Gotuj posiłki w ... zmywarce
Okazuje się, że zmywarka do naczyń może mieć wiele zastosowań. Jedni tradycyjnie myją w niej naczynia, inni plastikowe zabawki, pędzelki do make up-u, a nawet buty. O krok dalej poszła Włoszka Lisa Casali, która nadała zmywarce zupełnie nowe zastosowanie, a jest nim - gotowanie.
07.10.2015 13:34
Zwolennicy tej techniki twierdzą, że przygotowane w zmywarce np. szparagi są o niebo lepsze, niż te ugotowane w tradycyjny sposób. Jedyny minus tej metody? Zamiast kliku minut w garnku, szparagi muszą spędzić w zmywarce półtorej godziny. Główną ideą Lisy Casali jest wykorzystanie wszystkich resztek w kuchni. Dlatego w jej pierwszej książce pojawiły się przepisy z wykorzystaniem pozostałości z warzyw i owoców, które mogą być jeszcze użyte do kolejnych dań.
Nowa kulinarna metoda
Lisa Casali to współczesny, kuchenny MacGyver. Jej prawdziwym bestsellerem okazała się kolejna książka wydana pod tytułem "Gotowanie w zmywarce". Książka uczy dokładnie tego, o czym mówi sam tytuł. Dla większość może się ona okazać niezłym żartem, ale wiele osób traktuje publikacje bardzo poważnie. W samych Stanach Zjednoczonych została zapoczątkowana nowa moda na programy kulinarne, które prezentują proste przepisy na "zmywarkowe gotowanie".
Autorka sama często podkreśla w wielu wywiadach, że na pomysł wpadła, gdy okazało się, że jej obiad wymaga jedynie podgrzania, zaś ona ma w swojej zmywarce sporo miejsca. Włożyła danie do słoiczków, doprawiła solą i pieprzem i włączyła program. Okazało się, że wszystko zostało przyrządzone idealnie. To zainspirowało ją do dalszego eksperymentowania i dzięki temu opracowała wiele przepisów na dania dla kilkuosobowej rodziny. Co ważne autorka podkreślała, że w ciągu roku jej rachunki za prąd i wodę znacząco zmalały, zaś rodzina dużo częściej jada potrawy gotowane na parze.
Zmywanie i gotowanie w jednym
Jak widać w tym szaleństwie jest metoda. Zwolennicy "zmywarkowego gotowania" podkreślają, że dania nie tracą walorów smakowych. Tradycyjna zmywarka podgrzewa wodę do 6. - 75 stopni Celsjusza, co pozwala zabić bakterie i zarazki, zaś z drugiej jest to temperatura wystarczająca do przygotowania większości warzyw i ryb. Gotowanie w zmywarce można przyrównać do próżniowej metody gotowania sous vide, która jest stosowana przez wielu światowych kucharzy. Do tej pory ta była ona zarezerwowana dla szefów kuchni ze względu na to, że urządzenie do wolnego gotowania było zbyt drogie. Czy to się zmieni dzięki zmywarce?
Lisa Cali na swoim blogu podkreśla, że nie jest to ekologiczna fanaberia, tylko rozwiązanie bardzo praktyczne i ułatwiające funkcjonowanie. Podobno nawet sama Oprah Winfrey poleca wypróbowanie tej niekonwencjonalnej metody przygotowania potraw. Przepisy zaproponowane w książce zostały dostosowane do programów w zmywarce. I tak: w Eco Wash - idealnie sprawdzi się czerwone mięso, Quick Wash - w szybkim programie przyrządzimy danie z ryb, za to dzięki normalnemu programowi przyrządzimy białe mięso i skorupiaki.
Co możemy ugotować?
Niestety nie wszystkie potrawy można gotować w zmywarce. Większość dostępnych na rynku zmywarek nie osiąga zbyt wysokich temperatur, co sprawia, że bardziej wymagające dania, w tym przypadku nie sprawdzą się. Najlepiej jest wybierać takie produkty, które zazwyczaj gotujemy tylko kilka minut. Dlatego idealnie sprawdzą się ryby, owoce i warzywa, kasze, mięso z kurczaka oraz indyka. Warto zaznaczyć, że przy tej metodzie absolutnie nie sprawdzą się twarde warzywa, które wymagają dłuższej obróbki termicznej m.in. ziemniaki czy buraki.
Jak to działa?
Gotowanie w zmywarce wcale nie jest takie skomplikowane. Wystarczy tylko umieścić potrawy w szczelnych, specjalnych woreczkach foliowych albo zamkniętych słoikach. Następnie umieścić je w koszu zmywarki, obok brudnych naczyń i włączyć odpowiedni program. Niestety, tak jak już wspomnieliśmy wcześniej, takie gotowanie ma swoje wady, ponieważ trwa ono znacznie dłużej niż gdybyśmy przygotowali potrawę tradycyjną metodą. Jednak jej zwolennicy podkreślają, że pomimo dłuższego czasu oczekiwania na danie, to przyrządzanie dań w zmywarce ma swoje zalety - przede wszystkim niższe rachunki, a także zyskujemy więcej czasu dla siebie, ponieważ za jednym razem zmyjemy naczynia z poprzedniego dnia i ugotujemy obiad na dziś.
Trzeba zaznaczyć, że producenci nie polecają wykorzystywać zmywarki do gotowania. Zwykle również taka informacja widnieje w instrukcji obsługi. Poza tym do tej pory nie wykonano jeszcze żadnych badań, które potwierdziłyby, że przyrządzanie potraw w ten sposób jest bezpieczne. Jednak nie ma co ukrywać, że metoda ma coraz więcej fanów. W internecie nie trudno znaleźć przepisy i instruktażowe filmy, które prezentują w jaki sposób przygotować posiłek w zmywarce.
_ Źródło: dailymail / popsugar / mowimyjak / WP _