Jak układać rzeczy w zmywarce?

Może nie jest to do końca oczywiste, jednak ustawianie naczyń w zmywarce jest niezwykle ważne. Jeśli zrobimy to nieprawidłowo, czeka nas dodatkowe mycie. A tego każdy woli uniknąć.

Jak układać rzeczy w zmywarce?
Źródło zdjęć: © Fotolia
Grzegorz Burtan

31.10.2017 | aktual.: 31.10.2017 17:53

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Nie poprawiaj maszyny

Wkładając naczynia do zmywarki, należy pamiętać, że te największe, najcięższe i najbrudniejsze zawsze układamy na dolną półkę. Staramy się robić to tak, aby były one skierowane w stronę dyszy. Im gorsze zabrudzenia, tym bliżej niej.

Jednocześnie naczynia nie mogą na siebie nachodzić. W takim wypadku woda nie będzie miała dostępu do wszystkich powierzchni, więc cały proces pójdzie na marne. Pamiętajmy również, by wklęsłe i głębsze talerze ustawiać pod kątem. Dzięki temu woda będzie z nich spływać podczas całego procesu, a to bardzo ważne.

Wspomnianym wcześniej kryterium, czyli ciężarem naczyń, warto się kierować podczas wyboru półki. Na górną bowiem powinno pójść wszystko co małe i lekkie. Plastikowe naczynia, zwykłe kubki czy filiżanki. One zazwyczaj nie potrzebują aż tak mocnego strumienia z dyszy, dlatego tym lepiej będzie je ustawić trochę wyżej. W ten sposób proces czyszczenia ich nie uszkodzi.

Trzeba w końcu pamiętać o ostatniej rzeczy. Cięższe naczynia wędrują do boków maszyny, lekkie zaś do środka – to zapewni ich optymalne umycie. Co ważne, przed uruchomieniem programów sprawdźmy, czy naczynia na dolnej półce nie blokują ruchów spryskiwaczy.

Jak uniknąć rdzy?

Przejdźmy do sztućców. W zależności od modelu zmywarki, zazwyczaj wkłada się je do specjalnego koszyka na dolnej półce lub do wąskiej półeczki na samej górze urządzenia. Niezależnie od modelu, musimy zawsze zostawić miejsce pomiędzy nożami i widelcami. W ten sposób woda może między nimi swobodnie przepływać.

Nie wstawiajmy obok siebie sztućców ze srebra i stali nierdzewnej. W wyniku takiej "kąpieli" mogą zacząć szybciej rdzewieć, a do tego pojawi się na nich brzydki nalot. Jeśli chcemy umyć również większe akcesoria kuchenne, jak noże czy łopatki, to mamy dwa wyjścia. Możemy albo położyć je płasko na górnej półce lub, jeśli nie ma miejsca, wsadzić do koszyka. Aha – noże zawsze ostrzem do dołu!

Gotowe? Świetnie! Czas włączyć zmywarkę. Czy na pewno? Najpierw musimy umieścić w przeznaczonych do tego miejscach środki chemiczne. Detergenty są niezbędne, aby zmyć najbardziej uparte i zaschnięte plamy na talerzach. Możemy również dodać sól. Zazwyczaj zbiornik znajduje się pod dolną półką. Warto co jakiś czas sprawdzać poziom jego napełnienia.

Tym sposobem mamy zapewnioną odpowiednią i optymalną formę mycia naczyń. Koniec z szorowaniem i zdrapywaniem pominiętych plam. Wszystko zrobi za nas przeznaczone do tego urządzenie.

Partnerem artykułu jest Amica

Komentarze (155)