Testy
04-07-2016 (12:49)

Jak usunąć konto na Facebooku?

Nie chcesz więcej mieć konta na Facebooku? Poniżej pokażemy wam, jak pozbyć się konta, a przy okazji nie stacić wszystkich, gromadzonych przez lata informacji.
Głosuj
Głosuj
Podziel się
Opinie
jak usunąć fb
jak usunąć fb (WP.PL)

Zanim zabierzecie się za usuwanie konta, trzeba zdać sobie sprawę, że nie jest to wcale takie proste i może poważnie skomplikować życie w sieci. Po trwałym usunięciu konta na Facebooku, nie dość, że stracimy kontakt z naszymi bliższymi i - nie oszukujmy się - w większości przypadków dalszymi znajomymi, to wraz z nimi znikną wszystkie zdjęcia, które dodaliśmy przez lata, czy inne drogocenne pamiątki minionych chwil.

Warto również pamiętać, że stracimy również możliwość korzystania z wielu serwisów w sieci, do których logowaliśmy się za pomocą naszego konta na Facebooku, począwszy od Instagrama, przez Spotify, po różnego rodzaju portale podróżnicze i fora internetowe. Jeśli mimo to, dalej chcesz usunąć swoje konto z Facebooka, poniżej znajdziesz poradnik, jak to zrobić i przy okazji stracić jak najmniej z rzeczy, które przez lata dodałeś do swojego konta.

pobierz swoje dane z facebooka (fot. Facebook)
Podziel się

Pobierz swoją historię z Facebooka

Zanim jednak zabierzemy się za usuwanie swojego konta z Facebooka, warto poświęcić chwilę na zachowanie wszystkich danych, które zgromadziliśmy przez lata na swoim koncie. Wystarczy wejść w Ustawienia konta, później poniżej sekcji ogólnych informacji kliknąć w link Pobierz kopię swoich danych z Facebooka. Po przekierowaniu do nowego okna jeszcze raz klikamy w Uruchom moje archiwum i pozostaje nam czekać tylko na maila potwierdzającego całą czynność.

Jak trwale usunąć konto na Facebooku

Skoro Mamy pobrane już wszystkie dane, czas zabrać się za trwałe usuwanie Facebooka. Wchodzimy więc na link: https://www.facebook.com/help/delete_account i po przeczytaniu komunikatu Jeśli uważasz, że nie będziesz już korzystać ze swojego konta na Facebooku i w związku z tym chcesz je usunąć, możemy się tym zająć. Pamiętaj, że nie będziesz mógł reaktywować swojego konta ani odzyskać żadnych treści ani informacji, które się w nim znajdowały. Klikamy przycisk Usuń moje konto.

jak usunąć facebooka (fot. Facebook)
Podziel się

Po wysłaniu prośby o usunięcie konta, nie pozostaje nic innego, jak tylko podążanie za instrukcjami pojawiającymi się na ekranie. Kolejno będziemy proszeni o ponowne podanie hasła do konta oraz o przepisanie tekstu zabezpieczającego CAPTCHA z obrazka. Teraz trzeba tylko odebrać maila, w którym będziemy poinformowani o tym, że nasze konto zostanie usunięte z Facebooka w ciągu 14 dni. Jeśli w czasie tych dwóch tygodni będziecie chcieli jednak zrezygnować z usunięcia swojego konta, to wystarczy ponownie zalogować się na Facebooka i zaraz po zalogowaniu kliknąć w Anuluj usuwanie.

Zamiast usuwać, dezaktywuj konto na Facebooku

Jeśli macie wątpliwości, czy chcecie całkowicie usunąć konto, to Facebook pozostawia nam furtkę, abyśmy mogli odpocząć od wirtualnego życia w jego sieci. W takim wypadku pozostaje nam Dezaktywacja konta. Z punktu widzenia innych użytkowników Facebooka, nie różni się ona niczym od usunięcia konta - całkowicie znikniemy im z oczu. Jest jednak jedna zasadnicza różnica - po jakimś czasie możemy znów wrócić na Facebooka. Poniżej znajdziecie poradnik, jak dezaktywować konto.

dezaktywowanie konta facebook (fot. Facebook)
Podziel się

Loguje mu się na swoje konto, rozwijamy menu główne i wybieramy pozycję Ustawienia. Po przekierowaniu na stronę z ustawieniami, wybieramy zakładkę Bezpieczeństwo i klikamy w ostatnie pole Dezaktywuj konto. Po kliknięciu, dowiadujemy się, że "_ Dezaktywowanie konta spowoduje wyłączenie profilu oraz usunięcie imienia, nazwiska i zdjęć z większości materiałów udostępnionych na Facebooku. Niektóre informacje mogą pozostać widoczne dla innych osób, np. Twoje imię i nazwisko na listach znajomych i wysłane wiadomości _".

Na kolejnym ekranie Facebook jeszcze raz pyta nas, czy jesteśmy pewni, że chcemy zawiesić swoje konto oraz poprosi o podanie z jakiego powodu chcemy to zrobić. Po obligatoryjnym podaniu powodu dezaktywacji konta na Facebooku, czas zawiesić naszą obecność na portalu - co ciekawe, Facebook pozwala nam na automatyczne przywrócenie konta po określonym czasie. Jeszcze raz podajemy hasło i możemy się cieszyć wolnością od Facebooka - przynajmniej czasową.

LOP

Polub WP Tech
0
komentarze
Głosuj
Głosuj
0
Wow!
0
Ważne
0
Słabe
0
Straszne
Trwa ładowanie
.
.
.