Jaki okap kupić?

Jaki okap kupić?

Jaki okap kupić?
Źródło zdjęć: © Materiały prasowe
29.08.2012 15:08
Obraz
© (fot. Materiały prasowe)

Zapachy wydzielane w trakcie gotowania i smażenia nie muszą roznosić się po całym mieszkaniu. Dobry okap nie tylko je zneutralizuje, ale także powstrzyma tłuszcz, wydzielany razem z parą wodną, przed osadzaniem się na ścianach i meblach. Dzięki temu to urządzenie stało się niezbędnym wyposażeniem każdej nowoczesnej kuchni. Na co zwracać uwagę w trakcie zakupu?

System otwarty czy zamknięty?
Po pierwsze, musimy zdecydować jaki typ urządzenia nadaje się do naszej kuchni. Okapy podłączane do wentylacji nie tylko filtrują opary, ale także dzięki silnym wentylatorom wyprowadzają je poza pomieszczenie. Z kolei okapy pracujące w systemie zamkniętym wyłącznie filtrują zassane powietrze, które następnie kierowane jest z powrotem do kuchni. Jak łatwo się domyślić, to wyciągi podłączane do kanału wywiewnego zapewniają większą efektywność w oczyszczaniu kuchennego powietrza, jednak jeśli nie mamy dostępu do odpowiedniego szybu wentylacyjnego musimy zdecydować się na działający niezależnie pochłaniacz.

Typ konstrukcyjny
Drugą kwestią którą musimy rozważyć jest budowa okapu. Najpopularniejsze są wersje przyścienne, montowane bezpośrednie nad kuchenką, gdzie w przypadku systemu otartego przyłącze do kanału wywiewnego maskowane jest estetycznym kominem w kolorze okapu. Tego typu urządzenia występują także w wersji narożnikowej lub w wersjach skośnych, które ułatwiają dostęp do kuchenki.

Inny typ okapu musimy kupić, jeżeli nad płytą grzejną chcemy powiesić szafkę. Okapy podszafkowe mają kompaktowe rozmiary, dzięki czemu są idealnym rozwiązaniem do małych kuchni, jednak charakteryzują się mniejszą efektywnością niż okapy kominowe. Z myślą o zabudowaniu w ciągu kuchennym stworzone zostały okapy szufladowe, których konstrukcja pozwala na ukrycie ich wewnątrz kuchennych szafek - jeżeli tego typu urządzenie działa w systemie otwartym, również i komin przyłączający jest ukryty. Pochłaniacze szufladowe wyposażone są w dodatkową płytę, której wysuniecie automatycznie włącza urządzenie, dodatkowo powiększając powierzchnię pochłaniającą. Podobnie działają okapy uchylne, również przeznaczone do zabudowy, z tym że ich pracę rozpoczynamy uchylając drzwiczki. Jako że powyższe modele dopasowane muszą być do kuchennych mebli, najlepiej już w momencie planowania aranżacji wnętrza zastanowić się jaki okap chcemy kupić.

Jeśli nasza kuchenka nie jest zainstalowana pod ścianą, pochłanianie wydzielanych w trakcie gotowania zapachów zapewni okap wyspowy. Montuje się go bezpośrednio do sufitu, tuż nad płytą grzewczą. Niektóre modele dają możliwość unoszenia po zakończeniu pracy. Dobierając odpowiedni okap do naszej kuchni musimy pamiętać że powinien być o 10-15 centymetrów szerszy od płyty grzewczej. Także wysokość na której zainstalujemy urządzenie jest istotna - przyjmuje się że okap powinien znajdować się 70-80 cm nad kuchenką.

Moc i wydajność
Dostępne na rynku okapy mają moc od 18W do 200W, przy czym większą mocą charakteryzują się urządzenia pracujące w systemie otwartym, gdyż potrzebują więcej siły na wtłoczenie powietrza do kanału wentylacyjnego.

Parametrem, na który powinniśmy zwrócić szczególną uwagę jest wydajność, podawana w metrach sześciennych. Dostępne na rynku okapy posiadają wydajność od 200 m3/h do 1000 m3/h. Zakłada się że okap powinien wymienić powietrze w pomieszczeniu przynajmniej 6 razy w ciągu godziny.

Jeżeli chcemy ustalić jaki okap najlepiej sprawdzi się w naszym domu, musimy zastosować proste obliczenie. Po pierwsze znać musimy wysokość pomieszczenia w którym zainstalujemy okap, a także jego powierzchnie – przy czym pamiętać musimy, że jeśli nasza kuchnia połączona jest z jadalnią, powinniśmy wziąć pod uwagę sumaryczną powierzchnię obu pomieszczeń. Znając te parametry, podstawiamy je do wzoru:

Powierzchnia x wysokość x 6 = wydajność jakiej szukamy

Dla przykładu jeżeli nasza kuchnia ma 25 m2,a jej wysokość wynosi 2,5 metra, to minimalna wydajność odpowiedniego okapu do tego pomieszczenia wynosi 375 m3/h. Wziąć musimy jednak pod uwagę, że im wyższa wydajność tym efektywniej filtrowane będzie powietrze w pomieszczeniu.

Obraz
© (fot. Materiały prasowe)

Filtry
Aby skutecznie wyłapywać drobiny tłuszczu wydzielane z przygotowywanych potraw, okapy wyposażone są w filtry przeciw-tłuszczowe. W tańszych modelach instaluje się filtry flizelinowe, jednorazowe – te jednak co jakiś czas trzeba będzie wymieniać, co generuje dodatkowe koszty użytkowania. Z kolei solidne filtry metalowe nie wymagają regularnej wymiany, wystarczy regularnie myć je pod bieżącą wodą.

Okapy działające w obiegu zamkniętym potrzebują dodatkowego filtra z wkładem węglowym, który neutralizuje pochłaniane zapachy przed oddaniem ich ponownie do pomieszczenia. Tego typu filtr nie nadaje się do czyszczenia, więc także co jakiś czas musi być wymieniany.

Poziom hałasu
Chociaż nie ma bezgłośnych okapów, różnice w głośności pracy podobnych modeli mogą się znacznie różnić. Jeżeli szum pracującego urządzenia jest dla nas bardzo dokuczliwy, powinniśmy rozglądać się za okapami emitującymi dźwięki na poziomie poniżej 50 dB.

Sterowanie i funkcje
Podstawowe okapy wyposażone są w sterowanie manualne, gdzie za pomocą suwaka wybiera się jedno z predefiniowanych prędkości działania wentylatora. Wśród droższych egzemplarzy spotkać jednak możemy urządzenia sterowane elektroniczne, często z dotykowym panelem cyfrowym, wyposażone w sensory automatycznie dobierające parametry pracy. Dobrze, aby tego typu okap dawał możliwość programowania ustawień do późniejszego użycia.

Niektóre modele wyposażone są w czujniki, które automatycznie włączają urządzenie po wyczuciu oparów lub zapalają oświetlenie kiedy się do niego zbliżamy. Najczęściej montowane oświetlenie halogenowe powinno dawać możliwość regulacji jego natężenia. Warto też, aby okap informował nas o zbliżającej się konieczności wyczyszczenia bądź wymiany filtra.

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Wybrane dla Ciebie
Komentarze (2)