Jak przygotować bezpiecznego grilla?

Jak przygotować bezpiecznego grilla?04.06.2016 11:44
Źródło zdjęć: © pixbay / Irishoffspring

Sezon grillowy rozpoczął się na dobre. Czas wolny od pracy, piękna pogoda, sprzyjają wypoczynkowi na świeżym powietrzu. To także rozpoczęcie sezonu grillowego. Czynność z pozoru prosta - jednak wystarczy chwila nieuwagi, nieostrożność i zaprószenie ognia w czasie grillowania może okazać się dla nas niebezpieczne. Jak zatem bezpiecznie grillować?

Przyczyną większości pożarów, niezależnie od ich źródła, jest zwykle błąd ludzki. Najczęstsze przyczyny to wady lub zużycie instalacji elektrycznych, nieodpowiednia eksploatacja urządzeń oraz posługiwanie się otwartym ogniem w łatwopalnym otoczeniu. Do zaprószenia ognia podczas grillowania może dojść bardzo łatwo - iskry z urządzenia mogą dzięki sile wiatru rozprzestrzenić się na pobliskie budynki i urządzenia, co może spowodować poważny w skutkach pożar. Dlatego warto przed grillowaniem odpowiednio się do tego przygotować i zadbać o bezpieczeństwo swoje i bliskich, ale również otoczenia.

Podstawowe zasady bezpiecznego grillowania to:

- _ odpowiednie przygotowanie urządzenia i miejsca _ - upewnienie się, że grill jest w dobrym stanie technicznym (stabilność mocowania do podłoża, szczelność grilla - zwróćmy uwagę, aby rozżarzony węgiel nie wypadał na ziemię);

- _ przemyślmy, na czym stawiamy grilla _ - unikajmy suchej trawy albo innych łatwopalnych typów podłoża, z dala od drewnianych zabudowań, drzew lub krzewów. Wolna przestrzeń wokół urządzenia powinna wynosić minimum 1 m;

- _ warto mieć pod ręką wiadro z wodą lub piaskiem _ na wszelki wypadek, aby można było niezwłocznie ugasić rozprzestrzeniający się ogień;

- _ dzieci i zwierzęta muszą przebywać w bezpiecznej odległości od grilla _

- _ rozpalanie grilla benzyną i podobnymi substancjami _, które mogą rozlać się poza urządzenie _ jest zabronione _;

- w przypadku _ używania grilla gazowego należy zakręcić wszystkie zawory _ dopływu materiału palnego;

Nie bez znaczenia są również przepisy przeciwpożarowe, zakazujące używania wszelkich źródeł otwartego ognia na terenie lasu, na obszarze łąk, torfowisk i wrzosowisk oraz w odległości do 100 metrów od nich, rozniecania ognia poza miejscami wyznaczonymi do tego celu. Rozpalenie ognia w niedozwolonym miejscu może grozić mandatem w wysokości 5 tys. zł lub nawet karą więzienia.

W niektórych przypadkach nie walcz z ogniem samodzielnie, ponieważ pożary suchych traw i zarośli rozprzestrzeniają się bardzo szybko.

O czym jeszcze należy pamiętać?

Bezpieczne grillowanie to nie tylko zachowanie zasad ostrożności jego rozpalania, ale również zdrowe potrawy, które na nim przyrządzamy. Pierwsze co musimy zrobić to dokładnie wyczyścić ruszt, na którym położymy mięso oraz warzywa. Często zdarza się, że z lenistwa zostawiamy nieumyty grill a przy kolejnej imprezie nie przyglądamy mu się zbyt dokładnie. Takie zachowanie może okazać się bardzo niebezpieczne dla naszego zdrowia. Szkodliwe substancje mogą przedostać się do naszego jedzenia, niektóre z nich mogą być nawet rakotwórcze.

Źródło zdjęć: © (fot. Thinkstockphotos)
Źródło zdjęć: © (fot. Thinkstockphotos)

Przy stosowaniu grilla na węgiel koniecznie zrezygnujmy z używania chemicznych podpałek - powodują one dodatkowe osadzanie się na jedzeniu szczątków toksycznych chemikaliów (najlepiej używać ekologiczne podpałki z drewna, przy czym nie może to być drewno z drzew iglastych, gdyż zawiera zbyt dużo dymiących żywic). Nieszkodliwym i szybkim sposobem zamienienia węgla drzewnego w żar jest użycie opalarki ze specjalną dyszą grillową, która daje możliwość rozpalenia grilla w bezpieczny dla zdrowia sposób.

Do grillowania należy używać węgla drzewnego, który ma w swoim składzie 8. proc. czystego węgla. Powinno się unikać drewna, gałęzi i szyszek. Raczej nie poprawiają walorów smakowych, a są źródłem dymu zawierającego wiele substancji toksycznych.

Pamiętajmy, aby stosować specjalne tacki do pieczenia. Tłuszcz, który spada na ogień powoduje, że z węgla wydostają się trujące wielopierścieniowe węglowodory aromatyczne WWA, które szybko przywierają do mięsa. Może okazać się to zgubne, gdyż ogólnie przyjętym jest, że wówczas takowa kiełbaska smakuje o wiele lepiej. Kolejną ważną zasadą jest zaprzestanie grillowania mięsa w bardzo wysokiej temperaturze, by nie dopuścić do jego zbytniego spieczenia –. powstają wówczas heterocykliczne aminy aromatyczne HCA, które są rakotwórcze oraz niebezpieczne dla zdrowia nadtlenki, wolne rodniki i nitrozaminy, które mogą doprowadzić do ostrego zatrucia pokarmowego i przyczynić się do powstania raka.

Dodatkowo przypominamy, że rozpalanie grilla na własnym balkonie nie jest bezpieczne, a dodatkowo jest w złym tonie. W polskim prawie tylko spółdzielnie lub wspólnoty mieszkaniowe mogą wprowadzić w swoich regulaminach zakaz pewnych zachowań, które mogą być uciążliwe dla mieszkańców, w tym np. zakaz grillowania na ich terenie. Za złamanie tych przepisów nie są przewidziane jednak sankcje z kodeksu wykroczeń. Egzekwowanie zakazów leży tylko i wyłącznie w gestii administracji. Co grozi za złamanie regulaminu? Tutaj bywa różnie. W zależności od spółdzielni można otrzymać naganę, upomnienie czy spisanie notatki z zajścia. Jeśli dana wspólnota nie wprowadziła takich obostrzeń i mimo wszystko zdecydujemy się na grillowanie na balkonie, powinniśmy zachować szczególną ostrożność. Nagły podmuch wiatru może poderwać żarzące się kawałki węgla drzewnego i trafić do mieszkania, co w konsekwencji spowoduje pożar. A to - poza stratami - może już grozić mandatem nawet do 500 zł.

Podobnie jest na terenie publicznych parków, gdzie o możliwości lub zakazie grillowania decyduje regulamin. Warto jednak zauważyć, że parkowe regulaminy idą z duchem czasu i coraz częściej pozwalają na urządzanie grilla w specjalnie wyznaczonych miejscach.

Na koniec pamiętajmy, że warto urządzać grilla z głową, ponieważ za niezgodne z prawem grillowanie grozi mandat w wysokości od 500 do nawet 5 tys. zł!

Szanowna Użytkowniczko! Szanowny Użytkowniku!
×
Aby dalej móc dostarczać coraz lepsze materiały redakcyjne i udostępniać coraz lepsze usługi, potrzebujemy zgody na dopasowanie treści marketingowych do Twojego zachowania. Twoje dane są u nas bezpieczne, a zgodę możesz wycofać w każdej chwili na podstronie polityka prywatności.

Kliknij "PRZECHODZĘ DO SERWISU" lub na symbol "X" w górnym rogu tej planszy, jeżeli zgadzasz się na przetwarzanie przez Wirtualną Polskę i naszych Zaufanych Partnerów Twoich danych osobowych, zbieranych w ramach korzystania przez Ciebie z usług, portali i serwisów internetowych Wirtualnej Polski (w tym danych zapisywanych w plikach cookies) w celach marketingowych realizowanych na zlecenie naszych Zaufanych Partnerów. Jeśli nie zgadzasz się na przetwarzanie Twoich danych osobowych skorzystaj z ustawień w polityce prywatności. Zgoda jest dobrowolna i możesz ją w dowolnym momencie wycofać zmieniając ustawienia w polityce prywatności (w której znajdziesz odpowiedzi na wszystkie pytania związane z przetwarzaniem Twoich danych osobowych).

Od 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 (określane jako "RODO"). W związku z tym chcielibyśmy poinformować o przetwarzaniu Twoich danych oraz zasadach, na jakich odbywa się to po dniu 25 maja 2018 roku.

Kto będzie administratorem Twoich danych?

Administratorami Twoich danych będzie Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, oraz pozostałe spółki z grupy Wirtualna Polska, jak również nasi Zaufani Partnerzy, z którymi stale współpracujemy. Szczegółowe informacje dotyczące administratorów znajdują się w polityce prywatności.

O jakich danych mówimy?

Chodzi o dane osobowe, które są zbierane w ramach korzystania przez Ciebie z naszych usług, portali i serwisów internetowych udostępnianych przez Wirtualną Polskę, w tym zapisywanych w plikach cookies, które są instalowane na naszych stronach przez Wirtualną Polskę oraz naszych Zaufanych Partnerów.

Dlaczego chcemy przetwarzać Twoje dane?

Przetwarzamy je dostarczać coraz lepsze materiały redakcyjne, dopasować ich tematykę do Twoich zainteresowań, tworzyć portale i serwisy internetowe, z których będziesz korzystać z przyjemnością, zapewniać większe bezpieczeństwo usług, udoskonalać nasze usługi i maksymalnie dopasować je do Twoich zainteresowań, pokazywać reklamy dopasowane do Twoich potrzeb. Szczegółowe informacje dotyczące celów przetwarzania Twoich danych znajdują się w polityce prywatności.

Komu możemy przekazać dane?

Twoje dane możemy przekazywać podmiotom przetwarzającym je na nasze zlecenie oraz podmiotom uprawnionym do uzyskania danych na podstawie obowiązującego prawa – oczywiście tylko, gdy wystąpią z żądaniem w oparciu o stosowną podstawę prawną.

Jakie masz prawa w stosunku do Twoich danych?

Masz prawo żądania dostępu, sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania danych. Możesz wycofać zgodę na przetwarzanie, zgłosić sprzeciw oraz skorzystać z innych praw wymienionych szczegółowo w polityce prywatności.

Jakie są podstawy prawne przetwarzania Twoich danych?

Podstawą prawną przetwarzania Twoich danych w celu świadczenia usług jest niezbędność do wykonania umów o ich świadczenie (tymi umowami są zazwyczaj regulaminy). Podstawą prawną przetwarzania danych w celu pomiarów statystycznych i marketingu własnego administratorów jest tzw. uzasadniony interes administratora. Przetwarzanie Twoich danych w celach marketingowych realizowanych przez Wirtualną Polskę na zlecenie Zaufanych Partnerów i bezpośrednio przez Zaufanych Partnerów będzie odbywać się na podstawie Twojej dobrowolnej zgody.