Jaki ekspres do kawy warto kupić?
26.02.2016 13:42
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Jak wybrać ekspres do kawy dostosowany do naszych potrzeb? Należy najpierw odpowiedzieć sobie na pytanie, jaki rodzaj kawy najbardziej lubimy i jakie mamy oczekiwania wobec danego sprzętu. Osoby, które preferują tylko kawę czarną, powinny postawić na najprostszy ekspres automatyczny, za to miłośnicy latte muszą sprawdzić, czy urządzenie dodatkowo posiada spieniacz do mleka, a dla tych, którzy lubią długo delektować się aromatem świeżo mielonych ziaren, idealny będzie ekspres przelewowy.
Jak wybrać ekspres do kawy dostosowany do naszych potrzeb? Należy najpierw odpowiedzieć sobie na kilka istotnych pytań. Wbrew pozorom, wybór ekspresu nie jest rzeczą łatwą, dlatego postanowiliśmy nieco ułatwić wam wybór.
- _ Przede wszystkim musimy określić, jakie mamy potrzeby i czego oczekujemy od ekspresu, jak ma funkcjonować, jakie kawy przygotowywać, jak skomplikowany musi być proces jego czyszczenia, konserwacji, używania go na co dzień oraz ile osób będzie z niego korzystało _ –. mówi Wojciech Szelągowski, ekspert sklepu Przyjaciele Kawy.
To bardzo ważne, bo na przykład niektóre ekspresy świetnie sprawdzają się tylko w 2-3-osobowej rodzinie, a zupełnie inne nadają się do firm, gdzie codziennie będzie z nich korzystać 20-30-osób. Pamiętajmy, że najlepiej postawić jest na markę, która funkcjonuje na rynku od wielu lat i ma sprawdzoną ofertę.
- _ Warto wybrać konkretną firmę, której oferta powinna pasować do nas i naszego budżetu. Przede wszystkim warto zwrócić uwagę na to, czy dana marka produkuje tylko ekspresy, czy może jest to tylko jeden z elementów portfolio _ - mówi Wojciech Szelągowski.
Warto również odpowiedzieć sobie na pytanie, czy w domowych warunkach lepiej sprawdzi się ekspres manualny czy w pełni automatyczny.
- _ Przy wyborze trzeba zwrócić uwagę na to, czy ekspres przygotowuje kawę w taki sposób, jak my chcemy. W jaki sposób spienia mleko - czy musimy zrobić to samodzielnie czy może zrobi to za nas, w pełni automatycznie. Musimy określić, która z cech jest dla nas ważna _ - radzi Wojciech Szelągowski.
Jeśli korzystamy z aparatu przelewowego, najpierw trzeba zmielić ziarna - do tego oczywiście, potrzebny jest młynek, najlepiej z regulowanym stopniem mielenia, aby uzyskać jak najlepszy smak i aromat. Do ekspresu wkładamy filtr i wsypujemy do niego potrzebną ilość świeżo zmielonej kawy. Następnie naciskamy przycisk startowy i obserwujemy, jak napar powolutku cieknie do dzbanka. Zwykle, cały proces trwa około 2. minut.
Z kolei przyrządzając kawę za pomocą automatycznego ekspresu, wsypujemy ziarna do automatu, wybieramy rodzaj napoju, ustawiamy jego żądaną moc i objętość, a następnie wciskamy przycisk startowy. Czas oczekiwania to 1-1,5 min. Warto zaznaczyć, że większość automatycznych ekspresów do kawy często jest wyposażona w spieniacze do mleka. W przypadku ekspresów przelewowych, najczęściej nie mają one tej funkcji i spieniacz musimy dokupić oddzielnie.
- _ Między ekspresem ciśnieniowym a przelewowym podstawową różnicą jest to, jak przygotowujemy kawę. W ekspresie ciśnieniowym mamy tłok, który ściska kawę pod ciśnieniem, wtedy wytwarzany jest aromat i produkowana sama kawa. W ekspresach przelewowych mamy wyłącznie działanie grawitacji i czekamy, aż woda sobie przez kawę spokojnie przepłynie, zbierze całą kofeinę, cały aromat _ –. mówi Wojciech Szelągowski.
W ostatnich latach bardzo popularne stały się ekspresy na kapsułki. Eksperci nie są jednak w 10. proc. przekonani do takiej metody parzenia kawy.
- _ W mojej prywatnej opinii kawa świeżo zmielona i świeżo zaparzona będzie zawsze dużo lepsza niż kawa zmielona wcześniej i zamknięta w kapsułce. Dodatkowo ciśnienie oddziałujące jest zupełnie inne w ekspresie automatycznym czy w profesjonalnym ekspresie kolbowym, niż w ekspresie kapsułkowym. To jest świetny produkt dla osób, które często się przeprowadzają albo są bardzo mobilne. Ponieważ wystarczy nam wtyczka, kawałek miejsca w torbie i kilka kapsułek _ - mówi Wojciech Szelągowski.
Ekspresy są wielofunkcyjne i niezwykle wygodne, bo za naciśnięciem kilku przycisków, pozwalają przygotować kawę wedle własnego gustu i upodobań. Jednak, nie zawsze liczba funkcji decyduje o optymalnej eksploatacji urządzenia.
- _ Na przykład osobom, które piją tylko czarną kawę, wystarczy najprostszy ekspres automatyczny, który tylko zmieli za nich kawę i ją przygotuje. Nie mają oni przecież potrzeby automatycznego spieniania mleka, bo i tak takiej kawy nie piją. Osoby, które piją na co dzień dużo kaw białych, częściej poszukują już ekspresu, który zrobi to w stu procentach za nich, a jeszcze na koniec sam przeprowadzi proces konserwacji _ - tłumaczy Wojciech Szelągowski.
To bardzo istotna kwestia, dlatego już w momencie zakupu warto sprawdzić, jak wygląda proces czyszczenia ekspresu, jak długo trwa, ile pracy i czasu trzeba w niego włożyć.
- _ Są ekspresy w pełni zautomatyzowane, czyli uruchamiamy odpowiedni program, dodajemy chemię, czytamy gazetę i wracamy po 20-30 minutach, kiedy ekspres jest gotowy do pracy. A są ekspresy, w których musimy każdy poszczególny element wykonać sami. Musimy sami zdecydować, który proces jest dla nas wygodniejszy _ - wyjaśnia Wojciech Szelągowski.
Zarówno w przypadku ekspresu przelewowego, jak i automatycznego zalecane jest ich okresowe odkamienianie. Bez tego trwałość i niezawodność tych urządzeń będzie znacznie mniejsza.