Jaką kuchenkę gazową kupić?
29.08.2012 14:48
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Kuchnie gazowe, chociaż stopniowo wypierane przez kuchenki elektryczne i płyty indukcyjne, ciągle cieszą się sporą popularnością w naszym kraju. Ich główną zaletą jest przede wszystkim cena – nie dość że są tańsze od swoich elektrycznych konkurentów, to niższe są także koszty ich eksploatacji.
Budowa
Kuchnia tego typu działać może na gaz ziemny lub propan butan z butli. Większość modeli może zostać przestawiona z jednego na drugi rodzaj paliwa przez wykwalifikowanego instalatora.
Standardowo producenci oferują kuchnie o szerokości 50 lub 60 cm, więc decydującą rolę w wyborze odpowiadającego nam modelu powinna być ilość dostępnego miejsca. Płyta grzejna wyposażona jest w cztery palniki – jeden mały, o niewielkiej sile, jeden duży i dwa średniej wielkości. Jeśli sądzimy że standardowy płomień może nam nie wystarczyć, powinniśmy rozejrzeć się za kuchniami posiadającymi palniki z podwójną koroną. Na rynku dostępne są także kuchenki mniejsze, z dwoma palnikami oraz duże kuchnie profesjonalne z sześcioma, które zazwyczaj stanowią wyposażenie hoteli i restauracji.
Ruszt, na którym umieszcza się patelnie i garnki na czas gotowania, może być żeliwny lub emaliowany. Żeliwo jest cięższe i bardziej wytrzymałe, ale za jego bardziej solidną budowę przyjdzie nam zapłacić wyższą cenę. Powinniśmy zwrócić uwagę czy ruszt jest jedno czy dwuczęściowy – mniejsze elementy dużo łatwiej utrzymać w czystości, w niektórych przypadkach nadają się nawet do mycia w zmywarce. Czasem kuchnie gazowe posiadają osobny ruszt na każdy z palników.
Płyta grzewcza na której znajdują się palniki również wykonana może być z różnych materiałów. Dostępne są tańsze płyty emaliowane, ze stali nierdzewnej lub droższe płyty ceramiczne i szklane. Wspomnieć należy, że rodzaj materiału z którego wykonana jest płyta nie ma wpływu na sposób jej użytkowania, jednak płyty emaliowane mogą odznaczać się mniejszą trwałością. Warto aby kuchenka wyposażona była w klapę, którą przykryć możemy palniki kiedy ich nie używamy.
Analogicznie do rozmiaru samej kuchenki, zainstalowany w niej piekarnik może mieć od 50 do 60 litrów pojemności. Zazwyczaj palnik montowany jest w dolnej lub na górnej jego części, a niektóre modele dają możliwość korzystania z obu grzałek naraz. Warto, aby wybrana przez nas kuchnia posiadała termoobieg, dzięki czemu zamontowany wewnątrz piekarnika termowentylator zapewni równomierny nawiew gorącego powietrza w czasie pieczenia. Wnętrze piekarników może być emaliowane, a co za tym idzie nie będziemy mieli problemów z jego czyszczeniem. Blachy oraz półki siatkowe, na których podgrzewać będziemy potrawy, umieszczone mogą być na prowadnicach drabinkowych, czyli popularnych wyżłobieniach na ściankach piekarnika, lub na prowadnicach teleskopowych lub wózkach, które pomagają utrzymać blachy w poziomie nawet przy maksymalnym wysunięciu. Musimy jednak pamiętać że konstrukcja tych drugich może komplikować czyszczenie piekarnika i powinniśmy zwracać na to uwagę decydując jaką kuchenkę gazową kupić.
Dzięki wewnętrznemu oświetleniu i przeszklonym drzwiczkom, będziemy mogli łatwo sprawdzić stan pieczonej potrawy. Potrójnie szklone drzwiczki zatrzymują temperaturę wewnątrz piekarnika, podczas gdy front kuchni pozostaje co najwyżej ciepły - dzięki temu unikniemy przypadkowych oparzeń przy dotykaniu szyby. Często pod piekarnikiem znajduje się szuflada, której wnętrze nagrzewa się od ciepła piekarnika.
Chociaż w tym artykule piszemy jaką kuchenkę gazową kupić, warto wspomnieć że na rynku mamy dostęp także do kuchni łączących rozwiązania gazowe i elektryczne. Najczęściej spotkać możemy połączenie piekarnika elektrycznego oraz płyty gazowej. Innym dostępnym rozwiązaniem są płyty kombinowane, gdzie dwa palniki zasilane są energią elektryczną, a pozostałe dwa - gazem. Takie urządzenia idealne są dla użytkowników, którzy nie chcą uzależniać się od jednego typu energii.
Funkcje
Sterowanie kuchnią gazową może odbywać się przy pomocy manualnych pokręteł albo bardziej zaawansowanego panelu elektronicznego. Nowocześniejsze rozwiązania oferować mogą użyteczne funkcje, jak na przykład programowanie automatycznie odcinające dopływ gazu po określonym czasie. Niezależnie od typu sterowania, warto aby kuchenka wyposażona była w zapalarkę do gazu, która ułatwi nam włączanie urządzenia. Chociaż dzisiejsze kuchenki gazowe są równie bezpieczne jak ich elektryczni konkurenci, warto zwrócić uwagę na dostępne w danym modelu zabezpieczenia. Kuchnia automatycznie powinna odcinać dostęp gazu w momencie kiedy płomień palnika zgaśnie, dodatkowo warto aby na płycie pod palnikami były wgłębienia, co pozwoli uniknąć zalania przez kipiącą potrawę. Piekarnik powinien być wyposażony w blokadę drzwiczek, uniemożliwiającą przypadkowe otwarcie.