Top 10 - ekspresy ciśnieniowe do 600 zł

Top 10 - ekspresy ciśnieniowe do 600 zł

Top 10 - ekspresy ciśnieniowe do 600 zł
Źródło zdjęć: © Thinkstockphotos
13.03.2013 14:43

Domowe ekspresy do kawy cieszą się coraz większą popularnością, a ilość dostępnych na sklepowych półkach modeli może przyprawiać o zawrót głowy. Aby ułatwić wybór najlepszego urządzenia, przyjrzeliśmy się rynkowej ofercie i stworzyliśmy ranking najlepszych ekspresów ciśnieniowych.

Do naszego rankingu wybraliśmy te, w których zamontowano pompy o ciśnieniu 1. barów, dzięki którym możemy zaparzyć klasyczne espresso. Drugim warunkiem była dysza do spieniania mleka, pozwalająca przyrządzić modną latte czy caffè macchiato. Trzecim warunkiem znalezienia się w czołowej 10-ce, był rodzaj uchwytu filtra przystosowany do parzenia kawy mielonej w jednej lub dwóch filiżankach jednocześnie. Niektóre ekspresy wyposażone są dodatkowo w możliwość parzenia kawy w saszetkach. Ostatnim kryterium była cena - nie mogła przekroczyć 600 złotych.

10. Ariete Moka Aroma 1337

Obraz
© (fot. Materiały prasowe)

Ranking rozpoczyna ekspres kompaktowy. Nie jest mistrzem ani pod względem mocy, bo wynosi ona zaledwie 85. W, ani pod względem pojemności zbiornika na wodę, gdyż mieści on zaledwie 0,6 l. Jednak z pompą o mocy 15 barów i uchwytem filtra umożliwiającym parzenie kawy mielonej i w saszetkach (tzw. ESE), może być ciekawą propozycją do niewielkich kuchni, w których trzeba liczyć się z każdym centymetrem. Tego ekspresu nie trzeba się wstydzić, ponieważ charakteryzuje się estetycznym wzornictwem. Plusem tego urządzenia jest też podgrzewana tarcza Termocream.

9. Saeco Philips Via Veneto de Luxe RI9345/01

Obraz
© (fot. Materiały prasowe)

Prosty, wysokociśnieniowy (1. barów) ekspres z uchwytem filtra przystosowanym do parzenia jednej lub dwóch filiżanek espresso jednocześnie. Ekspres wyposażony jest ponadto w dyszę panarello, służącą do spieniania mleka. Dzięki możliwości regulowania siły pary, możemy uzyskać mleczną piankę o różnej konsystencji – odpowiednią do latte, cafe macchiato lub kakao z pianką. Zbiornik o pojemności 1,4 litra pozwala zaparzyć kawę i spienić do niej mleko bez konieczności uzupełniania wody.

Wykonana z tworzywa sztucznego obudowa ma wbudowany uchwyt na filiżanki, dzięki któremu naczynia te możemy zawsze mieć pod ręką. Ekspres obsługuje się za pomocą przycisków.

8. Electrolux Easypresso EEA 110

Obraz
© (fot. Materiały prasowe)

Od poprzedniego urządzenia różni go nieco wyższa moc –. w ekspresie Electrolux wynosi ona bowiem 1100 W. Z wyposażeniem jest podobne - posiada sitka do parzenia jednej lub dwóch filiżanek kawy, dyszę do spieniania mleka, a także zbiornik na wodę o takiej samej pojemności. Atutem tego urządzenia jest jednak podgrzewana płytka na filiżanki, znajdująca się na wierzchu obudowy. Dzięki niej można przyrządzić w domowych warunkach kawę zgodnie z klasycznym, włoskim przepisem na espresso. Ekspres sterowany jest za pomocą pokrętła, ustawienia gałki uruchamiające poszczególne funkcje oznaczone są piktogramami.

7. Ariete Minuetto 1334

Obraz
© (fot. Materiały prasowe)

Ten ekspres ma wszystko, czego potrzeba w tym przedziale cenowym - moc 110. W, dyszę do spieniania mleka z regulacją strumienia pary, a także uchwyt filtra pozwalający parzyć kawę mieloną sypką lub w saszetkach. Wygodnym rozwiązaniem jest przezroczysty zbiornik, który łatwo odłączyć od korpusu urządzenia i wygodnie napełnić lub oczyścić. Niestety płaski i wąski zbiornik ma niewielką pojemność - zmieści się tu zaledwie 1 litr wody, co nie jest szczególnie dużą objętością. Ekspres ma możliwość parzenia jednej lub dwóch filiżanek jednocześnie.

6. DeLonghi EC 155

Obraz
© (fot. Materiały prasowe)

Ekspres z uchwytem filtra typu 2 w 1. dzięki któremu można korzystać w nim zarówno z kawy mielonej, jak i fabrycznie pakowanej w saszetki. Urządzenie od swoich poprzedników odróżnia także system Cappuccino, w którym mleko spieniane jest metodą kombinowaną - piankę ubija strumień pary wodnej, mleka i powietrza. Dzięki temu uzyskujemy lekką, puszystą piankę. Plusem ekspresu DeLonghi jest także zastosowanie bojlera ze stali nierdzewnej (poprzednie sprzęty miały zbiorniki aluminiowe). Wygodnym rozwiązaniem jest zamocowanie na stałe do korpusu ekspresu ubijaka do kawy, takie drobne dodatki często się gubią. Minusem jest niezbyt duży zbiornik na wodę, mający tylko litr pojemności.

5. DeLonghi EC 190 CD

Obraz
© (fot. Materiały prasowe)

Ekspres na pierwszy rzut oka od poprzednika nie różni się niczym. Może zaparzać kawę sypką i fabrycznie pakowaną w saszetki - w obu wersjach przygotujemy jednocześnie jedną lub dwie filiżanki espresso. Także model CE 19. ma dyszę o regulowanym wyrzucie pary, wyposażoną w system Cappuccino. W parametrach technicznych - te same dane 1100 W, 15 barów i 1 litr. Języczkiem u wagi jest jednak funkcja samoprzygotowania, zwana czasem szybkim startem. Dla tych, którzy rano potrzebują szybkiej, reanimującej kawy - opcja bezcenna. Dzięki niej przed rozpoczęciem parzenia urządzenie rozgrzeje wodę, podgrzeje sitko na kawę, dzięki czemu napar otrzymamy szybciej, niż w innych modelach.

4. Fagor CR 22

Obraz
© (fot. Materiały prasowe)

Ten kolorowy ekspres kryje w sobie kilka niespodzianek. Pierwszą z nich jest wyższa moc - to urządzenie ma 125. W. Drugą jest Thermoblock, czyli specjalny, wydajny system podgrzewania wody. Zamiast typowego, przepływowego podgrzewacza mamy tu metalowy blok z wtopioną grzałką i wężownicą. W ten sposób woda podgrzewana jest szybciej i wolniej stygnie. Mamy więc gwarancję, że będzie miała temperaturę idealną do zaparzenia dobrego espresso. W wyposażeniu znajdziemy także duży, 1,5-litrowy zbiornik na wodę, dyszę do spieniania mleka i możliwość stosowania kawy mielonej oraz w saszetkach. W komplecie sitka do parzenia jednej lub dwóch filiżanek kawy.

3. Kenwood kMix ES 021

Obraz
© (fot. Materiały prasowe)

W ekspresie Kenwood zastosowano bardzo podobny system podgrzewania i utrzymywania temperatury wody, jednak u tego producenta kryje się on pod nazwą Thermo Gen. W naszym rankingu znalazłby się pewnie za urządzeniem z miejsca czwartego, gdyż ustępuje mu pod względem mocy czy pojemności zbiornika na wodę (Kenwood ma odpowiednio - 110. W i 1,4 l). Lepsze miejsce na naszej liście zagwarantowała ekspresowi Kenwood funkcja optymalnego podgrzewania Opti Temp. Minusem tego urządzenia jest brak możliwości stosowania saszetek i podgrzewania filiżanek.

2. Krups XP 5220

Obraz
© (fot. Materiały prasowe)

Eleganckie urządzenie Krups wyróżnia metalowy front obudowy, gwarantujący odporność na mechaniczne uszkodzenia. Nie jest to jedyna zaleta tego ekspresu. Ma on także wysoką moc pracy - 140. W, system podgrzewania wody Thermoblock, a specjalny system ubijania kawy w uchwycie filtra zapewnia wygodę użycia oraz optymalną ekstrakcję kawy. Funkcja wstępnego zaparzania (lekkiego zwilżania kawy gorącą wodą) pozwala wydobyć to, co w kawie najlepsze. Uchwyt filtra dostosowany jest do używania kawy mielonej oraz pakowanej w saszetki - w każdej z opcji można parzyć jednocześnie jedną lub dwie filiżanki. Uchwyt jest też wyposażony w wygodny system usuwania zużytej kawy. W wyposażeniu znajduje się także płytka do podgrzewania filiżanek.

1. Zelmer Nerro Plus 13Z016

Obraz
© (fot. Materiały prasowe)

Zwycięzcą naszego rankingu został ekspres, który konkurencję zostawia w tyle dzięki zastosowaniu elektronicznego sterowania. Ale pierwsze miejsce w rankingu należy mu się nie tylko z powodu efektownego, błękitnego wyświetlacza. Zastosowana w ekspresie Zelmera pompa wytwarza ciśnienie 1. barów, dzięki któremu kawa może przypominać napój parzony w profesjonalnych, kawiarnianych ekspresach. W urządzeniu zastosowano też efektywny i oszczędny system podgrzewania wody Thermoblock.

Uchwyt filtra nie wymaga wymiany sitek, gdy chcemy zaparzyć jedną bądź dwie filiżanki kawy - system SmartPress pozwala tak ubić kawę, by uzyskać smaczne espresso w dowolnej ilości. Dodatkowo urządzenie ma regulację ilości zaparzanej kawy, dzięki czemu ekspres automatycznie zatrzyma się po przygotowaniu konkretnej liczby filiżanek. Ostatni argument to system Perfect Brewing, czyli perfekcyjnego parzenia kawy –. idealne espresso uzyskujemy dzięki osiągnięciu optymalnej temperatury i stopnia sprasowania kawy.

Podsumowanie:

Obraz
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Wybrane dla Ciebie
Komentarze (4)