Trwa ładowanie...

Nietopiące się lody to nowe odkrycie japońskich naukowców - powstały przez przypadek. Ludzie za nimi szaleją

Nietopiące się lody to nowy hit cukierniczy w Japonii. Powstały zupełnie przypadkiem, przy okazji innych badań naukowych. Jak to możliwe?
Share
Nietopiące się lody to nowe odkrycie japońskich naukowców - powstały przez przypadek. Ludzie za nimi szaleją
Źródło: Atlas Obscura
d3et1xs

Nietopiące się lody nie były wynikiem eksperymentów kulinarnych, tylko naukowych. Powstały dzieki badaniom przeprowadzanym przez zespół japońskiego Biotherapy Development Research Center Co.

Naukowcy poszukiwali sposobów na wykorzystanie nienadających się do sprzedaży truskawek, jakie pozostały ich hodowcom po tragicznym trzęsieniu ziemi w 2011 r. W tym celu zatrudnili również cukiernika, którego zadaniem było sprawdzić, co można zrobić z uzyskanymi ze zniszczonych truskawek polifenolami. Jak się okazuje, po połaczeniu ich ze śmietanką powstały lody, które nie rozpuszczają się przez dłuższy czas.

Jak to możliwe? Polifenole mają właściwości utrudniające rozdzielanie oleju i wody - właśnie dzięki temu lody mogą zachować swój kształt pomimo temperatury. Do sprzedaży weszły w kwietniu, a obecnie można ich spróbować w kilku cukierniach w Tokio oraz Osace. Z tygodnia na tydzień stają się coraz bardziej popularne.

d3et1xs

Podziel się opinią

Share
d3et1xs
d3et1xs
Więcej tematów