LotusGrill - grill węglowy, który działa bez dymu
Nie ma dymu bez ognia, ale ogień bez dymu jest jak najbardziej możliwy. Z tego założenia wyszli producenci LotusGrill - grilla, który pozwala na smażenie bez dymu.
25.06.2013 19:28
Chociaż niektórzy lubią posmak dymu na przygotowanym mięsie, to jego za duża ilość może całkowicie zrujnować smak przygotowywanej potrawy. Tego problemu nie będziemy mieć natomiast jeśli skorzystamy z LotusGrill.
Konstrukcja urządzenia oparta jest na wiatrakach, które wdmuchują powietrze do pojemnika z brykietem, podsycając tym samym żar. To rozwiązanie pomaga uniknąć początkowej fazy rozpalania, charakteryzującej się emisją dużej ilości dymu. Mięso można kłaść na ruszcie 3 minuty od rozpalenia grilla.
Poziom nadmuchu sterowany jest elektronicznie, a cały system do działania potrzebuje także zasilania - w tym przypadku są to 4 baterie AA. Trzeba więc mieć zawsze przygotowany zapas akumulatorów, żeby nie okazało się, że brak zasilania uniemożliwi nam grillowanie z przyjaciółmi.
Zaletą nadmuchu jest także fakt, że LotusGrill potrzebuje dziesięć razy mnie węgla w porównaniu do zwykłego grilla. Dodatkowo, kapiący z mięsa tłuszcz spływa nie na brykiet, ale do osobnego pojemnika, z którego potem można łatwo go wylać.
Omawiany sprzęt powstał w Australii, jednak dostępny jest także u nas. Cena? *699 złotych *za wersję standardową oraz *1099 złotych *za grill w rozmiarze XL.
PS, WP.PL