Jak dbać o zmywarkę? Poradnik
Zmywarki zagościły w naszych domach całkiem niedawno. I choć jeszcze jakiś czas temu były uważane za luksus, dziś wiele osób nie wyobraża sobie funkcjonowania bez nich. Co zrobić, aby zmywarka służyła nam dobrze przez długie lata? Odpowiedzi przygotowali eksperci Electrolux i WP.PL.
03.02.2012 | aktual.: 29.03.2012 10:23
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Przede wszystkim, zawsze trzeba używać specjalnej soli do zmywarek i to niezależnie, czy korzystamy ze zwykłego detergentu czy środka 3 w 1 lub 4 w 1. Większość z nas ma w domu twardą lub średnio twardą wodę. Dlatego najczęściej okazuje się, że sól zawarta w preparatach wieloskładnikowych nie jest wystarczająca. Odkładający się kamień może zmniejszyć skuteczność zmywania lub wręcz uszkodzić zmywarkę. Dlatego sól jest niezbędna. Wiele modeli ma specjalny wskaźnik informujący, kiedy należy wsypać sól do urządzenia. Preparaty 3 w 1 i 4 w 1 spełniają swoją rolę w przypadku miękkiej wody i tylko wtedy możemy zrezygnować z dodatkowej soli do zmywarek.
Aby nasza zmywarka posłużyła nam jak najdłużej, warto wyczyścić ją kilka razy w roku używając specjalnych preparatów odkamieniających do zmywarek. W tym celu powinniśmy włożyć detergent i uruchomić pustą zmywarkę używając intensywnego programu, oferującego najwyższą temperaturę zmywania.
Woda oprócz dużej zawartości wapnia, zawiera często dużo innych minerałów, które potrafią się osadzać na mechanizmach zmywarki. Najczęstszym problemem jest żelazo. Jeśli jest go w wodzie za dużo, łatwo to poznamy po brązowych plamach wewnątrz zmywarki. W takiej sytuacji należy, jak w przypadku kamienia, użyć specjalnego środka, który poradzi sobie również z osadami żelazianymi.
Jak często czyścić filtry zmywarki?
Co kilka miesięcy, a nawet częściej (niektórzy zalecają nawet co 10-1. cyki), w zależności od częstotliwości użytkowania, koniecznie trzeba czyścić filtr zmywarki. Zbierają się w nim niespłukane drobiny jedzenia. Brak dbałości o filtr może spowodować nawet zalanie mieszkania. Warto także regularnie sprawdzać czystość dysz na ramionach myjących. Zapchanie nawet jednej z nich może znacząco zmniejszyć skuteczność zmywania.
Wiele osób zapomina także o utrzymaniu w czystości drzwi zmywarek (szczególnie ich dolnej części) oraz uszczelek. Są to miejsca, w których łatwo zbierają się zanieczyszczenia i resztki posiłków, dlatego regularnie powinniśmy czyścić uszczelki oraz drzwi.
Czego nie wolno myć w zmywarce?
Pod żadnym pozorem nie wolno w zmywarce myć rzeczy zanieczyszczonych benzyną lub innymi substancjami łatwopalnymi. Powinniśmy unikać mycia w zmywarce pędzli, filtrów piecowych, czy filtrów z elektronicznych oczyszczaczy powietrza. Mycie tych rzeczy może doprowadzić do uszkodzenia zmywarki, lub do odbarwienia i zaplamienia jej wnętrza.
Aby zapewnić bezawaryjną pracę urządzeń, ale także zwiększyć efektywność zmywania, naczynia przed włożeniem do zmywarki należy opłukać i usunąć z nich resztki jedzenia. Resztki mogą doprowadzić do szybkiego zapchania się filtrów urządzeń, dysz myjących, a krążąc wraz z wodą w konsekwencji osadzić się na umytych już naczyniach.
Aby uniknąć korozji zmywarki należy obowiązkowo spłukać naczynia czy talerze, które miały kontakt z kwaśną żywnością (np. ogórki kiszone, kapusta kiszona itp.). Kwasy zawarte w takiej żywności mogą doprowadzić do powstania ognisk korozji.
*Co bezpiecznie można myć w zmywarce? *
Bez problemu możemy myć garnki ze stali szlachetnej i emaliowane, talerze, kubki, szklanki czy sztućce. Delikatne szkło (jak np. od kieliszków do wina) warto zmywać przy użyciu programów delikatnych. W zmywarce możemy też spokojnie zmywać porcelanę i fajans, przy czym większą ostrożność zalecana jest przy starej porcelanie, gdyż w jej przypadku kolorowe zdobienia mogą blaknąć.
Przedmioty pozłacane i posrebrzane nadają się również do mycia mechanicznego, jednak musimy zwrócić uwagę, czy ich producent zezwala na mycie mechaniczne. Kuchenne przybory drewniane wykonane z twardego drewna jak np. drewniane sztućce i deski do krojenia nadają się do mycia w zmywarce. Należy jednak unikać mycia przedmiotów wykonanych z miękkiego drewna i zbyt cienkich - drewno może wtedy napęcznieć, lub mogą oderwać się jego fragmenty - konsekwencją tego może być także zapchanie filtrów i uszkodzenie zmywarki.
Przy zmywaniu jakich rzeczy zachować szczególną ostrożność?
Ostrożnie należy zmywać rzeczy wykonane z aluminium i plastiku. Te pierwsze mogą się odbarwić lub sczernieć, dlatego warto najpierw wykonać próbę. W przypadku przedmiotów plastikowych, to większość z tych używanych w kuchni nadaje się do mycia mechanicznego. Jeśli nie mamy pewności czy dane naczynie nadaje się do zmywania mechanicznego, a na naczyniu nie znajdujemy symbolu wskazującego na taką możliwość, to radzimy umyć takie przedmioty ręcznie, chroniąc je przed deformacją i zniszczeniem samej zmywarki w przypadku ich roztopienia.
Na koniec, pamiętajmy także, iż aby zapewnić jak najlepsze efekty zmywania, głębokie naczynia (np. garnki, miski) myć zawsze w dolnym koszu. Naczynia nie powinny się ze sobą stykać, a przed uruchomieniem zmywarki należy sprawdzić, czy ramiona myjące nie są zablokowane i mogą się swobodnie obracać.