Jak wybrać idealną patelnię?
Jedne służą do smażenia naleśników, inne do warzyw, a jeszcze inne do przygotowywania azjatyckich potraw. Przy wyborze odpowiedniej patelni należy uwzględnić nie tylko, do czego będzie nam służyła, ale również to z jakiego materiału ma być wykonana oraz czy będzie wystarczająco trwała. Zatem na jakie detale warto zwrócić uwagę.
17.07.2015 22:55
Rodzaje patelni i ich powłoka
_ Patelnie ceramiczne _
Zaletą patelni ceramicznych jest możliwość smażenia w bardzo wysokich temperaturach przekraczających nawet 40. stopni Celsjusza. Ceramiczna warstwa zapobiega przypalaniu dań, dzięki czemu możemy smażyć na minimalnej ilości tłuszczu. Ponadto bardzo łatwo jest ją umyć. Niestety ten typ nie nadaje się do mycia w zmywarce. Patelnia długo utrzymuje ciepło, nie zmienia smaku potraw, ponieważ powłoka nie wchodzi w interakcje ze smażonymi produktami. Świetnie nadaje się do smażenia ryb oraz warzyw. Co najważniejsze wykonana jest z naturalnych składników mineralnych pochodzących z recyklingu, a podczas jej produkcji nie wytwarzają się toksyczne związki, które mogą być uwalniane do atmosfery. Dlatego też stanowi to świetny wybór dla wszystkich osób, które dbają o środowisko.
_ Patelnie żeliwne _
Patelnia żeliwna jest bardzo ciężka. Doskonale przewodzi ciepło i długo je utrzymuje. Mimo solidnej konstrukcji trzeba się z nią obchodzić bardzo delikatnie, ponieważ nie jest odporna na stłuczenia. Patelnie żeliwne cenione są za to, iż można smażyć w nich praktycznie wszystko i w każdej temperaturze. Warto wspomnieć o tym, że podczas smażenia w wysokich temperaturach wydziela się żelazo, co jest szczególnie ważne w diecie osób cierpiących na anemię i choroby serca. Nie wolno myć jej w zmywarce.
_ Patelnia tytanowa _
Jest jedną z najdroższych, ale najbardziej odpornych na zadarcia i uszkodzenia. Patelnia tytanowa, tak jak i teflonowa dobrze przewodzi ciepło. Smażenie na niej nie wymaga używania dużej ilości tłuszczu, można również smażyć bez jego użycia. To sprawia, że smażone potrawy zachowują swoje naturalne składniki odżywcze, nie tracą swojego smaku ani też zapachu.
_ Patelnia teflonowa _
Jest to najpopularniejszy typ patelni. Teflonowa powierzchnia zapobiega przywieraniu potraw, dzięki czemu możliwe jest smażenie w niewielkiej ilości tłuszczu, lub bez niego. Patelnie te maja jednak jedną wadę –. ich odporność na zniszczenie jest dość niska. Źle również na nie wpływa smażenie w bardzo wysokich temperaturach, a całkowicie niszczy używanie metalowych przyborów do mieszania. Jeśli na powierzchni patelni pojawią się odpryski należy ją wtedy wymienić, ponieważ pod teflonem znajduje się aluminium. Zachowując podstawowe zasady związane z użytkowaniem, można cieszyć się nimi przez wiele lat.
_ Patelnie stalowe _
Patelnia stalowa od jakiegoś czasu przeżywają swój renesans. Z całą pewnością można ją określić jako niezniszczalną. Odporna jest na wysokie temperatury i posiada powłokę odporną na zarysowania. Ponadto jest produktem, który mimo upływu czasu i intensywnemu użytkowaniuniu, zawsze jest w doskonałym stanie. Warto również wspomnieć o tym, że patelnie stalowe odporne są na wysokie temperatury i nie pozostawiają metalicznego posmaku na potrawach. Wykonane są ze stali nierdzewnej. Minusem jest to, że słabo przewodzą ciepło, przez co wolniej się rozgrzewają, jednak przy okazjonalnym jej użytkowaniu, nie powinno to stanowić problemu.
_ Patelnie aluminiowe _
Patelnia aluminiowa bardzo dobrze przewodzi ciepło, dzięki czemu błyskawicznie się nagrzewa i równie szybko stygnie po zdjęciu z ognia. Niestety patelnia ma też swoje wady. Ponieważ została wykonania aluminium, w trakcie smażenia potraw, szczególnie w wysokiej temperaturze, może wydzielać szkodliwe związki. Oczywiście producenci, zdając sobie z tego sprawę, dlatego zazwyczaj dodatkowo pokrywają patelnie warstwą nieprzywieralną, jednak nie jest to pewna ochrona.
_ Inne kryteria wyboru patelni _
Oprócz wybrania odpowiedniego tworzywa z jego patelnia powinna być wykonana, ważna jest jej średnica oraz kształt. Jednym wystarczy mała patelnia (o średnicy 2. cm), innym przyda się większa do przygotowywania posiłków dla całej rodziny (26 – 40 cm). Ponadto można się zaopatrzyć w patelnie przeznaczone do przyrządzania konkretnych potraw. Oto niektóre z nich.
_ Wok _
Wok to wysokie, półokrągłe, wąskie patelnie z uchwytami. Przeznaczone są do przygotowywania dań, w których miesza się dużą ilość składników. Na jej dnie umieszczamy składniki wymagające podsmażenia, natomiast po bokach tylko te, które chcemy podgrzać. Idealnie sprawdza się do przygotowywania posiłków na szybko.
_ Patelnia do grillowania _
Patelnia posiada na dnie specjalne rowki, dzięki czemu można na niej smażyć bez użycia oleju. Za to wytapiający się tłuszcz z mięs osiądzie na dnie i nie pozwoli na przywieranie potraw w trakcie smażenia. Świetnie sprawdzi się do przyrządzania piersi indyka czy kurczaka.
_ Patelnia do naleśników _
Jest to płaska i lekka patelnia z niskimi rantami, co pozwala na swobodne obracanie smażonych na niej naleśników. Występuje zarówno w wersji kwadratowej, jak i okrągłej. Ponadto zawierają powłokę non-stick, za pomocą której usmażymy na niej praktycznie wszystko bez użycia tłuszczu.
_ Patelnia do smażenia ryb _
Jest to patelnia z grubym dnem, często w charakterystycznym kształcie elipsy, by móc smażyć rybę w całości. Może być również wyposażona w dno z rusztem, dzięki czemu dietetycznie przygotujemy potrawę na niewielkiej ilości tłuszczu.
_ Patelnia do jajek _
Jest to patelnia z zagłębieniami, dzięki którym precyzyjnie i równo usmażymy jajka sadzone. Zaletą takiej patelni jest to, że można ją również wykorzystać do smażenia pancakes czy placków ziemniaczanych.
Podsumowanie
Pamiętajmy, że przy zakupie odpowiedniej patelni oprócz wyboru materiału oraz kształtu, ważna jest również doskonała jakość. Nie jest bowiem tajemnicą, że na rynku można znaleźć patelnie dobre i drogie oraz popularne i tanie. Często jednak bywa tak, że tanie patelnie są złej jakości i bardzo szybko się niszczą. Warstwa nieprzywieralna dosłownie odpada płatami, a rękojeść szybko zaczyna się ruszać. A ponieważ zakupu patelni dokonuje się raz na kilka lat, warto jest kupować te najlepsze.
Zobacz jak możesz usprawnić smażenie
Źródło: obiadujemy.pl / swiat-zdrowia.pl / czasnawnetrze.pl