Maszynka do mielenia mięsa - jaką wybrać?
Soczyste pasztety, pachnące, mięsne zapiekanki, mielone kotlety czy tatar – większość z nas potrawy przyrządzone własnoręcznie kojarzy z wysoką jakością i dobrym smakiem. Wiemy, jakie produkty zostały wykorzystane do ich przygotowania, co daje nam pewność świeżości i braku konserwantów. Dlatego przygotowując kotlety mielone czy tatar często sami wolimy zmielić mięso.
12.09.2012 15:18
Obecnie na rynku można znaleźć dwa typy maszynek do mielenia mięsa: ręczne i elektryczne. O ile te pierwsze kojarzą się nam najczęściej z czasami PRL-u, kiedy były na wyposażeniu prawie każdej kuchni, o tyle te drugie należą do niecodziennych urządzeń.
Główną zaletą maszynek ręcznych bez wątpienia jest duża odporność na uszkodzenia oraz niezwykła trwałość. Niestety modele ręczne wymagają pewnego nakładu siły podczas mielenia oraz odpowiedniej przestrzeni, aby swobodnie móc kręcić rączką. Wadą tych urządzeń jest konieczność przymocowania ich do stołu czy blatu oraz częsty brak stabilności, co może wpływać na odpowiednie rozdrobnienie mięsa. Decydując się na zakup maszynek ręcznych warto zwrócić uwagę na to czy zostały one wyposażone w specjalny system umożliwiający właściwe przykręcenie do blatu.
Elektryczne maszynki do mielenia mięsa stają się coraz bardziej popularne wypierając tradycyjne modele. Wyglądem przypominają maszynki ręczne, natomiast wyposażone są w elektryczny napęd, który zastępuje siłę ludzkich mięśni. O skuteczności i szybkości urządzenia decyduje moc silnika. Są cięższe i większe od modeli tradycyjnych oraz zużywają energię elektryczną, natomiast nie trzeba ich przymocowywać do blatu.
Na co zwrócić uwagę, kiedy chcemy wybrać maszynkę do mielenia mięsa?
Maszynki ręczne:
• Materiał/obudowa – najlepiej jeśli są wykonane ze stali nierdzewnej, taki materiał gwarantuje jakość i trwałość urządzenia.
• Mocowanie –. specjalny system umożliwiający przykręcenie do blatu, modele przyklejane lub posiadające plastikowy zacisk nie będą stabilne.
Maszynki elektryczne:
• Moc silnika – minimum 500 W, taka wartość gwarantuje, że mięso będzie odpowiednio rozdrobnione. Urządzenia o mocy ponad 1000 W wykorzystywane są w restauracjach i sklepach mięsnych.
• Korpus odpowiedzialny za mielenie – w maszynkach elektrycznych odgrywa główną rolę. W jego skład wchodzi gardziel, do której wkłada się składniki i podajnik, z którego wydobywa się zmielony produkt. Powinny być wykonane z trwałego materiału, ponieważ od ich twardości oraz odporności zależy skuteczność maszynki i jej wytrzymałość.
• Siatka i noże – powinny być wykonane z metalu lub stali nierdzewnej. To elementy, które powinny być wyjątkowo odporne na rdzę.
Obecnie dostępne na rynku elektryczne maszynki do mielenia mięsa można designem dopasować do stylu kuchni. Świeżo zmielone mięso pozwoli na przygotowanie smacznych, domowych dań.