Na chłodno o lodówkach

Na chłodno o lodówkach

Na chłodno o lodówkach
Źródło zdjęć: © Materiały prasowe
16.07.2014 11:00

Żaden z domowych sprzętów nie wpływa tak bardzo na wysokość rachunków za prąd, jak lodówka. Niezbędna w każdym domu, to ona generuje nawet 28% rocznych kosztów energii! Kupując nowy model, warto zatem zwrócić uwagę na jego klasę energetyczną - różnica między klasą A++ a A wynosi bowiem aż 40%. To jednak nie wszystko. Zobacz, czym jeszcze kierować się przy wyborze i jak zmienić codzienne nawyki, by znacząco obniżyć koszty: wysokość rachunków za prąd i zakupy spożywcze.

Przymierzając się do zakupu nowej lodówki, najczęściej zwracamy uwagę na jej pojemność, ergonomię i estetykę. I słusznie – ma ona nam w końcu służyć codziennie, dlatego powinna odpowiadać naszym potrzebom, zawierać wygodne rozwiązania i pasować do naszych upodobań. Ten ostatni aspekt jest zresztą ważniejszy, niż może się wydawać: wygląd lodówki znacząco wpływa bowiem na charakter całej kuchni. Dlatego warto zdecydować się na model, który doda wnętrzu nowoczesności i elegancji, jak np. Amica Integra Smart ze szklanymi –. czarnymi lub białymi – drzwiami. Kupując nową chłodziarkę, warto jednak pamiętać także o kilku funkcjach, takich jak np. omówiona już klasa energetyczna, a już później – przestrzegać kilku sprawdzonych zasad użytkowania, bo dzięki jednym i drugim możliwe jest radykalnie zmniejszenie kosztów jej eksploatacji.

Aż trudno uwierzyć jak zmiana codziennych przyzwyczajeń może poprawić zasobność naszego portfela. Dlatego przed otwarciem lodówki zawsze myśl, czego z niej potrzebujesz – nie ogrzewaj jej bez potrzeby. Żywność na półkach utrzymuj w porządku i przechowuj ją w zamkniętych pojemnikach, aby przy otwartych drzwiach nie tracić czasu na poszukiwania. Za każdym razem, gdy wyjmiesz produkt ze środka chłodziarki, dbaj o to, by jak najkrócej pozostawał on na zewnątrz: ponowne schłodzenie wymaga dodatkowej porcji energii. Z tego samego powodu nigdy nie wkładaj do lodówki nieostygłych jeszcze potraw.

Reguluj temperaturę, aby nigdy nie przekraczała ona 5 stopni i nie była niższa niż 0. To ważne, bo każdy stopień niżej w chłodziarce teoretycznie zwiększa zużycie energii. Jeśli Twoja lodówka daje taką możliwość, najbardziej wymagające produkty przechowuj w specjalnie odizolowanej strefie Fresh Zone z zakresem temperatur od 0 do 3 stopni, a w reszcie lodówki podkręć temperaturę do wystarczających w większości przypadków 5 stopni. Dzięki niskiej temperaturze w komorze, żywność dłużej zachowa aromat i wartości odżywcze, a Ty oszczędzisz: i w spożywczaku, i w elektrowni.

Pamiętaj jednak, że temperatura wyższa powoduje, że lodówka przestaje prawidłowo spełniać swoją funkcję, a 3 mm dodatkowego szronu, powstającego pod wpływem ogrzania, to aż 10% więcej zużytego prądu! Dlatego jeśli Twoja lodówka nie rozmraża się automatycznie, rozmrażaj ją i czyść przynajmniej raz w miesiącu. Wyjeżdżając na urlop, jeśli to możliwe, włączaj funkcję Wakacje, dzięki której lodówka pracuje w trybie oszczędznym. Kupując nowy egzemplarz – koniecznie zwróć uwagę na możliwość regulacji zakresu temperatury. Niektóre modele – jak np. wspomniana Amica Integra Smart – dodatkowo ułatwiają kontrolę dzięki wyświetlaczowi LCD ze sterowaniem dotykowym na froncie drzwi. To bardzo wygodne rozwiązanie, które zabezpieczy Twoje potrawy i... kieszeń.

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Wybrane dla Ciebie
Komentarze (0)