Frytkownica - jaką wybrać?

Kto uwielbia frytki? Na to pytanie pewnie większość z nas odpowie: ja! Mimo, że nie są zbyt zdrowe, nie potrafimy sobie odmówić przyjemności ich jedzenia. Miłośnicy smażonego ziemniaka w większości decydują się na zakup frytkownicy, by w domowym zaciszu mieć możliwość przygotowania swojej ulubionej przekąski.

Frytkownica - jaką wybrać?
Źródło zdjęć: © Fotolia | Christian Fischer

20.08.2015 16:07

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Wbrew pozorom frytkownica ma wiele zastosowań. Niektóre modele nadają się nie tylko do smażenia frytek, ale również można w nich przyrządzić ryby, drób, mięso, pączki, a nawet racuchy. W urządzeniu bez problemu można używać oleju, ale również smalcu, natomiast proces smażenia jest o wiele krótszy niż na tradycyjnej, głębokiej patelni. Zwykle przygotowanie dużej porcji frytek z frytkownicy zajmuje od kilku do kilkunastu minut.

Czy wiesz, że ...

Frytki wymyślili w XVII wieku Belgowie. To odkrycie kulinarne było, jak w wielu sytuacjach, wynikiem przypadku i kulinarnego eksperymentu. Jak się szybko okazało, był to strzał w dziesiątkę. To właśnie dzięki Belgom ludzie na całym świecie zajadają się frytkami w najróżniejszych postaciach i z rozmaitymi dodatkami.

Na co zwrócić uwagę?

Kupując frytkownicę warto przemyśleć, jak często będzie używana i dla ilu osób będą w niej smażone frytki czy inne dania. Poza tym, wybierając odpowiedni model, należy zwrócić uwagę nie tylko na cenę, ale również na to, czy posiada nieprzywierającą powłokę oraz czy obudowa została wykonana z materiału termoizolacyjnego. Wygodne i praktyczne w użytkowaniu są frytkownice, z których można zdjąć elementy i je umyć. Jeśli frytkownica wyposażona jest w zamontowany na stałe pojemnik na olej, powinniśmy dodatkowo dokupić specjalne urządzenie z rurką, które posłuży do zlewania starego oleju. Istotna jest również pojemność urządzenia. Dzięki dużej pojemności możemy przygotować większą ilość frytek zużywając mniej energii. Zwykle frytkownice do użytku domowego mają z reguły pojemność od 1 litra do 3 litrów, przy czym jednolitrowe urządzenie z powodzeniem wystarczy dla dwóch osób. Kolejnym parametrem, na który powinniśmy zwrócić uwagę to moc sprzętu. Im jest ona większa, tym dłużej frytkownica może pracować bez przerwy
i szybciej będzie gotowa do pracy. Poza tym duża moc grzałki skraca proces smażenia. Frytkownice mają zazwyczaj moc od 90. W do 2500 W.
Powinniśmy również zwrócić uwagę na filtr. To od niego zależy, czy zapach smażonych frytek będzie czuć w całym domu. Filtry znajdują się w pokrywie frytkownicy i ograniczają wydostanie się brzydkiego zapachu smażenia na zewnątrz urządzenia. Są dwa podstawowe rodzaje filtrów. Olejowe, zwane inaczej metalowymi, które pochłaniają jedynie zapachy pochodzące od smażącego się oleju. Drugie to filtry węglowe pochłaniające parę oraz nieprzyjemne zapachy. Niektóre modele posiadają wskaźnik zużycia filtra. Gdy kreska dojdzie do określonego poziomu to znak, że należy go wymienić przed kolejnym użyciem. Na rynku są również dostępne urządzenia z filtrami zapachowymi. Są one przeważnie wbudowane na stałe, jednak trzeba pamiętać, aby od czasu do czasu je przeczyścić, choćby wodą.

Obraz
© (fot. Fotolia / ratmaner)

Kosz frytkownicy

Kształt koszy zależy od kształtu misy frytkownicy. Najpopularniejsze są kwadratowe, prostokątne i okrągłe. Taki kosz zabezpiecza ścianki frytkownicy oraz przytrzymuje włożone produkty. Ponadto pomaga wyjąć frytki z oleju i je odsączyć. Na rynku dostępne są modele, które smażą frytki przy użyciu tylko jednej łyżki oleju. Taki efekt uzyskuje się dzięki wykorzystaniu gorącego powietrza i/lub wbudowanego mini grilla. Jedyną wadą użytkowania frytkownicy "na jedną łyżkę oleju" jest bardzo długi czas nagrzewania się oleju i samego procesu smażenia. O ile w zwykłej frytkownicy zazwyczaj zajmuje to kilka minut, o tyle na "zdrową" frytkę musimy poczekać nieco dłużej. Trwa to około 3. minut w przypadku upieczenia mrożonych frytek i około godziny, jeśli chodzi o frytki z surowych ziemniaków.
Kosze zazwyczaj są wykonane z metalu odpornego na korozję i wysokie temperatury, za to ich siatka jest drobna i gęsta. Niektóre frytkownice posiadają specjalne przyciski pozwalające na automatyczne wynurzenie się kosza, gdy frytki są gotowe. Zdarzają się również takie modele, w których oprócz smażenia w głębokim oleju, można również ugotować makaron lub ryż, gotować na parze, dusić, a nawet odgrzewać dania. Urządzenia z wyższej półki pozwalają także na pieczenie ciast lub rozmrażanie produktów spożywczych głęboko zamrożonych.

Jeśli właśnie stoisz przed wyborem frytkownicy, poniżej prezentujemy pięć modeli na każdą kieszeń.

_ 1. Severin FR 2408 _

Obraz
© (fot. mat. prasowy)

Na początek mamy ciekawą propozycję dla osób mieszkających samotnie. W prezentowanym modelu jednorazowo przygotujemy zaledwie 0,5 kg frytek. Model ten nie należy do stosunkowo drogich urządzeń, jego cena wynosi 90 zł. FR 240. posiada moc 840 W oraz regulator temperatury od 80 do 190 stopni Celsjusza z zabezpieczeniem przed przegrzaniem. Dodatkowo w urządzeniu mamy możliwość przygotowania fondue (w zestawie znajdziemy 6 widelców oraz specjalną osłonę chroniącą użytkownika przed pryskaniem tłuszczu).
_ 2. Clatronic FR 2881 _

Obraz
© (fot. mat. prasowy)

Frytkownica Clatronic FR 2881 to urządzenie do przyrządzania nie tylko frytek, ale również innych produktów, które chcemy usmażyć na głębokim oleju. Dzięki możliwości regulowania temperatury możemy dostosować działanie urządzenia do bieżących potrzeb oraz rodzaju smażonej potrawy. Model ten został wyposażony w kosz o regulowanej wysokości oraz filtr ograniczający wydostanie się brzydkiego zapachu tłuszczu na zewnątrz urządzenia. Dzięki wbudowanemu termostatowi możemy w prosty sposób regulować temperaturę na poziomie od 130 do 190 stopni Celsjusza. Frytownica o mocy 1600 W pomieści jednorazowo do 2,2 litra oleju. Prezentowany model kupimy za 135 zł.

_ 3. Moulinex AM3021 _

Obraz
© (fot. mat. prasowy)

Frytownica AM3021 to urządzenie o dużej pojemności (1,4 kg) oraz mocy 1800 W. Prezentowany model został wyposażony w wyjmowaną misę, która pokryta jest powłoką nieprzywierającą. Ponadto frytownica posiada regulowany termostat, automatycznie otwieraną powłokę, system podnoszenia koszyka oraz duży elektroniczny wyświetlacz z timerem. Wygodę zapewnia także przezroczyste okienko w pokrywie, dzięki czemu mamy stałą kontrolę nad przygotowywaną potrawą. Frytownica jest urządzeniem wielofunkcyjnym, dlatego oprócz frytek możemy w niej usmażyć między innymi rybę, mięso, pączki a nawet faworki. AM 3021 kupimy za 330 zł.

_ 4. Philips HD 6161/00 _

Obraz
© (fot. mat. prasowy)

We frytownicy marki Philips o mocy 2200 W przygotujemy 1,3 kg frytek. To eleganckie urządzenie wykonane ze stali nierdzewnej jest wyposażone w system chłodnej strefy, który zapobiega przypalaniu się jedzenia. Sprzęt posiada cyfrowy zegar, dzięki czemu użytkownik może ustawić odpowiedni czas przygotowywania potrawy. Sporym atutem tego urządzenia jest też to, że mamy możliwość mycia prawie wszystkich elementów w zmywarce. Wyjątek stanowi panel sterujący. Frytownicę można kupić już za 330 zł.

_ 5. Tefal GH8060 _

Obraz
© (fot. mat. prasowy)

Prezentowany model o mocy 1400 W pozwala na przygotowanie 1,2 kg frytek przy użyciu tylko jednej łyżki oleju, dzięki czemu zawierają one tylko 3% tłuszczu. Urządzenie zostało wyposażone w mieszadło oraz technologię równomiernego rozprowadzania gorącego powietrza. Pracę ułatwia fakt, że pokrywa urządzenia jest przezroczysta, dzięki czemu mamy pełną kontrolę przygotowywania potrawy. Dodatkową zaletą prezentowanego modelu jest to, że koszyk, misę oraz pokrywę można zdjąć i umyć w zmywarce. Poza tym w urządzeniu możemy przygotować nie tylko frytki, ale także inne zdrowe potrawy - pomysłów na nie dostarczy nam książka z przepisami, którą otrzymamy w zestawie. Urządzenie kupimy w cenie 650 zł.

_ Źródło: regiodom / dladomu / WP _

Źródło artykułu:WP Tech
frytkownicagadżetyporadnik
Komentarze (0)