na nich smaży i czyści. Problem pojawia się dopiero wtedy, gdy na powierzchni patelni powstają zarysowania. Uszkodzona powłoka powoduje przedostawanie się drobinek teflonu bezpośrednio do żywności. Te silne toksyczne chemikalia to związki fluoru, które wchodzą w skład teflonu. Przede wszystkim zwiększają ryzyko zawałów serca oraz udarów, a co najważniejsze mogą prowadzić do powstania nowotworów.

Pudełka plastikowe

Okazuje się, że plastikowe pudełka, w których przechowywana jest żywność, mogą być niebezpieczne dla zdrowia. Zawierają one substancję rakotwórczą, bisfenol A, która również została odkryta w blaszanych puszkach po konserwach czy napojach gazowanych. Badania naukowe wykazały, że bisfenol A wpływa nie tylko na poziom hormonów, ale również może powodować zmiany genetyczne oraz poronienia. Niestety bisfenol A jest obecny wszędzie, więc nie należy popadać w paranoję. Ważne, by nie przechowywać żywności w lodówce bezpośrednio w plastikowych pojemnikach. Wcześniej powinniśmy umieścić ją w papierze. Pamiętajmy również, aby korzystać z tych opakowań, które nie zawierają dodatkowych ozdób. W innym przypadku mogą one powodować szybsze przedostawanie się bisfenolu A do produktów spożywczych.

Drewniane deski

Okazuje się, że nawet naturalne tworzywa mogą być niebezpieczne dla zdrowia. Niestety drewno dość trudno utrzymać w czystości. Poza tym nasiąknięte wodą zwiększa swoją objętość i szybko się deformuje. Wtedy wszelkie zagłębienia stają się pożywką dla bakterii, które łatwo mogą przedostać się pożywienia. Na plus za drewnianymi naczyniami przemawia fakt, że nie wydzielają szkodliwych substancji. Jedynie mogą stać "mieszkaniem" dla bakterii.

Obraz
© (fot. Fotolia / Kamila Cyganek)

Garnki z Chin

Garnki z Chin najczęściej są robione ze stopów metali. Jakich stopów? Tego nikt nie wie, oprócz ich twórców z Państwa Środka. Dlatego do wszystkich wyrobów chińskich powinniśmy podchodzić z dużą dozą ostrożności, w szczególności do tych produktów, które będą mieć styczność z żywnością. Zwróćmy również uwagę na te wyroby, które wcale nie są oznaczone napisem "Made in China". Zwykle są one tanie i udają markowe.

Jakie naczynia są najlepsze?

Najmniej szkodliwe dla zdrowia są naczynia wykonane ze stali nierdzewnej. Jest ona najbardziej stabilna chemicznie oraz nie straci swoich właściwości w kontakcie z wysoką temperaturą. Poza tym jest odporna na kwasy oraz inne składniki chemiczne, zawarte w produktach spożywczych. Jedynym zastrzeżeniem może być tutaj alergia na nikiel, którego śladowe ilości znajdują się w naczyniach tego typu. W dobrych sklepach możemy także dostać garnki ceramiczne lub gliniane. Oczywiście nie można ich używać w każdych warunkach, ale jak na razie są najzdrowszymi i najmniej alergennymi ze wszystkich naczyń.

Źródło: deccoria / meditron / ekorodzice / WP

Źródło artykułu:WP Tech
Wybrane dla Ciebie
Komentarze (4)