Jak urządzić kuchnię?
Urządzając kuchnię w nowym mieszkaniu lub planując generalny remont dotychczasowego pomieszczenia, trzeba znaleźć odpowiednie miejsce dla każdego sprzętu. W przeciwnym wypadku, kuchnia zamiast stanowić serce domu będzie niewygodnym miejscem, które będziemy omijać z daleka.
20.11.2012 12:19
Urządzając kuchnię, zwykle najwięcej uwagi poświęcamy jej estetyce: kształtowi frontów, kolorom blatów i dodatków itp. Tymczasem te elementy stosunkowo łatwo jest przemalować lub wymienić, natomiast jeśli źle zaplanujemy rozmieszczenie poszczególnych sprzętów, czeka nas albo generalny, drogi remont, albo wieloletnie męczenie się w niefunkcjonalnej kuchni. Dlatego prace powinniśmy zacząć od szczegółowego rozplanowania najważniejszych urządzeń AGD. Należy przy tym wziąć pod uwagę zarówno własne doświadczenie i indywidualne potrzeby, jak i wytyczne, które w przeciwieństwie do trendów aranżacyjnych nie zmieniają się co kilka lat.
Wydzielenie stref w kuchni
Kiedy planujemy, jak urządzić kuchnię, zastanówmy się, w której jej części będziemy przygotowywać posiłki, gdzie najwygodniej nam będzie gotować, zmywać, gdzie będziemy przechowywać zapasy żywności i czy będzie ich dużo. Niestety nie zawsze można pozwolić sobie w tym względzie na dowolność. Wiele zależy od metrażu, kształtu kuchni, a także rozmieszczenia instalacji. Jednak w każdej kuchni powinniśmy wydzielić 4 podstawowe strefy:
- Przechowywanie - czyli miejsce na żywność. W tej strefie oprócz szafek na zapasy powinna znaleźć się lodówka. Warto także wydzielić 40-6. cm blatu na odkładanie produktów wyjętych z lodówki.
- *Mycie i sprzątanie *- strefa związana z wodą, to tutaj powinny znaleźć się zlew i zmywarka. Pod zlewozmywakiem powinien znajdować się kosz na śmieci, a niedaleko –. szafka na detergenty.
- Przygotowywanie - miejsce obróbki żywności. Trzeba tu zaplanować spory blat przygotowywania jedzenia, szafki do przechowywania noży, tarek, miksera, blendera, sitek itp. Ta strefa powinna znajdować się między zlewem a kuchenką.
- Gotowanie i pieczenie - tu należy zaplanować kuchenkę mikrofalową, płytę grzewczą, okap i piekarnik, niedaleko powinna znajdować się szafka z garnkami, chochlami i przyprawami.
Strefy te powinny być rozmieszczone dla osób praworęcznych zgodnie z ruchem wskazówek zegara, a dla osób leworęcznych w kierunku przeciwnym. Kolejność urządzeń AGD będzie więc następująca: lodówka, zlewozmywak i zmywarka, płyta grzewcza z okapem, piekarnik i kuchenka mikrofalowa.
Zasada trójkąta roboczego
Najlepiej zorganizowana kuchnia ma tak rozłożone strefy funkcjonalne, że droga, jaką pokonujemy, poruszając się między nimi, ma kształt trójkąta. Najważniejsze urządzenia, czyli lodówka, zlewozmywak i kuchenka powinny stanowić jego wierzchołki. Trójkąt roboczy powinien być jak najbardziej zwarty, a dzięki temu droga, którą musimy każdorazowo pokonać między strefami, jak najkrótsza.
Jeśli mamy tylko aneks kuchenny z zabudową jednorzędową, to oczywiście nie da się wtedy wydzielić trójkąta roboczego. W takim przypadku powinniśmy umiejscowić sprzęt AGD zgodnie z kolejnością opisanych wyżej stref.
Odległość między sprzętami
Idealne odległości pomiędzy najważniejszymi urządzeniami AGD powinny wynosić:
• oddalenie lodówki od zlewozmywaka: 120-210 cm,
• oddalenie zlewozmywaka od płyty grzejnej: 120-210 cm,
• oddalenie lodówki od płyty grzejnej: 120-270 cm
• wysokość okapu nad płytą grzejną: 65-70 cm
• wysokość okapu nad kuchenką gazową: 70-7. cm
W praktyce w kuchniach o niewielkim metrażu oraz aneksach kuchennych bardzo trudno trzymać się tych wytycznych. Jeśli nie możemy sobie pozwolić na idealne rozmieszczenie urządzeń, to lepiej już, aby zlewozmywak stał przy lodówce niż przy płycie grzejnej. Minimalna odległość od kuchenki to 8. cm.
Najczęściej popełniane błędy
Aby nasza kuchnia nie była niefunkcjonalna, a nawet niebezpieczna, musimy ustrzec się przed kilkoma najpoważniejszymi błędami:
- Zlewozmywaka nie wolno umieszczać bezpośrednio przy płycie grzejnej (a już na pewno nie powinien on przylegać do kuchenki gazowej!). Z każdej strony płyty grzejnej powinien znajdować się kawałek blatu. Jest to nie tylko wygodne, ale przede wszystkim bezpieczne.
- Lodówki nie należy ustawiać obok urządzeń nagrzewających się, czyli kuchenki i piekarnika. Chłodziarka będzie musiała zużyć więcej energii, by zachować niską temperaturę, a w konsekwencji rachunki za prąd będą wysokie.
- Kuchenki nie należy ustawiać na końcu blatu roboczego, a już na pewno nie przy przejściu - istnieje wtedy duże ryzyko, że przypadkiem strącimy garnek z gotującą się potrawą.
- Nie należy przenosić zlewozmywaka dalej niż 5 metrów od pionu wodno-kanalizacyjnego. Przedłużając odpływ, trzeba zachować minimalny 2. spadek, aby ścieki mogły prawidłowo odpływać do kanalizacji.
Są to ogólne zasady, które niemal zawsze się sprawdzają. Jeśli masz swoje pomysły na to, jak urządzić kuchnię - napisz o tym na forum.
Anna Paczuska