Nomiku - urządzenie do gotowania sous-vide
Sous-vide to metoda przygotowywania posiłków, która staje się coraz bardziej popularna na całym świecie. Dzięki temu gadżetowi bycie smakoszem przestanie być tak drogie jak do tej pory.
01.08.2012 13:20
Sous- vide lub inaczej gotowanie w opakowaniu próżniowym pozwala na zatrzymanie w potrawie większej ilości witamin i uzyskanie lepszego smaku niż za pomocą tradycyjnej obróbki żywności. Najpierw jedzenie pakuje się próżniowo w woreczki odporne na wysoką temperaturę, a następnie gotuje się w wodzie, utrzymując równomierną temperaturę przez długi czas. Po ugotowaniu produktu można go jeszcze podsmażyć na mocno rozgrzanej patelni lub grillu, doprawiając według uznania.
Metoda sous-vide jest stosowana dosyć rzadko z dwóch podstawowych powodów. Po pierwsze, żyjemy w pośpiechu i najzwyczajniej w świecie nie możemy poświęcić kilku godzin na gotowanie kawałka mięsa. Po drugie, sprzęt do pakowania próżniowego nie należy do tanich, a urządzenia do gotowania sous-vide to naprawdę słony wydatek. O ile pierwszy problem możemy rozwiązać jedynie sami, zmieniając tryb życia, tak z drugim poradzi sobie niewielkie urządzenie - Nomiku.
Gadżet należy włożyć do garnka z potrawą, którą chcemy poddać kąpieli wodnej. Podgrzeje on wodę do odpowiedniej, niskiej temperatury (należy ją najpierw ustawić za pomocą pokrętła) i utrzyma ją przez cały czas gotowania. Pomysłodawcy Nomiku zapewniają, że maksymalne odchylenie może wynieść 0,1 stopnia Celsjusza, co potrawie na pewno nie zaszkodzi. Co jednak najważniejsze, gotując z Nomiku, nie trzeba przedtem pakować żywności próżniowo –. wystarczy włożyć potrawę do garnka.
Nomiku ma wielkość ręcznego blendera, więc bez problemu znajdzie się dla niego miejsce w każdej kuchni, można też zabrać urządzenie ze sobą, na przykład na wspólne gotowanie ze znajomymi. Prototyp został zaprezentowany na stronie Kickstarter, za pośrednictwem której jego autorzy zbierają pieniądze na uruchomienie produkcji Nomiku.
Anna Paczuska