Zamiast piekarnika - suszarki do żywności Sencor
Latem, kiedy mamy dostęp do świeżych owoców i warzyw, wiele z nich może się zmarnować. I to nie tylko wtedy, kiedy posiadamy własny sad czy ogród; każdą nadwyżkę świeżych produktów można zagospodarować. Z drugiej strony, do przygotowywanych dań nie zawsze potrzebujemy surowej żywności – czasem w przepisach wymagana jest postać suszona.
23.08.2012 07:59
Suszone produkty przydadzą nam się także jesienią i zimą do przygotowywania zup, kompotów czy herbatek owocowych, które z pewnością będą świetnym rozwiązaniem na długie, chłodne wieczory. Bardzo często –. i to przez cały rok - używamy też suszonych ziół, takich jak bazylia czy oregano. Jest na to wszystko sposób: aby przygotować suszoną żywność, wystarczy, że zaopatrzymy naszą kuchnie w suszarkę do owoców, warzyw i grzybów.
W Polsce do suszenia powszechnie wykorzystuje się piekarniki. Warto jednak wiedzieć, że nie są one do tego przystosowane. Jeśli włożymy świeże grzyby czy warzywa na zbyt krótki czas, pozostaną one nadal surowe. W efekcie szybko się zepsują. Długie suszenie w piekarniku to ogromne zużycie energii - i wysokie rachunki. Ponadto piekarniki nie mają funkcji odparowywania, a produkty łatwo wysuszyć „na wiór”.
Firma Sencor przygotowała 3 propozycje suszarek do grzybów, owoców, ziół i innych rodzajów pożywienia. Producent zapewnia, że każda z nich działa cicho, jest wyposażona w podświetlany włącznik i bezpiecznik. Można w nich suszyć wiele rodzajów pożywienia: owoce, warzywa, zioła czy grzyby. Możemy wybrać wariant z 4 lub 5 sitami. Dzięki kilku poziomom, możemy suszyć wiele produktów jednocześnie, co znacznie skróci czas naszego oczekiwania na pyszne suszone pomidory czy śliwki.
Sencor SFD 128E:
Nadaje się do suszenia owoców, warzyw, grzybów, ziół, mięsa i innych produktów żywnościowych.
W zestawie 4 tace do suszenia umożliwiające suszenie grubszych kawałków owoców, warzyw, grzybów itp.
Średnica tacy: 33 cm
Wysokość tacy: 2,5 cm
Podświetlany włącznik
Wyłącznik termiczny
Moc: 25. W