Poradnik: Niedroga maszyna do domowych lodów - jaką wybrać? Na co zwrócić uwagę?

Poradnik: Niedroga maszyna do domowych lodów - jaką wybrać? Na co zwrócić uwagę?

Poradnik: Niedroga maszyna do domowych lodów - jaką wybrać? Na co zwrócić uwagę?
Źródło zdjęć: © Fotolia | Brent Hofacker
25.07.2016 10:00

Lato w pełni. Choć pogoda w tym roku nie rozpieszcza tak, jak miało to miejsce rok temu, upalnych dni jeszcze nie zabraknie. A najlepsze na upały są oczywiście... lody! Nic nie smakuje jednak tak dobrze, jak domowe, ręcznie przygotowane według własnego gustu mrożone delicje w wafelku. Do tego potrzebujemy - oprócz dobrych chęci i apetytu - jeszcze jeden istotny przedmiot. Maszynka do robienia domowych lodów, mrożonych jogurtów czy sorbetów to praktyczne rozwiązanie w upalne dni. Wystarczy tylko kilkanaście minut, żeby mieć domowe lody. Zazwyczaj tyle zajmuje droga do sklepu po lody i z powrotem.

Działanie maszyny

Najważniejszą częścią urządzenia jest misa mrożąca, której pojemność może wynosić od 0,6 do 1,6 litra. W niektórych modelach maszynek za jednym razem można zrobić ponad kilogram lodów. Misę należy włożyć do zamrażarki, z reguły, na co najmniej 8 godzin przed zrobieniem lodów, ponieważ między ściankami znajduje się specjalny płyn, który musi się zamrozić. W momencie przygotowywania lodów, mieszadło będzie kręcić lody, a misa równocześnie je odpowiednio zmrozi. Przy zakupie maszynki warto zwrócić uwagę na wymiary pojemnika, ponieważ musi się zmieścić w zamrażalniku.

Mieszadła, w wybranych modelach urządzeń, mogą być podłączone od razu do silnika i kręcić się w czasie przygotowywania lodów, za to misa pozostaje nieruchoma. W innych jest odwrotnie - to misa się kręci, a mieszadło jest w bezruchu. Niektóre modele maszynek posiadają mieszadła z regulowanymi widełkami. Jeśli chcemy zrobić lody bez dodatków, ząbki będą znajdować się bliżej siebie. Natomiast jeśli chcemy do lodów dodać np. owoce lub bakalie, ząbki można wtedy rozstawić szerzej.

Obraz
© (fot. flickr.com / star5112 / CC BY-SA 2.0)

Moc
Moc maszynki do lodów wynosi od 6 do 1. W. Oczywiście, im wyższa, tym szybciej zrobią się lody. Lody na mleku i ze śmietanką wyjdą nam szybciej (wystarczy raptem kilkanaście minut) niż lekki sorbet, na którego trzeba zarezerwować dodatkowe pół godziny więcej.

Dodatkowe funkcje maszynek do lodów

Wybrane modele posiadają także czasomierze, które dźwiękiem informują, że lody są gotowe, tzn. prawie w stanie stałym, dzięki czemu później można powoli przelać masę do pojemniczków.

W wyposażeniu znajdziemy również pokrywy do urządzenia oraz łyżkę do nakładania lodów. Droższe urządzenia posiadają wyświetlacz, który informuje nas o kolejnym etapie przyrządzania lodów, ponadto pokazuje czas do zakończenia pracy oraz temperaturę w misie. Niektóre modele są wyposażone w licznik porcji z podziałem na gramatury.

Domowe lody pozbawione są sztucznych dodatków. Niestety, po kilku dniach przechowywania w zamrażalniku nie da się ich zjeść od razu, w przeciwieństwie do lodów ze sklepu. Dlatego pojemnik z lodami należy wyjąć wcześniej przed podaniem, tak by zdążyły zmięknąć.

Oczywiście lody można również przygotować bez maszyny, choć jest to dużo bardziej pracochłonne i czasochłonne zajęcie, a efekt nie zawsze będzie porównywalny. Przygotowaną schłodzoną mieszankę należy, w odpowiednich odstępach czasu, kilkukrotnie zmiksować przy pomocy miksera na puszystą masę.

Poniżej prezentujemy najbardziej popularne modele maszynek do robienia lodów na rynku.

_ 1. SilverCrest _

Obraz
© (fot. mat. prasowy)

Urządzenie o mocy 1. W, posiada dwa wyjmowane pojemniki, dzięki czemu mamy możliwość przygotowania dwóch smaków lodów równocześnie. Każde z nich jest o pojemności 300 ml. Urządzenie posiada odczepiany silnik z biegiem prawo / lewo, a także otwory w pokrywie do wkładania składników. Lody, w prezentowanym modelu, przygotujemy w 30 minut. SilverCrest można kupić za 79,99 zł.
_ 2. Kalorik TKG ICE 1000 NYC _

Obraz
© (fot. mat. prasowy)

ICE1000NYC o mocy 1. W zostało wyposażone w pojemnik na lody o pojemności 1,2 litra. Urządzenie posiada także nóżki antypoślizgowe, dzięki czemu będzie stał stabilnie na blacie kuchennym. Oprócz standardowych lodów w maszynie przygotujemy sorbety. Kalorik kupimy w cenie 129 zł.
_ 3. Severin EZ 7401 _

Obraz
© (fot. mat. prasowy)

Maszyna do lodów została w całości wykonana z tworzywa sztucznego i posiada moc 5 W. Pojemnik na lody ma pojemność 1 litra, więc przy jednym podejściu można zrobić ilość lodów odpowiadającą standardowym opakowaniom w sklepie. Sprzęt posiada antypoślizgowe nóżki oraz schowek na przewód, co w znacznym stopniu ułatwia pracę oraz przechowywanie urządzenia. Przygotowanie porcji lodów trwa około 3. minut. Maszynkę można również wykorzystać do przygotowania sorbetów oraz zimnych napojów. Powyższy model kupimy w cenie 189 zł.
_ 4. De'Longhi IC 8500 _

Obraz
© (fot. mat. prasowy)

Maszyna IC 850. o mocy 6 W świetnie się nadaje się do przygotowania lodów, sorbetów oraz mrożonych jogurtów. Urządzenie posiada aluminiową misę o pojemności 1,5 litra, co pozwala przygotować około 0,8 kg lodów. W skład wyposażenia wchodzi łyżeczka oraz pokrywka ułatwiająca przechowywanie lodów w lodówce lub zamrażarce. Możliwy jest także całkowity demontaż, dzięki czemu urządzenie dużo łatwiej jest utrzymać w czystości. De'Longhi można kupić w cenie 229 zł.
_ 5. Nemox Gelato Trendy Plus _

Obraz
© (fot. mat. prasowy)

Jest to automatyczna maszynka do robienia lodów o mocy 1. W. Oprócz standardowych lodów, urządzenie przygotuje sorbet oraz oryginalną granitę. Nadaje się również do chłodzenia napojów. Pojemność misy wynosi 1,5 litra, dzięki czemu spokojnie wykonamy aż sześć porcji lodów. Urządzenie kupimy w cenie 289 zł.

AG / słk

Źródło artykułu:WP Tech
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Wybrane dla Ciebie
Komentarze (0)