Jak prawidłowo przechowywać jedzenie w lodówce?
21.08.2013 15:37
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Można znaleźć wiele opracowań dotyczących sposobu układania żywności w lodówce, aby zachowała swoje wartości odżywcze i świeżość. Panowały przekonania, że górna półka oraz przegródki na drzwiach są najcieplejsze, a dolna półka jest najchłodniejsza; doradzano więc układanie produktów preferujących takie warunki. Dodawano również zalecenia, że ustawienie produktów powinno być raczej luźne, aby zapewnić prawidłową cyrkulację powietrza…
Czy obecnie, przy nowoczesnych rozwiązaniach stosowanych w chłodziarkach, podobne wytyczne będą aktualne?
Na pewno nie zmieniły się rekomendacje związane z temperaturą chłodzenia lodówki - powinna wynosić 4-5˚C i warto zwrócić uwagę, czy jest ustawiona właśnie na tym poziomie. W zamrażarkach powinna panować temperatura -18-22˚C.
Czy temperatura na poszczególnych półkach chłodziarki znacznie się różni? To mit. W klasycznych chłodziarkach (tzn. statycznych), jaką posiada większość Polaków, parownik, który chłodzi, znajduje się z tyłu, pod plastikiem na "plecach" lodówki i zazwyczaj nie sięga spodu chłodziarki, tj. nie obejmuje dolnych szuflad przeznaczonych najczęściej na warzywa i owoce. Ponieważ w tego typu chłodziarkach nie istnieje wymuszony (np. przez wentylator) obieg powietrza, ciepłe powietrze ma tendencję do zbierania się nad najwyższą półką, ale paradoksalnie, ze względu na odcięty dostęp powietrza w dolnych szufladach i brak chłodzącego parownika z tyłu –. może się okazać, że to właśnie wewnątrz tych szuflad panuje najwyższa temperatura. Nieprawdą jest, że temperatura półeczek na drzwiach jest wysoka. Jest na nich tak samo chłodno jak w środkowej części lodówki.
Powyżej zastosowano określenia "cieplej", "chłodniej". Jak duże rozbieżności temperaturowe można zaobserwować? Otóż okazuje się, że to kwestia 1-2˚C, a nie jak kiedyś opisywano 10˚C! Jeśli na najwyższej półce panuje 6˚C, w środkowej części będzie zapewne 5˚C, półeczki na drzwiach: 5-6˚C, pojemniki na warzywa i owoce: ok. 7˚C. Wniosek? Tak naprawdę nie ma większego znaczenia, na której półce przechowujemy produkty spożywcze.
Praktyczne porady przy użytkowaniu lodówki statycznej:
- Parownik zbiera wilgoć z powietrza na ściankach zamrażalnika. Warto unikać częstego i długotrwałego otwierania drzwiczek, by nie tworzyły się duże ilości lodu. Osadzający się lód powoduje, że drzwi zamrażalnika nie przylegają szczelnie i nie gwarantują pełnych możliwości mrożenia.
- Zamrażalnik warto rozmrażać przynajmniej raz w roku. Nie ma potwierdzonych laboratoryjnie przeciwskazań, aby w tym celu pomagać sobie np. poprzez wkładanie do zamrażalnika naczynia z gorącą wodą, byle nie bezpośrednio w sąsiedztwie plastikowych elementów. Nigdy nie należy za to używać ostrych narzędzi lub zeskrobywać lód.
- Na czas rozmrażania, zamrożoną żywność można przechować w zamkniętej części chłodzącej. Zamrożone produkty same w sobie są akumulatorami zimna i czas rozmrażania nie powinien wpłynąć na ich jakość.
Aby w ogóle nie martwić się sposobem ułożenia żywości wewnątrz chłodziarki, a dodatkowo cieszyć z rozwiązań naturalnie przedłużających świeżość żywności, warto zwracać uwagę na poniższe funkcji. Lodówki typu No Frost w których nie gromadzi się szron - mają dwa parowniki i dwa wentylatory, które gwarantują cyrkulację powietrza i utrzymanie bardzo wyrównanej temperatury wewnątrz całej chłodziarki. Nie ma więc znaczenia umiejscowienie produktów żywnościowych jak i sposób ułożenia (niegdyś radzono, aby produkty przechowywać luźno). Dodatkowo, w chłodziarkach tych można znaleźć następujące pomocne rozwiązania:
- Komora Zero - to jedna lub dwie półki tuż nad szufladami na warzywa i owoce, do których nawiewane jest chłodne powietrze w taki sposób, by wewnątrz panowała temperatura około 0˚C. Tutaj warto przechowywać produkty, które szczególnie lubią niską temperaturę: świeże mięso, świeże ryby, nabiał lub wędliny. W klasycznej chłodziarce taka strefa 0˚C jest nie do osiągnięcia.
- System Active Fresh Blue Light *-* lampka LED umiejscowiona za szufladami na warzywa i owoce, emituje światło o lekko niebieskim zabarwieniu. Ten rodzaj fali świetlnej rośliny rozpoznają jako rodzaj fali światła słonecznego i przedłużeniu podlegają naturalne procesy fotosyntezy. Dzięki temu żywność nie tylko zachowuje świeżość, ale nawet zwiększa swoje walory odżywcze.
Ciekawostki, porady i podpowiedzi związane z użytkowaniem lodówek:
- Kupując nową lodówkę zadbajmy o przestrzeganie prawidłowych zasad. Najpierw pozostawmy ją bez podłączania do prądu przez czas sugerowany w instrukcji, aby po transporcie, nawet przebiegającym w pozycji pionowej, olej w kompresorze miał szansę wrócić do głównego zbiornika i nie doprowadził do zapchania cienkich rurek układu chłodniczego i nie został zassany wyżej, blokując układ chłodniczy.
- Ta sama zasada dotyczy sytuacji, w których kładziemy lodówkę na bok (co wbrew panującym przekonaniom, można zrobić).
- Podłączając lodówkę do prądu, nie ustawiajmy jej od razu na najniższe rekomendowane wartości temperaturowe. Pozwólmy jej stopniowo osiągać docelowy poziom. Zadbamy tym samym o spokojną pracę układu chłodniczego.
- Przy przekładaniu drzwiczek lodówki na drugą stronę, pamiętajmy o uszczelkach. Częstym błędem jest przekładanie jedynie zawiasów i uchwytów. Uszczelka ulega naturalnym odkształceniom i na stronie przy uchwytach znacznie silniej przylega do brzegów lodówki, przez co jest bardziej ściśnięta.
- Aby zapewnić lepsze przyleganie uszczelek, dolna część uszczelki drzwiczek chłodziarki jest podgrzewana. Odczucie ciepła przy dotyku w tym miejscu będzie normalne.
- Stosuj pojemniki do przechowywania żywności. Ze względu na stosunkowo suche powietrze wewnątrz chłodziarek, zarówno w lodówkach klasycznych (tzn. statycznych) jak i w nowoczesnych No Frost z systemem – Active Dual Cooling System, jedzenie warto przechowywać w pojemnikach, jednak nie za długo, ponieważ ulegnie zepsuciu. Żywność bez pojemnika natomiast wyschnie, ale raczej się nie zepsuje.
- Nie ustawiaj lodówki w pomieszczeniu, którym panuje temperatura poniżej 16˚C. To częsty błąd, szczególnie w przypadku ustawiania lodówki w garażach lub piwnicach czy innych chłodnych miejscach, który zimą jest przyczyną problemów. Temperatura poniżej 16˚C zaburza kontrolę termostatyczną lodówki, która po prostu nie otrzymuje sygnału do pracy. Chłodziarka przestaje chłodzić, a zamrażalnik mrozić. W niskiej temperaturze gęstnieniu ulega także olej w kompresorze, co może prowadzić do zatarcia.
- Dbaj również o niską wilgotność pomieszczenia. Zbyt wysoka wilgotność sprzyja korozjom metalowych elementów.
Źródło: Beko
PS, WP.PL