Tefal OptiGrill - sam przygotuje steki
W grillowaniu kluczowy jest odpowiedni stopień wysmażenia mięsa. Wyczucie właściwego momentu wcale nie jest łatwe. Tajemnica osiągania perfekcyjnych rezultatów tkwi w ustawieniu odpowiedniej temperatury oraz czasu przygotowywania. Od dzisiaj może być to prostsze dzięki funkcji pomiaru grubości mięsa w urządzeniu Tefal OptiGrill. Czas grillowania automatycznie dostosowuje się do grubości porcji umieszczonej na ruszcie, dzięki czemu niepotrzebne jest wcześniejsze jej nacinanie i ciągłe doglądanie.
Steki są najsmaczniejsze, gdy mają ciemnobrązową, chrupiąca skorupkę i delikatne, soczyste i miękkie wnętrze. Jeśli chcemy samodzielnie przyrządzić kawałki mięsa o dużej grubości, najpierw należy odpowiednio je przypiec, a następnie przenieść do strefy niższej temperatury, gdzie metodą pośrednią będą mogły upiec się w środku. W przypadku steków przejście od fazy "krwistoczerwony" do fazy "dobrze wypieczony" zajmuje ok. 2 min. Wskaźnik poziomu wysmażenia w Tefal Optigrill pomoże kontrolować cały proces. Jeśli nie wiemy jak usmażyć idealny krwisty czy średnio wysmażony stek, kolorowy wskaźnik i sygnał dźwiękowy w urządzeniu pomogą precyzyjnie określić, kiedy mięso osiągnęło pożądany stopień wysmażenia.
Produkt został wyposażony w 6 automatycznych programów grillowania, dedykowanych różnym składnikom. Dzięki niemu można przyrumienić kanapki i chrupiące panini tworząc zdrowy lunch dla rodziny. Również przygotowanie ryb i domowych hamburgerów będzie szybkie i proste, a dania będą zawsze miękkie i soczyste. Produkt jest wzbogacony w funkcję odmrażania i tryb manualny np. do grillowania warzyw i owoców.
Cena: ok. 729 zł
Tak działa grill w praktyce: