Użytkownicy Google zdecydują o losie danych po swojej śmierci

Strona głównaUżytkownicy Google zdecydują o losie danych po swojej śmierci
12.04.2013 09:37
Użytkownicy Google zdecydują o losie danych po swojej śmierci
Źródło zdjęć: © Carlos Luna / CC

Google pozwoli swoim użytkownikom zadecydować, co stanie się z ich
danymi po ich śmierci lub po dłuższej nieobecności w sieci

Użytkownicy serwisów należących do Google'a będą mogli postanowić, że ich dane zostaną skasowane po 3. 6, 9 lub 12 miesiącach ich nieobecności w sieci, albo że część z tych danych lub całość zostanie po określonym czasie przekazana uprzednio wskazanym osobom.

Opcja ta dotyczy m.in. poczty elektronicznej Gmail, portalu społecznościowego Google Plus, serwisu YouTube, platformy do publikacji zdjęć Picasa oraz serwisu blogowego Blogger.

"Mamy nadzieję, że nowa funkcja pomoże wam zaplanować wasze internetowe życie po życiu w sposób gwarantujący bezpieczeństwo i poszanowanie prywatności, a także ułatwi życie waszym bliskim, gdy was już nie będzie" - podał Google w komunikacie.

Kwestia, co robić z danymi użytkownika po jego śmierci, coraz pilniej domaga się rozwiązania w czasach, gdy wiele osób korzysta z serwisów internetowych i zamieszcza w nich tysiące informacji na swój temat.

Podobne rozwiązanie wprowadził wcześniej popularny portal społecznościowy Facebook. Pozwala on na przekształcenie konta zmarłego użytkownika w tzw. tablicę pamięci. Takie konto nie oferuje żadnych aktywności (np. nie ma możliwości przyjmowania nowych znajomych) i jest dostępne tylko dla znajomych zmarłego, którzy mogą na jego profilu zamieszczać kondolencje.

Źródło: PAP, SW, WP.PL

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Udostępnij:
Wybrane dla Ciebie
Komentarze (2)