Trwa ładowanie...
d17qdpo

Naukowcy znaleźli sposób na marnowanie pieczywa. Rozwiązaniem jest aplikacja

W polskich piekarniach każdego tygodnia powstaje nawet kilka ton odpadów piekarniczych. To nie tylko ogromne marnotrawstwo żywności, ale też bardzo duże zużycie energii. Aplikacja, którą współtworzą naukowcy z PAN, ma rozwiązać te problemy i usprawnić planowanie produkcji.
Głosuj
Głosuj
Podziel się
Opinie
Polskie piekarnie każdego tygodnia tworzą nawet kilka ton odpadów piekarniczych
Polskie piekarnie każdego tygodnia tworzą nawet kilka ton odpadów piekarniczych (Pixabay)
d17qdpo

Projekt PrO4Bake rozpoczął się w tym roku i potrwa dwa lata. Jego koordynacją zajmuje się Uniwersytet w Hohenheim w Niemczech, a uczestniczą w nim Polska, Dania, Szwecja, Hiszpania, Włochy oraz Niemcy.

Duże marnotrawstwo żywności

Do udziału w projekcie mogą zgłaszać się wszystkie piekarnie w Polsce. Zainteresowane podmioty razem z naukowcami z PAN będą tworzyć aplikację, która ograniczy marnowanie pieczywa. Problem jest naprawdę duży, ponieważ każdego tygodnia w Polsce powstaje zbyt dużo odpadów piekarniczych, czyli niesprzedanego pieczywa.

Aplikacja zostanie tak zaprojektowana, aby usprawnić pracę małych i średnich piekarni. Dzięki niej będą w stanie dostosować produkcję do występującego zapotrzebowania na pieczywo. Jak można przeczytać na stronie PAP "aplikacja pozwoli na produkcję optymalną w czasie i energooszczędną, dzięki efektywnemu wykorzystaniu surowców i maszyn. To z kolei pozwoli piekarniom zmniejszyć ilość generowanych odpadów, zużycie energii oraz emisję dwutlenku węgla".

d17qdpo

Aplikacja dla piekarni

Piekarnie, które zdecydują się na współpracę będą przekazywały niezbędne dane do Instytutu Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności PAN w Olsztynie. Projekt zakłada również realizację badań konsumenckich we wszystkich zaangażowanych w niego państwach. Uwzględnione zostaną informacje dotyczące preferencji zakupowych klientów. Zgromadzone dane będą przetworzone przez ekspertów z firmy Siemens. Ich zadaniem będzie opracowanie prototypu algorytmu dla aplikacji.

- Opracowana aplikacja zostanie skomercjalizowana poprzez szereg szkoleń, tak aby umożliwić europejskim piekarniom dostosowanie asortymentu produktów do oczekiwanego zapotrzebowania konsumentów i wyprodukowanie w piekarni tylko takiej ilości, która będzie sprzedawana, a tym samym utrzymanie na jak najniższym poziomie zarówno ilości odpadów, jak i zużycia energii – powiedziała dr hab. Małgorzata Wronkowska z IRZiBŻ PAN.

Wielkie wichury. Czy staną się naszą codziennością?

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

d17qdpo

Podziel się opinią

Share
d17qdpo
d17qdpo
Więcej tematów