Zamrażanie i rozmrażanie produktów spożywczych w domu

Zamrażanie i rozmrażanie produktów spożywczych w domu24.01.2017 14:04
Źródło zdjęć: © Fotolia | lenaconstantin
Źródło zdjęć: © (fot. Fotolia / lenaconstantin)
Źródło zdjęć: © (fot. Fotolia / lenaconstantin)

Mrożenie to jedna najbezpieczniejszych i najłatwiejszych form przechowywania produktów spożywczych. Możemy zarówno mrozić owoce sezonowe, jak i resztki jedzenia z obiadu, których nie jesteśmy w stanie wykorzystać. Niestety musimy pamiętać, że tego rodzaju konserwowanie jedzenia ma pewne swoje ograniczenia. W poniższych poradniku znajdziecie kilka praktycznych porad, jak wykorzystać potencjał zamrażalnika, tak aby żywność nie straciła wartości odżywczych.

Owoce i warzywa

Przede wszystkim musimy sobie odpowiedzieć na pytanie: jakie produkty nadają się do mrożenia? Praktycznie wszystkie. Oczywiście owoce i warzywa muszą być dojrzałe i nie uszkodzone. Niestety swoje wartości odżywcze zaczynają tracić już po zerwaniu, dlatego jeśli chcemy przeprowadzić proces mrożenia, musimy to zrobić jak najszybciej. Przed włożeniem ich do szuflady zamrażarki, musimy je dokładnie umyć i osuszyć. W przypadku warzyw, przed zamrożeniem najlepiej jest je jeszcze zblanszować, czyli zanurzyć we wrzątku na około 2 minuty, a następnie ostudzić i odsączyć.

Źródło zdjęć: © (fot. Fotolia / bravissimos)
Źródło zdjęć: © (fot. Fotolia / bravissimos)

Jeśli mamy taką możliwość możemy owoce i warzywa zamrozić luzem na tacce, a następnie przełożyć do szczelnych torebek lub pojemników. Dzięki temu nie zbiją się w lodową bryłę, a poza tym będziemy mogli użyć potrzebną ich ilość. W przypadku drobnych owoców, takich jak jagody, truskawki, maliny najlepiej jest mrozić w postaci musu. Niestety zawierają one dużą ilość wody, którą tracą podczas rozmrażania.

Nie wyrzucaj resztek!

Tutaj możemy mrozić prawie wszystko. Nadają się zarówno mięsa, zupy i gulasze. Nawet jeśli mamy większą ilość chleba, to również możemy go zamrozić i tym samym uchronimy przed wyschnięciem. Żyjąc w ciągłym biegu, przygotowujmy większą ilości obiadu i podzielimy go na porcje. Z takich posiłków skorzystamy nie tylko w pracy, ale również wtedy, gdy wracamy późno do domu i nie mamy siły na gotowanie obiadu od podstaw. Również młodzi rodzice mogą z powodzeniem korzystać z tej metody przygotowywania, porcjowania i mrożenia posiłków dla dzieci. Później tak naprawdę wystarczy tylko parę minut, aby podać maluchowi ciepłe i smaczne danie.

Wkładając jakiekolwiek produkty spożywcze do zamrażarki, musimy pamiętać o tym, aby umieścić na opakowaniu datę zamrożenia. Najlepiej jest użyć do tego celu niezmywalnego pisaka. Ewentualnie możemy zaopatrzyć się w specjalne naklejki do opisywania, które nie rozmiękną pod wpływem wody. Pamiętajmy, że mrożone produkty również mają swoją datę ważności i nie możemy ich przechowywać w nieskończoność. Najlepiej próbę czasu znoszą warzywa i owoce, które wytrzymują w zamrażalniku nawet rok. W przypadku mięs oraz ryb ten czas jest nieco krótszy - około 6 miesięcy.

Źródło zdjęć: © (fot. Fotolia / azurita)
Źródło zdjęć: © (fot. Fotolia / azurita)

Bezpieczne rozmrażanie

Sposobów na rozmrażanie jest kilka. Najmniej inwazyjnym jest położenie (najlepiej na całą noc) mrożonki na najniższej półce w lodówce. Dzięki temu proces rozmrażania będzie przebiegał znacznie wolnej, a w produkcie nie namnożą się niezdrowe dla organizmu bakterie. Rozmrażaną żywność przełóżmy koniecznie do miski, tak aby woda z niej wyciekająca nie zalała lodówki. Starajmy się również szybko ją wykorzystać i po rozmrożeniu nie wkładajmy z powrotem do zamrożenia. Alternatywą może być kuchenka mikrofalowa, jednak ta metoda narusza strukturę potraw, przez co mogą się one stracić swoje wartości i smak. Oczywiście od reguły są pewne wyjątki. Dotyczy to, tylko i wyłącznie, żywności surowej, którą po rozmrożeniu poddamy obróbce termicznej, czyli ugotujemy lub usmażymy.

Ciekawostki

  1. W pojemnikach na lód możemy zamrozić przygotowany przez nas bulion.
  1. Zioła przed zamrożeniem dobrze jest posiekać, a następnie wymieszać z wodą i przelać je do pojemników na lód. Dzięki temu powstaną niewielkie porcje, które możemy dodać do sosów czy ugotowanych ziemniaków.

Zobacz także paczkowane czy na wagę - jakie produkty warto kupować?

Źródło: polskie radio / polki

Szanowna Użytkowniczko! Szanowny Użytkowniku!
×
Aby dalej móc dostarczać coraz lepsze materiały redakcyjne i udostępniać coraz lepsze usługi, potrzebujemy zgody na dopasowanie treści marketingowych do Twojego zachowania. Twoje dane są u nas bezpieczne, a zgodę możesz wycofać w każdej chwili na podstronie polityka prywatności.

Kliknij "PRZECHODZĘ DO SERWISU" lub na symbol "X" w górnym rogu tej planszy, jeżeli zgadzasz się na przetwarzanie przez Wirtualną Polskę i naszych Zaufanych Partnerów Twoich danych osobowych, zbieranych w ramach korzystania przez Ciebie z usług, portali i serwisów internetowych Wirtualnej Polski (w tym danych zapisywanych w plikach cookies) w celach marketingowych realizowanych na zlecenie naszych Zaufanych Partnerów. Jeśli nie zgadzasz się na przetwarzanie Twoich danych osobowych skorzystaj z ustawień w polityce prywatności. Zgoda jest dobrowolna i możesz ją w dowolnym momencie wycofać zmieniając ustawienia w polityce prywatności (w której znajdziesz odpowiedzi na wszystkie pytania związane z przetwarzaniem Twoich danych osobowych).

Od 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 (określane jako "RODO"). W związku z tym chcielibyśmy poinformować o przetwarzaniu Twoich danych oraz zasadach, na jakich odbywa się to po dniu 25 maja 2018 roku.

Kto będzie administratorem Twoich danych?

Administratorami Twoich danych będzie Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, oraz pozostałe spółki z grupy Wirtualna Polska, jak również nasi Zaufani Partnerzy, z którymi stale współpracujemy. Szczegółowe informacje dotyczące administratorów znajdują się w polityce prywatności.

O jakich danych mówimy?

Chodzi o dane osobowe, które są zbierane w ramach korzystania przez Ciebie z naszych usług, portali i serwisów internetowych udostępnianych przez Wirtualną Polskę, w tym zapisywanych w plikach cookies, które są instalowane na naszych stronach przez Wirtualną Polskę oraz naszych Zaufanych Partnerów.

Dlaczego chcemy przetwarzać Twoje dane?

Przetwarzamy je dostarczać coraz lepsze materiały redakcyjne, dopasować ich tematykę do Twoich zainteresowań, tworzyć portale i serwisy internetowe, z których będziesz korzystać z przyjemnością, zapewniać większe bezpieczeństwo usług, udoskonalać nasze usługi i maksymalnie dopasować je do Twoich zainteresowań, pokazywać reklamy dopasowane do Twoich potrzeb. Szczegółowe informacje dotyczące celów przetwarzania Twoich danych znajdują się w polityce prywatności.

Komu możemy przekazać dane?

Twoje dane możemy przekazywać podmiotom przetwarzającym je na nasze zlecenie oraz podmiotom uprawnionym do uzyskania danych na podstawie obowiązującego prawa – oczywiście tylko, gdy wystąpią z żądaniem w oparciu o stosowną podstawę prawną.

Jakie masz prawa w stosunku do Twoich danych?

Masz prawo żądania dostępu, sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania danych. Możesz wycofać zgodę na przetwarzanie, zgłosić sprzeciw oraz skorzystać z innych praw wymienionych szczegółowo w polityce prywatności.

Jakie są podstawy prawne przetwarzania Twoich danych?

Podstawą prawną przetwarzania Twoich danych w celu świadczenia usług jest niezbędność do wykonania umów o ich świadczenie (tymi umowami są zazwyczaj regulaminy). Podstawą prawną przetwarzania danych w celu pomiarów statystycznych i marketingu własnego administratorów jest tzw. uzasadniony interes administratora. Przetwarzanie Twoich danych w celach marketingowych realizowanych przez Wirtualną Polskę na zlecenie Zaufanych Partnerów i bezpośrednio przez Zaufanych Partnerów będzie odbywać się na podstawie Twojej dobrowolnej zgody.