Jaki wybrać czajnik elektryczny?

Jaki wybrać czajnik elektryczny?

Jaki wybrać czajnik elektryczny?
Źródło zdjęć: © Thinkstockphotos
27.02.2013 10:21

Dziś już mało kto gotuje wodę na gazie w tradycyjnych czajnikach - ich elektryczne odpowiedniki poradzą sobie z tym zadaniem szybciej i sprawniej. Dzięki temu te niewielkie urządzenia stały się obowiązkowym wyposażeniem każdej kuchni, a producenci oferują szeroką gamę atrakcyjnych wizualnie produktów w wielu kolorach i kształtach. Jednak decydując się na wybór konkretnego modelu nie powinniśmy kierować się tylko jego wyglądem.

Budowa
Czajnik elektryczny składa się z dwóch głównych elementów - dzbanka oraz podstawy zasilającej. Na dnie tego pierwszego znajduje się grzałka, której typ definiuje typ budowy urządzenia.

Tradycyjne czajniki elektryczne wyposażone są w grzałkę spiralną. Jest ona umieszczona nad dnem dzbanka, dzięki czemu z każdej strony oddaje ciepło otaczającej ją wodzie. Minusem tego rozwiązania jest kamień odkładający się na odsłoniętym elemencie grzejnym, który z czasem prowadzi do zmniejszenia jego efektywności. Musimy także pamiętać o wlewaniu minimum wody potrzebnej do zakrycia grzałki, inaczej może dojść do uszkodzenia urządzenia.

Innym rozwiązaniem są czajniki z płaskim elementem grzejnym, gdzie za podgrzewanie wody odpowiada, wykonane ze stali szlachetnej, dno dzbanka. Grzałka płytowa wymaga mniej wody potrzebnej do bezpiecznej pracy, jest też znacznie bardziej odporna na osadzanie się kamienia. Tego typu urządzenia łączą się z okrągłą podstawą zasilającą stykiem zamontowanym centralnie, dzięki czemu czajnik można swobodnie obracać, co ułatwia użytkowanie. Modele płytowe są też mniej awaryjne oraz bardziej popularne niż te z grzałką spiralną, są jednak od nich droższe.

Kolejną kwestią którą musimy rozważyć decydując jak wybrać czajnik elektryczny jest materiał z którego zbudowany jest dzbanek. Najtańsze rozwiązanie to tworzywo sztuczne, dostępne w szerokiej gamie kolorów –. tego typu czajniki są lekkie, jednak w tańszych modelach gotowana woda może przechodzić plastikiem, a sama obudowa pod dłuższym użytkowaniu może się odbarwiać. Dzbanki ze stali szlachetnej są cięższe i bardziej wytrzymałe, długo utrzymują temperaturę zagotowanej wody a ich ścianki się nie nagrzewają. Spotkać też można czajniki szklane lub ceramiczne, stylizowane na klasyczne imbryki które doskonale wkomponują się w wystrój tradycyjnej kuchni.
Moc
Od mocy czajnika zależy jak szybko zostanie podgrzana woda, mocniejsze czajniki są także bardziej odporne na przegrzewanie. Najczęściej dostępne na rynku modele oferują moc od 1000. do ponad 2400W - jeśli szukamy urządzenia najbardziej efektywnego powinniśmy rozglądać się za modelami o mocy powyżej 2200W. Decydując jaki czajnik elektryczny wybrać, musimy pamiętać, że większa moc to także większe zużycie prądu.

Obraz
© (fot. Materiały prasowe)

Pojemność
Na sklepowych półkach znajdziemy zarówno niewielkie urządzenia z półlitrowym dzbankiem, jak i spore, mogące jednorazowo podgrzać ponad dwa litry wody. Czajniki o pojemności poniżej litra mogą być niewystarczające dla dużej rodziny, za to mogą idealnie nadawać się dla samotnie mieszkającej osoby –. dlatego dobierając rozmiar dzbanka w pierwszej kolejności musimy ustalić jakie są nasze potrzeby. Pamiętać musimy jednak, że nie będziemy potrzebować zawsze nastawiać pełnego czajnika, jednak taka opcja często może być przydatna - dlatego urządzenie większe są bardziej uniwersalne.
Filtry
Dodatkową ochronę przed kamieniem i innymi zanieczyszczeniami wody zapewniają zamontowane w czajniku filtry. Mogą one mieć postać montowanej przy siatki z nylonu lub bardziej wytrzymałej stali szlachetnej. W droższych urządzeniach montuje się filtry węglowe, lub kilkuetapowe systemy filtracji, zapewniające najlepsze efekty oczyszczania wody.

Funkcje
Każdy czajnik elektryczny wyłącza się automatycznie po zagotowaniu wody, niektóre modele dodatkowo informują o tym sygnałem dźwiękowym. Dobrze, jeśli urządzenie wyposażone jest w lampkę sygnalizującą prace, powinno także posiadać zabezpieczenie uniemożliwiające włączenie przy pustym dzbanku. Przydatną funkcją jest także możliwość ustawienia żądanej temperatury wody, dzięki czemu nie będziemy musieli podgrzewać jej aż do wrzenia, a następnie czekać aż ostygnie.

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Wybrane dla Ciebie
Komentarze (0)