Nowe dyski twarde WD z interfejsem USB 3.0

Nowe dyski twarde WD z interfejsem USB 3.0
05.01.2010 15:14
Nowe dyski twarde WD z interfejsem USB 3.0
Źródło zdjęć: © WD

WD, światowy lider w dziedzinie przechowywania danych, zaprezentował dzisiaj swój najszybszy zewnętrzny dysk twardy z serii MyBook 3.0. Dyski z tej serii są jednymi z pierwszych certyfikowanych urządzeń wykorzystujących interfejs USB 3.0 SuperSpeed

Wyposażony w standard, który jest do 1. razy szybszy niż jego poprzednik USB 2.0, wysoko wydajny dysk My Book 3.0 znacznie skraca czas potrzebny na otwarcie i zapisanie dużych plików.

Dysk My Book 3.0 o pojemności 1 TB jest oferowany u wybranych dystrybutorów oddzielnie lub w zestawie zawierającym adapter USB 3.0 na karcie rozszerzeń PCIe (gen2). Wkrótce na rynek wejdzie również model 2-terabajtowy.

288755301954697363
Źródło zdjęć: © (fot. WD)

Interfejs USB 3.0 w dyskach My Book 3.0 zapewnia szybkość transferu do 5 Gb/sek, umożliwiając użytkownikowi otwieranie i zapisywanie plików nawet 4,7 razy szybciej niż przez USB 2.0. Nowy dysk My Book 3.0 jest zgodny ze standardem USB-IF SuperSpeed USB 3.0, zapewniając kompatybilność z innymi urządzeniami USB 3.0 oraz wsteczną kompatybilność z USB 2.0 i 1.1.

Firma badająca rynek In-Stat przewiduje, że ilość urządzeń z USB 3.0 SuperSpeed osiągnie w 201. roku ponad 1 mld sztuk, co będzie stanowiło ponad 25% rynku.

_ "Konsumenci nie muszą już dłużej czekać na technologię jutra, aby zrealizować swoje pomysły. Dzięki nowym, super szybkim dyskom My Book 3.0, użytkownicy otrzymują szybkość odpowiednią do zaawansowanej edycji wideo, animacji i aplikacji do tworzenia grafiki" _ - powiedział Dale Pistilli, wiceprezes ds. marketingu korporacyjnego WD.

Ceny i dostępność

Nowy dysk MyBook 3.0 o pojemności 1 TB jest objęty 2-letnią gwarancją. Przewidywana cena dysku w wersji 1 TB wynosi 799 PLN. Cena dysku My Book 3.0 w zestawie z kartą rozszerzeń PCIe USB 3.0 wynosi 899 PLN. Wersje 2-terabajtowe będą dostępne wkrótce.

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Udostępnij:
Wybrane dla Ciebie
Komentarze (8)