Tracą zęby. To wszystko przez rosnące zakwaszenie oceanów
Zakwaszenie oceanów znacząco wpływa na morskie życie. Zjawisko staje się ogromnym zagrożeniem dla rekinów, gdyż przez malejące pH, zwierzęta tracą zęby. W ten sposób drapieżniki zatracają zdolność polowania.
Rekiny mają niezwykłą zdolność wymiany zębów, jednak nieustannie zakwaszające się oceany wpływają nawet na uzębienie tych zwierząt. Jak podkreślają badacze z Uniwersytetu Heinricha Heinego w Düsseldorfie, mechanizm wymiany zębów może okazać się niewystarczający w obliczu zmian środowiskowych.
Badania nad wpływem zakwaszenia
Jak podaje Polska Agencja Prasowa, nowe badania pokazują, że postępujące zakwaszenie oceanów może mieć bezpośredni wpływ na kondycję rekinów, a dokładniej na ich zęby. Naukowcy odkryli, że w kwaśnym środowisku stają się kruche i podatne na uszkodzenia, mimo że zbudowane są z wyjątkowo twardych i zmineralizowanych fosforanów.
Jak podkreśla Maximilian Baum, autor publikacji w Frontiers in Marine Science, uzębienie rekinów, idealnie przystosowane do rozrywania mięsa, okazuje się bezbronne wobec chemicznych zmian w oceanach.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Doświadczanie wydarzeń muzycznych w XXI w. | Historie Jutra
Zakwaszenie oceanów i jego skutki
Zakwaszenie oceanów, które wywołane rosnącą jest emisją dwutlenku węgla, prowadzi do stopniowego obniżania pH wód. Z obecnych 8,1 do prognozowanych 7,3 w roku 2300. Naukowcy, badając ten proces, przeprowadzili eksperymenty z użyciem zębów żarłaczy czarnopłetwych, wystawiając je na działanie wody o różnym poziomie kwasowości. Analiza wykazała, że w warunkach obniżonego pH szkliwo stawało się wyraźnie bardziej kruche, a powierzchnia zębów uszkodzona.
Naukowcy zauważyli, że nawet umiarkowany spadek pH może wpływać na bardziej wrażliwe gatunki rekinów, które mają wolniejszy cykl wymiany zębów. Utrzymanie pH oceanów na poziomie 8,1 jest kluczowe dla zachowania sprawności fizycznej rekinów. Baum podkreśla, że skutki zmian klimatu rozprzestrzeniają się w całych ekosystemach, wpływając na sieci pokarmowe.