Płacisz dużo za gaz? Wiemy jak możesz zaoszczędzić

Płacisz dużo za gaz? Wiemy jak możesz zaoszczędzić

Płacisz dużo za gaz? Wiemy jak możesz zaoszczędzić
Źródło zdjęć: © roger_mommaerts/flickr.com/cc
03.12.2013 10:01

Statystyki nie kłamią, Polacy na tle obywateli innych krajów Unii Europejskiej wypadają bardzo źle, jeśli chodzi o wydatki na gaz ziemny. Pomimo, że sama cena gazu nie jest u nas najwyższa (porównywalna z ceną np. w Wielkiej Brytanii), to biorąc pod uwagę przeciętne zarobki okazuje się, że wydatki na gaz stanowią w Polsce dużo większy koszt niż w krajach starej UE.

Obraz
© Adam Hawałej (fot. PAP)

Według danych PGNiG, w gospodarstwach domowych, w których gaz wykorzystuje się jedynie w kuchni, jego roczne zużycie sięga 300 metrów sześciennych. Tam gdzie gaz służy również do podgrzewania wody, zużycie mieści się w przedziale od 300 do 1200 metrów sześciennych. Największe koszty generuje jednak ogrzewanie mieszkań urządzeniami na gaz. Zużycie dla tych gospodarstw mieści się w przedziale od 1200 aż do 8000 metrów sześciennych! Przy cenach przekraczających 2 zł za metr sześcienny tego paliwa, są to bardzo wysokie koszty.

Co w takim razie zrobić, żeby nie płacić wysokich rachunków za gaz? Odpowiedź jest względnie prosta - oszczędzać! Przede wszystkim musimy wyzbyć się złych nawyków i nauczyć się racjonalnie wykorzystywać energię. Poniżej podajemy praktyczne sposoby na znaczne zmniejszenie zużycia, a co za tym idzie - więcej pieniędzy w portfelu.

Oszczędzanie w kuchni

Kuchnie gazowe są najczęściej wykorzystywanymi odbiornikami gazu w naszych domach. Nadal mają one opinię tańszych w użyciu niż ich elektryczne odpowiedniki. Nie znaczy to jednak, że korzystając z nich nie możemy płacić jeszcze mniej niż dotychczas. Zastosowanie kilku drobnych sztuczek pomoże zaoszczędzić pieniądze zupełnie bez wysiłku.

Używaj palnika odpowiedniego do wielkości garnka.
Często włączamy największy palnik niezależnie od tego, co na nim stawiamy - to duży błąd. Płomienie mają podgrzewać naczynie od spodu, a nie rozchodzić się po jego ściankach. W ten sposób nie dość, że energia marnuje się uciekając po bokach, to narażamy się również na przypalenie uchwytów. Dla mniejszych garnków, lepiej jest więc użyć małych palników.

Gotuj pod przykryciem
Jeśli gotujemy coś pod przykrywką, możemy być pewni, że osiągnie pożądaną temperaturę przynajmniej o kilka minut szybciej niż gdyby pozostało odkryte. Może się wydawać, że to nic takiego, jednak w skali miesiąca daje to już całe godziny, podczas których nie marnujemy niepotrzebnie gazu. Stosując się do tej porady możesz zużyć go nawet o 30 proc. mniej!

Używaj garnków ze stali szlachetnej
Jeśli czeka cię zakup nowych garnków, wybierz te wykonane ze stali wysokiej jakości. Są droższe, ale wydatek może szybko się zwrócić. Gotując w nich zużyjesz o 36 proc. mniej energii niż w przypadku zwykłych garnków emaliowanych.

Gotuj na parze
Jedzenie przygotowywane na parze jest bardzo smaczne, a przy tym zdrowe. Dodatkową korzyścią jest to, że naczynia do gotowania na parze są wielopoziomowe, więc w tym samym czasie, używając jednego palnika możesz przygotować kilka potraw.

Zmniejsz płomień po zagotowaniu
Na początku przygotowywania posiłku dobrze jest użyć dużego gazu, jednak do podtrzymania temperatury nie potrzeba aż takiej ilości ciepła, więc kiedy jedzenie już się zagotuje, zmniejsz płomień do niezbędnego minimum.

Nie syp soli przed zagotowaniem wody
Woda zagotuje się szybciej jeśli poczekasz z jej posoleniem. Lepiej jest doprowadzić wodę do wrzenia i dopiero wtedy dodać soli. W ten sposób skrócimy gotowanie o kolejnych kilka minut.

Zadbaj o czystość garnków i patelni
Szczególnie w przypadku patelni koncentrujemy się najczęściej na czystości jej wierzchniej części, natomiast przypalone spody potrafią znacznie zakłócić sprawność przekazywania ciepła.

Odkamieniaj czajnik
Odwrotnie niż przy garnkach sytuacja wygląda w przypadku czajników. Tu najczęstszym problemem jest zalegający wewnątrz kamień, który osłabia zdolność przenoszenia ciepła jeszcze bardziej niż przypalony osad. Zadbaj więc o regularne odkamienianie. Wystarczy od czasu do czasu wsypać do czajnika specjalny odkamieniacz lub zagotować w nim roztwór wody z octem.

Gotuj tylko tyle wody, ile potrzebujesz
Jeśli za każdym razem wstawiasz na gaz pełen czajnik - narażasz się na niepotrzebne koszty. Jeśli chcesz napić się filiżanki kawy, rozsądniej jest zagotować mniejszą ilość wody. Znacznie skróci to czas gotowania, więc nie zmarnujesz energii na podgrzanie cieczy, której i tak nie użyjesz.

Zakładaj gwizdek
Kiedy gotujesz wodę w czajniku, zawsze zakładaj gwizdek. Wbrew pozorom tak niepozorny element również ma wpływ na wielkość zużycia gazu. Gwizdek przypomni ci o gotującej się wodzie. Unikniesz w ten sposób sytuacji, kiedy woda już dawno się zagotuje, podczas gdy ty będziesz zajmować się czymś innym.

Regularnie czyść palniki
Jeśli płomienie w twojej kuchence barwią się na żółto, prawdopodobnie palniki wymagają oczyszczenia i zwiększenia drożności przepływu gazu. Jeśli wszystko działa prawidłowo, ogień powinien mieć niebieski odcień.

Ogrzewanie wody

Jeśli w twoim domu ogrzewanie wody odbywa się z wykorzystaniem gazowych urządzeń grzewczych, warto zwrócić uwagę na kilka bardzo istotnych rzeczy, które pozwolą zmniejszyć rachunki.

Obraz
© (fot. roger_mommaerts/flickr.com/cc)

Pozbądź się starego bojlera
Najbardziej nieefektywne są bojlery bez termostatów, które potrafią pracować bez przerwy. Może to kosztować nawet 5 zł za godzinę, więc w ciągu tylko 10 godzin pracy nasz rachunek rośnie aż o 50 zł!

Dbaj o konserwację piecyka gazowego
Pamiętaj, aby raz na pół roku poddać piecyk fachowemu oczyszczaniu. Brudne urządzenie może zużywać nawet o 40 proc. więcej gazu.

Nie zmywaj pod bieżącą wodą
Jeśli chcesz zaoszczędzić, nie zmywaj od razu każdej zabrudzonej szklanki. Lepiej poczekać, aż zbierze się większa ilość naczyń i umyć wszystkie razem. Z punktu widzenia oszczędności najlepiej będzie napuścić gorącej wody do zlewu, umyć je, a następnie spłukać zimną wodą.

Zrezygnuj z wanny
Kąpiel w wannie to każdorazowo nawet 150 litrów zużytej wody, którą trzeba ogrzać. Biorąc prysznic zużyjesz jej nawet o 100 litrów mniej! Oszczędzisz w ten sposób nie tylko gaz, ale i samą wodę.

Zmniejsz temperaturę gorącej wody
Zastanów się, czy naprawdę potrzebujesz wody z kranu tak gorącej, że aż parzy. Zazwyczaj i tak miesza się ją z zimną, co w przypadku ogrzewania gazowego jest nieracjonalne. Wyreguluj temperaturę, do jakiej woda zostanie podgrzana, tak aby można było korzystać z samej tylko ciepłej wody.

Gaś piec na noc
Jeśli masz ogrzewacz przepływowy starego typu, z tzw. "świeczką", koniecznie wyłączaj go na noc. Płomień nie jest duży, ale wbrew pozorom zużywa znaczące ilości gazu. Zastanów się również, czy nie byłaby opłacalna wymiana na piecyk z zapłonem elektronicznym.

Oszczędzanie na ogrzewaniu:

Systemy centralnego ogrzewania gazowego obciąża budżet najbardziej ze wszystkich dotychczas wymienionych. Aby utrzymać odpowiednią temperaturę w mieszkaniu, potrzebna jest duża ilość energii, a co za tym idzie, również gazu. Duże zużycie zapewnia jednak równie duże możliwości oszczędzania. Oto najważniejsze z nich:

Obraz
© Marcin Bielecki (fot. PAP)

Kontroluj temperaturę w domu
Dbaj, by temperatura w pomieszczeniach nie była zbyt wysoka. Bardzo często można wyraźnie zmniejszyć rachunki nie obniżając odczuwalnie komfortu. Miej na uwadze, że zwiększenie temperatury w mieszkaniu tylko o 1°C, podnosi koszt ogrzewania aż o ok. 6 proc. Wystarczy jeśli w ciągu dnia w mieszkaniu temperatura będzie wynosić około 20 stopni, natomiast w nocy - ok. 17 stopni.

Nie warto też utrzymywać wysokiej temperatury w pomieszczeniach, w których przebywamy bardzo mało. Należy jednak pamiętać, aby zawsze zamykać drzwi od tych chłodniejszych części mieszkania, aby nie wyziębiać niepotrzebnie reszty. Niższą temperaturę warto też ustawić w kuchni. Podczas gotowania wytwarzają się dostateczne ilości ciepła, aby skutecznie ją ogrzać. Wystarczy jeśli centralne ogrzewanie ustawimy w niej na ok 14 stopni.

Wietrz krótko, ale intensywnie
Dobrze jest przynajmniej raz dziennie przewietrzyć mieszkanie. Ważne, aby w tym celu nie zostawiać uchylonych okien na długi czas. Korzystniej jest otworzyć je szeroko, ale tylko na 10 minut. W ten sposób szybko wymienimy powietrze w domu, a nie zdążymy przy okazji wyziębić całego wnętrza.

Odsłoń grzejniki
Kaloryfery zasłonięte meblami lub długimi zasłonami nie oddają pomieszczeniom tyle ciepła, ile by mogły. Rozgrzane powietrze napotykając przeszkodę unosi się do góry i dużo mniej skutecznie ogrzewa mieszkanie. Dodatkowo, jeśli na kaloryferach powiesimy do suszenia ręczniki lub bieliznę, wydajność ogrzewania zmniejszy się o 20 proc.

Zainstaluj ekrany za grzejnikami
Umieszczenie specjalnych ekranów za kaloryferami odbije ciepło w kierunku otwartej przestrzeni. Zmniejszą się również straty energii na ogrzanie ścian, które zawsze pochłaniają duże ilości ciepła.

Izoluj przewody instalacji c.o. i c.u.w.
Jeśli w twoim domu przewody ciepłownicze przechodzą przez zimne pomieszczenia, jak piwnica czy garaż, pamiętaj koniecznie o ich prawidłowej izolacji termicznej. Jeśli rury będą odsłonięte, straty ciepła mogą wynieść ponad 60 proc.!

Nie zakręcaj kaloryferów
Jeśli wychodzisz na cały dzień, nie wyłączaj całkowicie ogrzewania. Zmniejsz temperaturę tak, aby utrzymać wewnątrz około 12 stopni. Takie rozwiązanie jest dużo bardziej ekonomiczne, ponieważ aby nagrzać całkowicie wychłodzone mieszkanie, potrzeba dużo więcej energii niż do utrzymania ciepła przez kilkanaście godzin na niższym poziomie.

Oczyść kaloryfery
Jeśli posiadasz stare kaloryfery, bardzo prawdopodobne, że zalega na nich nawet kilkanaście warstw farby, która skutecznie blokuje emisję ciepła. Przed sezonem grzewczym, lub w trakcie remontu warto oddać je do piaskowania i dopiero wtedy pomalować na nowo.

Odsłoń okna
Nawet jeśli nie przebywasz w domu w ciągu dnia, warto zadbać, aby zasłony i żaluzje były przez ten czas całkowicie odsłonięte. Promienie słoneczne wpadające do wnętrza częściowo je ogrzeją, więc wykorzystanie instalacji c.o. będzie można dzięki temu zmniejszyć o dodatkowe kilkanaście procent.

Zatrzymaj ciepło w domu
Jeszcze przed sezonem grzewczym zadbaj o odpowiednie uszczelnienie domu. Przede wszystkim warto zwrócić uwagę na okna i drzwi. Jeśli nie możesz sobie pozwolić na wymianę tych elementów na nowe, postaraj się je uszczelnić. W sprzedaży są specjalne zestawy uszczelek i innych elementów, które pomogą zmniejszyć straty ciepła. Nie można jednak czekać z tym do ostatniej chwili, ponieważ montaż podczas mrozów zmniejsza skuteczność takich rozwiązań.

Jak widać istnieje wiele sposobów na oszczędności, które niekoniecznie wymagają wymiany całej instalacji, czy innych nakładów finansowych. Czasami co prawda łatwiej zrobić remont, niż zmienić własne przyzwyczajenia, ale bez wątpienia warto się o to postarać. Zimą lepiej wydać pieniądze np. na wyjazd na narty, niż na wysokie rachunki z gazowni, których można było uniknąć.

PŻ/GB/GB

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Wybrane dla Ciebie
Komentarze (3)