Zamrażanie i rozmrażanie produktów spożywczych w domu

Zamrażanie i rozmrażanie produktów spożywczych w domu

Zamrażanie i rozmrażanie produktów spożywczych w domu
Źródło zdjęć: © Fotolia | lenaconstantin
24.01.2017 14:04
Obraz
© (fot. Fotolia / lenaconstantin)

Mrożenie to jedna najbezpieczniejszych i najłatwiejszych form przechowywania produktów spożywczych. Możemy zarówno mrozić owoce sezonowe, jak i resztki jedzenia z obiadu, których nie jesteśmy w stanie wykorzystać. Niestety musimy pamiętać, że tego rodzaju konserwowanie jedzenia ma pewne swoje ograniczenia. W poniższych poradniku znajdziecie kilka praktycznych porad, jak wykorzystać potencjał zamrażalnika, tak aby żywność nie straciła wartości odżywczych.

Owoce i warzywa

Przede wszystkim musimy sobie odpowiedzieć na pytanie: jakie produkty nadają się do mrożenia? Praktycznie wszystkie. Oczywiście owoce i warzywa muszą być dojrzałe i nie uszkodzone. Niestety swoje wartości odżywcze zaczynają tracić już po zerwaniu, dlatego jeśli chcemy przeprowadzić proces mrożenia, musimy to zrobić jak najszybciej. Przed włożeniem ich do szuflady zamrażarki, musimy je dokładnie umyć i osuszyć. W przypadku warzyw, przed zamrożeniem najlepiej jest je jeszcze zblanszować, czyli zanurzyć we wrzątku na około 2 minuty, a następnie ostudzić i odsączyć.

Obraz
© (fot. Fotolia / bravissimos)

Jeśli mamy taką możliwość możemy owoce i warzywa zamrozić luzem na tacce, a następnie przełożyć do szczelnych torebek lub pojemników. Dzięki temu nie zbiją się w lodową bryłę, a poza tym będziemy mogli użyć potrzebną ich ilość. W przypadku drobnych owoców, takich jak jagody, truskawki, maliny najlepiej jest mrozić w postaci musu. Niestety zawierają one dużą ilość wody, którą tracą podczas rozmrażania.

Nie wyrzucaj resztek!

Tutaj możemy mrozić prawie wszystko. Nadają się zarówno mięsa, zupy i gulasze. Nawet jeśli mamy większą ilość chleba, to również możemy go zamrozić i tym samym uchronimy przed wyschnięciem. Żyjąc w ciągłym biegu, przygotowujmy większą ilości obiadu i podzielimy go na porcje. Z takich posiłków skorzystamy nie tylko w pracy, ale również wtedy, gdy wracamy późno do domu i nie mamy siły na gotowanie obiadu od podstaw. Również młodzi rodzice mogą z powodzeniem korzystać z tej metody przygotowywania, porcjowania i mrożenia posiłków dla dzieci. Później tak naprawdę wystarczy tylko parę minut, aby podać maluchowi ciepłe i smaczne danie.

Wkładając jakiekolwiek produkty spożywcze do zamrażarki, musimy pamiętać o tym, aby umieścić na opakowaniu datę zamrożenia. Najlepiej jest użyć do tego celu niezmywalnego pisaka. Ewentualnie możemy zaopatrzyć się w specjalne naklejki do opisywania, które nie rozmiękną pod wpływem wody. Pamiętajmy, że mrożone produkty również mają swoją datę ważności i nie możemy ich przechowywać w nieskończoność. Najlepiej próbę czasu znoszą warzywa i owoce, które wytrzymują w zamrażalniku nawet rok. W przypadku mięs oraz ryb ten czas jest nieco krótszy - około 6 miesięcy.

Obraz
© (fot. Fotolia / azurita)

Bezpieczne rozmrażanie

Sposobów na rozmrażanie jest kilka. Najmniej inwazyjnym jest położenie (najlepiej na całą noc) mrożonki na najniższej półce w lodówce. Dzięki temu proces rozmrażania będzie przebiegał znacznie wolnej, a w produkcie nie namnożą się niezdrowe dla organizmu bakterie. Rozmrażaną żywność przełóżmy koniecznie do miski, tak aby woda z niej wyciekająca nie zalała lodówki. Starajmy się również szybko ją wykorzystać i po rozmrożeniu nie wkładajmy z powrotem do zamrożenia. Alternatywą może być kuchenka mikrofalowa, jednak ta metoda narusza strukturę potraw, przez co mogą się one stracić swoje wartości i smak. Oczywiście od reguły są pewne wyjątki. Dotyczy to, tylko i wyłącznie, żywności surowej, którą po rozmrożeniu poddamy obróbce termicznej, czyli ugotujemy lub usmażymy.

Ciekawostki

  1. W pojemnikach na lód możemy zamrozić przygotowany przez nas bulion.
  1. Zioła przed zamrożeniem dobrze jest posiekać, a następnie wymieszać z wodą i przelać je do pojemników na lód. Dzięki temu powstaną niewielkie porcje, które możemy dodać do sosów czy ugotowanych ziemniaków.

Źródło: polskie radio / polki

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Wybrane dla Ciebie
Komentarze (0)