Sezon na soki. Jak wybrać dobrą sokowirówkę?
Już wkrótce w sklepach i na targach pojawi więcej sezonowych warzyw i owoców. Dlatego warto zaopatrzyć się w urządzenie, które pomoże przyrządzić domowe, świeżo wyciskane soki. W końcu to samo zdrowie. Obecnie na rynku mamy spory wybór sokowirówek. Na co powinniśmy zwrócić szczególną uwagę?
01.05.2016 15:59
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Na sklepowych półkach znajdziemy klasyczne sokowirówki i ich odmiany zwane slowjuicerami, wyciskarki do cytrusów i wyciskarki wolnoobrotowe do soków. Planując zakup warto zastanowić się z jakich warzyw i owoców chcemy przyrządzać soki, czy jednorazowo będziemy wyciskać sok na jedną szklankę, czy dzbanek, a także ile możemy przeznaczyć na zakup urządzenia. W tym przypadku sokowirówkę o dobrych parametrach możemy znaleźć już od 300 zł.
Kilka przydatnych wskazówek
Każda sokowirówka jest wyposażona w wirujące sito z ostrzami. Wyciśnięty sok przelewa się przez boczne otwory sitka, spływając do lejka, a następnie do przygotowanego pojemnika. Dzięki temu, w krótkim czasie otrzymujemy klarowny sok z warzyw lub owoców. Obecnie w sklepach mamy bardzo duży wybór sokowirówek w różnych przedziałach cenowych. Przy zakupie warto zwracać uwagę na kilka parametrów, takich jak:
1. Moc urządzenia
Najprostsze modele sokowirówek zwykle mają moc zaczynającą się od 20. W. Warto pamiętać, że przy wyciskaniu soku z miękkich owoców wystarczy urządzenie o mocy 400-500 W. Za to im twardszy owoc lub warzywo (np. buraki czy marchewka)
, tym moc powinna być większa - nawet do 700-800 W.
Regulacja prędkości
Większość sokowirówek zostało wyposażone w dwustopniową regulację prędkości. Pierwszy stopień umożliwia przetwarzanie miękkich owoców i warzyw, drugi - twardych.
Sitko
Jakość świeżo wyciśniętego soku zależy przede wszystkim od sitka oraz noży z jakiego zostały wykonane. Warto pamiętać, że sitka wykonane z plastiku mogą charakteryzować się mniejszą przepuszczalnością - w praktyce dają mniej soku i mogą się szybciej zapychać. Najlepiej jest wybierać urządzenie wyposażone stalowe sitko z mikrosiateczką, które charakteryzuje się lepszą efektywnością, a tym samym otrzymujemy maksymalną ilość dobrze wyciśniętego soku.
Wielkość pojemników
Kolejną ważną kwestią jest to, ile soku mamy zamiar przygotować. Jeśli z urządzenia będzie korzystać jedna lub dwie osoby, wystarczy sokowirówka z pojemnością 0,5 litra (z reguły są najtańsze - do 20. zł). Sokowirówką idealną dla potrzeb całej rodziny jest ta o pojemności około 2 litrów i dodatkowym dzbankiem o pojemności około 1 litra.
Regulacja prędkości
Jeśli zamierzasz przygotować soki z owoców i warzyw o różnej twardości miąższu, warto wybrać urządzenie umożliwiające regulację obrotów sitka z ostrzami (najczęściej są to dwa poziomy). Przy czym warto mieć na uwadze to, że im wyższa prędkość, tym mniej pozostanie wartości odżywczych w soku.
Dodatkowe wyposażenie oraz funkcje
- _ automatyczne usuwanie miąższu _, które ma swoje zalety jak i wady. Usuwanie miąższu podczas wyciskania zapewnia ciągła pracę sokowirówki. Jednak z drugiej strony należy liczyć się z mniejszą efektywnością, a tym samym mniejszą ilością uzyskanego soku.
- _ podstawki antypoślizgowe _ - zapobiegają przypadkowemu przemieszczaniu się sokowirówki podczas pracy.
A może slowjuicer?
Na rynku są dostępne także sokowirówki wolnoobrotowe zwane inaczej slowjuicerami. Mają mniejszą moc niż standardowe sokowirówki, jednak cechuje je większa wydajność. Pracują wolniej, ale też ciszej oraz dokładniej wyciskają owoce i warzywa, dzięki czemu sok zachowuje więcej witamin i składników odżywczych. Dlatego też tego typu sokowirówki mają wyższą cenę (od 60. zł wzwyż) niż klasyczne sokowirówki, ale nadal są tańszą opcją niż drogie wyciskarki do soków.
ag
Źródło: Botti Electronic