Jaki kupić blender - porady

Jaki kupić blender - porady

Jaki kupić blender - porady
Źródło zdjęć: © Fotolia | vera7388
04.08.2015 15:50

Blender to przydatne urządzenie elektryczne coraz powszechniej występujące w wielu gospodarstwach domowych. Sprzęt przede wszystkim posłuży do przygotowania wielu pysznych potraw i deserów. Pojawia się więc pytanie, na co należy zwrócić uwagę przy zakupie blendera. Poniżej znajdziecie wskazówki, czym się kierować podczas zakupu.

Rodzaje blenderów

Istnieją dwa rodzaje rozdrabniaczy:

  1. _ Ręczny _, jak sama nazwa wskazuje trzymamy go w ręku. Wybierając ręczny blender warto zwrócić uwagę na to czy wygodnie trzyma się w dłoni. Poniżej przykłady:

_ Bosch MSM88190 _

Obraz
© (fot. mat. prasowy)

Prezentowany model o mocy 80. W nadaje się zarówno do krojenia, mieszania, miksowania, kruszenia lodu,siekania, szatkowania, ale również do ucierania i ubijania piany. Urządzenie posiada 12-stopniową skalę sterowania prędkością oraz dodatkową opcję TURBO. Uchwyt blendera ma ergonomiczny kształt oraz antypoślizgową powłokę, co znacznie usprawnia manipulowanie urządzeniem przy wszelkich pracach. Urządzenie kupimy w cenie 375 zł.
_ Sencor SHB4360 _

Obraz
© (fot. mat. prasowy)

Blender ręczny SHB 436. marki Sencor został wyposażony w płynną regulację prędkości, nóż ze stali nierdzewnej, uchwyt do podwieszenia oraz uchwyt ścienny. Posiada przycisk zasilania z niebieskim podświetleniem oraz przycisk zwalniający nasadki. Jego moc wynosi 800 W. Za to dzięki nasadce ze stali nierdzewnej można w nim miksować nawet gorące potrawy. W skład zestawu wchodzi: pojemnik do mieszania 800 ml, z pokrywką; pojemnik do siekania 500 ml, z ostrzem ze stali nierdzewnej i pokrywką oraz nasadka do ubijania ze stali nierdzewnej. Prezentowany model kupimy w cenie 160 zł.

  1. _ Kielichowy _, inaczej zwany blenderem stojącym. Urządzenia te posiadają znacznie wyższą moc, jednak ich minusem jest to, że zajmują więcej miejsca niż blendery ręczne. Poniżej przykłady blenderów stojących:

_ Philips HR 2096/00 _

Obraz
© (fot. mat. prasowy)

Blender stojący firmy Philips posiada moc 80. W . Urządzenie posiada różne ustawienia szybkości, co pozwala miksować, kruszyć i siekać na kawałki w celu uzyskania gładkiej masy i dowolnej konsystencji. Prezentowany model został również wyposażony w szklany dzbanek o pojemności maksymalnej dwóch litrów z przesuniętym środkiem ciężkości ułatwiającym skuteczne miksowanie. Blender posiada sześcioramienne ostrza, które umożliwiają skuteczniejsze miksowanie i krojenie. Dodatkowo HR 2096/00 bardzo łatwo się czyści, dzięki odłączanemu ostrzu. Oprócz korpusu wszystkie elementy można myć w zmywarce. Prezentowany model kupimy w cenie 389 zł.
Profi Cook UM 1006

Obraz
© (fot. mat. prasowy)

Blender Clatronic Profi Cook UM 100. o mocy 1200 W miksuje składniki, ale także potrafi je posiekać. Dzięki możliwości wyboru spośród pięciu ustawień prędkości oraz funkcji pulsacyjnej, działanie można dostosować do bieżących potrzeb. Ponadto urządzenie posiada nóż z sześcioma ostrzami, które zostały wykonane ze stali nierdzewnej oraz dzbanek o pojemności 1,8 litra. Dodatkowo blender został wyposażony w gumowe nóżki, zapewniając stabilność urządzenia oraz pojemnik na przewód zasilający. Clatronic Profi Cook UM 1006 można kupić w cenie 269 zł.

Na co zwrócić uwagę?

_ Materiał _

Przy zakupie blendera warto zwrócić uwagę na jakość oraz rodzaj wykorzystanych materiałów. Uchwyt zazwyczaj jest wykonany z tworzyw sztucznych, za to dolna część blendera powinna być wykonana ze stali nierdzewnej, dzięki czemu będzie bardziej odporny na uszkodzenia przy rozdrabnianiu twardych produktów.

_ Moc _

Ogólnie należy kierować się zasadą, że im urządzenie ma wyższą moc, tym lepiej. Bowiem od tego parametru zależy, jak twarde produkty będzie w stanie zmiksować blender. W przypadku ręcznych rozdrabniaczy mamy do dyspozycji znacznie mniejszą moc wyjściową. Waha się ona od 15. W do 1000 W. Oczywiście nie oznacza to, że modele ręczne nie są w stanie konkurować ze stacjonarnymi. W typowym użyciu nie widać zbyt wielu różnic – rozdrabniają lód, zmielą produkty oraz przygotują bazę do przypraw. Modele kielichowe są w stanie dostarczyć moc do 1700 W.
_ Obroty _

Istotne jest również to ile obrotów na minutę wykonują ostrza. W ręcznym blenderze jest to szybkość około 2. 000 obrotów na minutę, zaś w kielichowym do 19 000 obrotów na minutę. By przyrządzone potrawy miały odpowiednią konsystencje powinniśmy wybierać takie urządzenie, które posiada zróżnicowany poziom prędkości rozdrabniania. Ten model, który został wyposażony w większą liczbę prędkości będzie bardziej funkcjonalny.

Obraz
© (fot. Fotolia)

_ Maksymalny czas pracy _

Równie ważnym parametrem jest maksymalny czas pracy blendera. Tańsze modele zazwyczaj pozwalają na 1. sekund pracy, po czym muszą być odstawione, by urządzenie ostygło. Przy tak krótkim czasie, gotowanie może zamienić się w długą i dość męczącą czynność. Niestety bardzo często zdarza się, że producenci podają maksymalny czas pracy dopiero w instrukcji, dlatego warto zapytać się bezpośrednio u sprzedawcy.
_ Dodatkowe akcesoria _

Producenci prześcigają się w wymyślaniu jak najbardziej nowoczesnych modeli blenderów, by zachęcić klienta do zakupu. Podstawowy zestaw często wzbogacany jest pojemnikami oraz różnego rodzaju końcówkami, które pozwalają na wykorzystanie urządzenia do innej czynności np. ubijania piany czy siekania cebuli.

Co wybrać?

Oczywiście ostateczny wybór zależy wyłącznie od naszych preferencji. Dla jednych z nas będzie się liczyła moc, dla innych wygląd urządzenia lub też dodatkowe wyposażenie. Pamiętajmy jednak, że nie warto negować produktów mniej znanych firm, ponieważ mogą się okazać lepsze niż produkty markowe, a nawet być sporo tańsze.

_ Źródło: kuchenny.com.pl / czasnawnetrze.pl / WP _

Źródło artykułu:WP Tech
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Wybrane dla Ciebie
Komentarze (1)