Odkrycie polskich naukowców. Zrobią witaminy z pieczarek

Naukowcy z Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie znaleźli sposób na to, by z takich grzybów jak pieczarki czy boczniaki pozyskiwać… witaminę. To innowacyjne podejście.
Głosuj
Głosuj
Podziel się
Opinie
Polscy naukowcy zrobili z pieczarki witaminę
Polscy naukowcy zrobili z pieczarki witaminę (123RF.COM)

Za patentem na “Sposób otrzymywania ergosterolu z suchej biomasy pochodzenia grzybowego” stoją dr Aneta Sławińska i prof. Janusz Kalbarczyk z Zakładu Technologii Owoców, Warzyw i Grzybów Wydziału Nauk o Żywności i Biotechnologii UP - informuje portal dziennikwschodni.pl.

Ergosterol to związek charakterystyczny dla takich grup organizmów jak grzyby, drożdże czy pleśnie - tłumaczy dr Aneta Sławińska.

Wykorzystuje się go do produkcji witaminy D2. Z kolei samą witaminę D2 głównie pozyskuje się z drożdży i pleśni, a biologicznych źródeł jest mało. Właśnie dlatego metoda lubelskich naukowców jest wyjątkowa. Hodując grzyby wyższe - pieczarki, boczniaki czy huby - w specjalnym bioreaktorze uzyskali dużą ilość biomasy w krótkim czasie. To z niej udało się wyizolować witaminę w czystej postaci.

Lubelscy naukowcy liczą, że ich patent zainteresuje firmy z branży kosmetycznej i spożywczej.

Polub WP Tech
0
komentarze
Głosuj
Głosuj
0
Wow!
0
Ważne
0
Słabe
0
Straszne
Trwa ładowanie
.
.
.