Klasyczna kuchnia gazowa czy nowoczesna płyta indukcyjna. Co wybrać?

Płyta indukcyjna ugotuje szybciej, jest bezpieczniejsza i sprawdzi się lepiej w otwartej kuchni połączonej z salonem. Kuchnia gazowa jest za to tańsza w zakupie i instalacji, a dania przyrządzone na niej mają bardziej naturalny smak. Różnic jest sporo, więc przyjrzyjmy się szczegółom.
Głosuj
Głosuj
Podziel się
Opinie
Wybór odpowiedniej kuchenki to nie taka łatwa sprawa
Wybór odpowiedniej kuchenki to nie taka łatwa sprawa (Fotolia)

Sposób działania

Kuchnia gazowa spala gaz ziemny doprowadzony przez dostawcę lub z butli. Dzięki oddzielnej instalacji można z niej korzystać podczas awarii sieci energetycznej. Gotowanie na ogniu jest wg. niektórych bardziej naturalne i daje lepszy smak, choć ciężko powiedzieć, ile w tym prawdy, a ile efektu placebo. Na pewno umożliwia też opalenie produktów nad wolnym ogniem, np. cebuli do zupy. Gotowanie na kuchni gazowej jest jednak wolniejsze. Spora dawka ciepła ucieka. Unoszące się drobinki powodują po pewnym czasie tłusty osad wokół całego urządzenia, który bardzo trudno doczyścić.

Płyta indukcyjna zasilana jest prądem. Cewki umieszczone wewnątrz urządzenia wytwarzają pole elektromagnetyczne, które nagrzewa dno naczyń. Sama płyta pozostaje chłodna. Jest więc bezpieczniejsza, jednak wymaga użycia specjalnych garnków z metali ferromagnetycznych. Większość płyt potrzebuje też trójfazowej instalacji elektrycznej, a nie każda kuchnia jest w nie wyposażona. W tym wypadku trzeba zwrócić się do swojego dostawcy energii z prośbą o jej zainstalowanie. Niektórzy producenci, jak np. Amica, mają jednak w ofercie płyty, które można podłączyć do standardowego gniazdka.

Plusy i minusy

Płyty indukcyjne są bezsprzecznie nowocześniejsze od kuchni gazowych. Nie znaczy to od razu, że te drugie są gorsze. Nowoczesne płyty gazowe wyposażone są w zapalarki zintegrowane z pokrętłami, a także w przeciwpyłowe zabezpieczenie gazu, które odetnie jego dopływ, jeśli płomień zgaśnie. Kuchnie gazowe mają tę przewagę nad płytami indukcyjnymi, że można na nich gotować w dowolnych naczyniach. Także tych z niepłaskim dnem jak np. woki.

Z kolei proces gotowania na płytach indukcyjnych jest zdecydowanie szybszy (nawet o 30 proc.). Wpływa to na m.in. oszczędność energetyczną - podczas gotowania na gazie nawet 40 proc. ciepła jest rozpraszana w otoczeniu. Płyty indukcyjne wykorzystują natomiast 100 proc. energii na ogrzanie potraw. Oferują też szereg funkcji i programów ułatwiających gotowanie. Są to m.in.:

  • Booster – większa moc grzania,
  • podtrzymanie temperatury potrawy,
  • pauza – umożliwia przerwanie gotowania na chwilę. To przydatne, gdy z jakiegoś powodu na chwilę trzeba wyjść z kuchni. Funkcja zapamiętuje ustawienia i po powrocie wystarczy jeden przycisk, by wrócić do poprzedniego stanu.,
  • Bridge - pozwala połączyć kilka pól grzewczych w jedno. To przydatne w przypadku dużych garnków np. do gotowania ryb albo w czasie szykowania obiadu na rodzinną uroczystość,

Z oczywistych względów płyta indukcyjna jest łatwiejsza w czyszczeniu. Płaską i gładką powierzchnię dużo łatwiej umyć niż ruszt i palniki kuchni gazowej. Nie trzeba też martwić się o tłusty osad, jaki normalnie zostawia po sobie gaz na meblach czy ścianach wokół palników. A przez wzgląd na brak rusztu płyty indukcyjne są bardziej minimalistyczne i lepiej wtapiają się otoczenie.

Minusem płyt indukcyjnych jest natomiast ich wysoka cena w porównaniu z kuchnią gazową. Dodatkowo, decydując się na taką płytę trzeba zainwestować w specjalne garnki z ferromagnetycznym dnem. Aby uniknąć uszkodzenia płyty, należy korzystać z garnków wysokiej jakości (przez co droższych) i wyłącznie z płaskim dnem. Położenie pustych naczyń lub z mokrym dnem może spowodować zniszczenie płyty.

Co bardziej się opłaca?

Spróbujmy porównać zużycie energii elektrycznej oraz gazu. Nie jest to łatwe i nie w każdych warunkach będzie miało zastosowanie. Koszty eksploatacji będą różnić się w zależności od tego, jak często gotujemy, jaki jest wiek urządzeń, stan pomieszczenia czy choćby tego, czy gotujemy z przykrywką, czy bez. Singiel będzie pewnie gotował rzadziej i mniej niż czteroosobowa rodzina. Więc zapłaci mniej. Postarajmy się jednak policzyć, ile 3-osobowa rodzina gotująca codziennie zapłaci rocznie za gotowanie na kuchni gazowej, a ile, jeśli wykorzysta płytę indukcyjną.

W przypadku kuchni gazowej przyjmuje się, że 3 lub 4-osobowa rodzina zużyje w ciągu roku ok. 150 metrów sześciennych gazu lub 1646 kW/h do przyrządzania posiłków. Ceny gazu różnią się w zależności od regionu, operatora oraz indywidualnej umowy. Uśredniając, można przyjąć, że koszt metra sześciennego to ok. 2 zł. Daje to roczny koszt eksploatacji kuchenki gazowej na poziomie ok. 320 zł.

Natomiast płyta indukcyjna przy takim samym wykorzystaniu rocznie zużyje ok 1100 kW/h. Przyjmując, że 1 kW/h kosztuje ok. 53 grosze (jak w przypadku gazu, tak i tutaj cena jest zależna od umowy z dostawcą), to w przeliczeniu daje nam to 583 zł rocznie. Koszty eksploatacji są więc wyższe dla płyt indukcyjnych. Do tego dochodzą wydatki, które trzeba ponieść na początku, jak zainstalowanie trójfazowego przyłącza oraz odpowiednie naczynia.

Kuchnia gazowa sprawdzi się w mieszkaniach z osobną kuchnią. Będzie odpowiednia dla osób, które są przyzwyczajone do jej używania i cenią sobie tradycję. Jest też tańsza w zakupie oraz eksploatacji. Płyty indukcyjne będą natomiast lepsze w domach z otwartymi kuchniami, małymi dziećmi (bezpieczeństwo), i dla osób, które stawiają na wygodę, nowoczesność i komfort użytkowania.

Partnerem artykułu jest Amica

Polub WP Tech
0
komentarze
Głosuj
Głosuj
0
Wow!
0
Ważne
0
Słabe
0
Straszne
Trwa ładowanie
.
.
.