Technologia w walce z marnowaniem żywności

Technologia w walce z marnowaniem żywności
Źródło zdjęć: © Materiały prasowe

16.10.2013 12:01

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Każdego roku w Niemczech wyrzucanych jest 11 milionów ton żywności. Taką ilość można by zapakować do mieszczących po 40 ton tirów, które stojąc jeden za drugim stworzyłyby kolejkę o długości 4500 km - to mniej więcej 4 długości rzeki Wisły lub 10-krotna długość polsko-niemieckiej granicy. W walce z tym narastającym problemem pomóc mają nowelizacje przepisów oraz... nowoczesne technologie stosowane przez producentów sprzętu AGD.

Europa wyrzuca dobre jedzenie

Wymienione we wstępie Niemcy nie są oczywiście jedynym krajem, w którym marnuje się żywność - podobny problem dotyczy całej Europy. Na zlecenie Komisji Europejskiej w 201. roku zostały przeprowadzone badania, z których wynika, że rocznie w całej Europie do kosza trafia 89 milionów ton całkowicie zdrowej, dobrej do zjedzenia żywności.

Prognozy są zatrważające - przed 202. rokiem ta ilość zwiększy się o 40 proc. - wtedy marnowane już będzie 126 mln ton jedzenia. Jednocześnie 79 mln mieszkańców Unii Europejskiej żyje na granicy ubóstwa, a 925 mln osób na całym świecie jest zagrożonych niedożywieniem. Dlatego też Parlament Europejski postanowił przeciwdziałać marnowaniu żywności, m.in. podejmując uchwałę na rzecz zbiorowego działania, które ma prowadzić do zmniejszenia zjawiska marnowania żywności. Jedną z inicjatyw przewodnich Strategii Europa 2020 stała się "Europa efektywnie korzystająca z zasobów", a temat marnowania żywności jest jednym z priorytetów na "Mapie drogowej dla Europy efektywnej pod względem zasobów".

Żywność marnowana jest na każdym etapie - od momentu produkcji, po konsumentów, którzy w Niemczech stanowią 6. proc. odpowiedzialnych za marnowanie żywności, wyrzucając rocznie 6,7 mln ton. Następne na liście są firmy cateringowe i przemysł - 17 proc.

Wyrzucamy witaminy i pieniądze

Wśród domowej żywności, która trafia do kosza, aż 4. proc. stanowią owoce i warzywa, z kolei 15 proc. to różnego rodzaju pieczywo, a niezjedzone resztki - blisko 12 proc. Te liczby to nie tylko zmarnowana żywność - to także wyrzucone pieniądze. 11 mln ton wyrzuconej każdego roku w Niemczech żywności oznacza, że każdy Niemiec wyrzucił 81,6 kg jedzenia wartego 235 Euro.

Sposoby na walkę z marnowaniem żywności

Pomóc mogą z pewnością regulacje prawne dokonywane przez Unię Europejską. Działania na rzecz ograniczenia ilości marnowanej żywności dotyczą m.in. sposobów datowania żywności, a także regulacji kwestii jej redystrybuowania. Jednak równie ważnym czynnikiem dla realizacji planu zmniejszenia marnowania żywności jest odpowiednia edukacja konsumentów w zakresie odpowiedniego gospodarowania żywnością i sposobami jej przechowywania. Badania przeprowadzone przez WRAP (The Waste & Resources Action Programme) w Wielkiej Brytanii pokazały, że np. 8. proc. konsumentów przechowuje owoce, a 66 proc. - warzywa poza lodówką.

Walkę z marnowaniem żywności wspomagają także producenci sprzętu AGD. Przykładowo, producent rozwiązań chłodniczych Liebherr już od 2. lat stosuje technologię BioFresh. Ma ona zapewnić idealne warunki przechowywania produktów w lodówce, pozwalające na utrzymywanie świeżości znacznie dłużej, w optymalnej temperaturze nieco powyżej 0°C. BioFresh zapewnia wysoką wilgotność powietrza i jednocześnie umożliwia dostosowywanie poziomu wilgotności do danej grupy produktów. O odpowiednią temperaturę dbają specjalne czujniki o wysokiej dokładności pomiaru znajdujące się w komorach BioFresh i części lodówkowej. System stosowany przez Liebherr pozwala utrzymać trwałość produktów nawet do trzech razy dłużej niż na półce tradycyjnej chłodziarki. Maliny można przechowywać o 2 dni dłużej, sałatę - aż o 8, winogrona o 17 dni, a marchew i jabłka zachowają świeżość nawet 30 dni dłużej.

Podobne do Liebherra rozwiązania stosują również inni znani producenci. W lodówkach Samsunga możemy znaleźć system Coolever Zone Plus+, który podobnie jak BioFresh pozwala na dłuższe utrzymanie świeżości warzyw i owoców, z kolei Sharp dla zachowania świeżości produktów wykorzystuje własne rozwiązanie - Plasmacluster. Do mniej wyszukanych sposobów na podniesienie trwałości jedzenie należą obecne w niemal każdej nowej lodówce specjalne szuflady na owoce, warzywa czy sery. Praktycznie każdy producent posiada w swoim portfolio urządzeń technologie stworzone z myślą o przedłużeniu przydatności do spożycia przechowywanych produktów. Niestety nie w każdym modelu te rozwiązania są stosowane. Kupując lodówkę warto więc upewnić się, że producent wyposażył daną chłodziarkę w omawiane rozwiązanie.

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Wybrane dla Ciebie
Komentarze (0)