Nietopiące się lody to nowe odkrycie japońskich naukowców - powstały przez przypadek. Ludzie za nimi szaleją

Nietopiące się lody to nowy hit cukierniczy w Japonii. Powstały zupełnie przypadkiem, przy okazji innych badań naukowych. Jak to możliwe?
Głosuj
Głosuj
Podziel się
Opinie
Nietopiące się lody to nowe odkrycie japońskich naukowców - powstały przez przypadek. Ludzie za nimi szaleją
(Atlas Obscura)

Nietopiące się lody nie były wynikiem eksperymentów kulinarnych, tylko naukowych. Powstały dzieki badaniom przeprowadzanym przez zespół japońskiego Biotherapy Development Research Center Co.

Naukowcy poszukiwali sposobów na wykorzystanie nienadających się do sprzedaży truskawek, jakie pozostały ich hodowcom po tragicznym trzęsieniu ziemi w 2011 r. W tym celu zatrudnili również cukiernika, którego zadaniem było sprawdzić, co można zrobić z uzyskanymi ze zniszczonych truskawek polifenolami. Jak się okazuje, po połaczeniu ich ze śmietanką powstały lody, które nie rozpuszczają się przez dłuższy czas.

Jak to możliwe? Polifenole mają właściwości utrudniające rozdzielanie oleju i wody - właśnie dzięki temu lody mogą zachować swój kształt pomimo temperatury. Do sprzedaży weszły w kwietniu, a obecnie można ich spróbować w kilku cukierniach w Tokio oraz Osace. Z tygodnia na tydzień stają się coraz bardziej popularne.

0
komentarze
Głosuj
Głosuj
0
Wow!
0
Ważne
0
Słabe
0
Straszne
Trwa ładowanie
.
.
.