Jak wybrać lodówkę i jak z niej korzystać, żeby zaoszczędzić?

Jak wybrać lodówkę i jak z niej korzystać, żeby zaoszczędzić?

Jak wybrać lodówkę i jak z niej korzystać, żeby zaoszczędzić?
Źródło zdjęć: © Thinkstockphotos
06.05.2015 12:25
Obraz
© (fot. Thinkstockphotos)

Bardzo często chowamy jedzenie do lodówki z przekonaniem, że się nie zepsuje, a następnie... bywa że zderzamy się z intensywnie wydzielającym się zapachem, wysuszonymi wędlinami, zamarzniętym masłem lub czerstwym chlebem. O czym należy pamiętać przechowując artykuły spożywcze w lodówce i jak wybrać najlepszy sprzęt mówi Mateusz Gołda, ekspert z jednego z największych polskich sklepu internetowych.

Wszystkie lodówki skonstruowane są w podobny sposób, co nie jest kwestią przypadku. Górne, środkowe i dolne półki, szuflady oraz półeczki na drzwiach różni temperatura, która panuje w danym miejscu. Ważne jest, by odpowiednie produkty przechowywać na dedykowanej im wysokości, dzięki czemu uda nam się uniknąć zepsucia ulubionych potraw – każda z nich lubi bowiem inny poziom chłodu, który wydłuża ich termin ważności.

Jak mówi Mateusz Gołda: „Zimne powietrze opada na dół, dlatego w górnej części lodówki powinny znajdować się produkty, które nie wymagają schłodzenia do niższych temperatur. Najlepiej przechowywać tam dżemy, powidła lub ciasta. Jest to również odpowiednie miejsce dla przetworów mlecznych – zbyt niska temperatura może zakwasić nasze ulubione jogurty i kefiry, które stracą dobroczynną moc zawartych w sobie bakterii. Jeżeli borykamy się z problemem zamarzniętego masła, najlepszym rozwiązaniem będzie umiejscowienie go z przodu na górnej półce. Dzięki temu zachowamy odpowiednią konsystencję produktu oraz wydłużymy okres jego świeżości. Środkowe półki charakteryzują się optymalną temperaturą, dlatego powinno się przechowywać tam nabiał oraz wędliny, a także gotowe do spożycia potrawy – sałatki, przygotowane lub niedokończone dania obiadowe.

Obraz
© (fot. Materiały prasowe)

Najniższa temperatura panuje na najniższych półkach. Dedykowane są one surowemu mięsu oraz rybom, ale również wszystkim produktom, które należy spożyć jak najszybciej. Na dolnej półce warto przechowywać pokrojone owoce lub wędliny i sery o niedługim terminie ważności. Natomiast w szufladach jest zachowana wyższa wilgotność oraz temperatura, która pozwala na przechowywanie w nich owoców i warzyw – tutaj warto jednak pamiętać, by w lodówkach nie trzymać owoców egzotycznych, pomidorów, ogórków czy cukinii, ponieważ panujący w nich klimat sprzyja gniciu. Półeczki znajdujące się na drzwiach przystosowane są do przechowywania produktów, które nie potrzebują niskich temperatur – takich jak musztarda, keczup, majonez, ale również jajka oraz oleje”

Korzystanie z lodówek nie jest zasadniczo trudne, jednak okazuje się, że często popełniamy błędy. Tym najczęstszym jest przechowywanie zbyt dużej ilości produktów, przez co nasz sprzęt musi działać z zwiększoną mocą i może dojść do przesilenia, co będzie skutkować popsuciem się lodówki. Podobnie w przypadku chowania do niej zbyt ciepłych pokarmów. Jeżeli dojdzie do jakiejkolwiek awarii, należy szybko reagować, aby aktualnie przechowywane produkty nie poszły na straty.

Na co najlepiej zwrócić uwagę przy zakupie nowej lodówki? Przede wszystkim, zanim zaczniemy wybierać rozmiar czy kolor, należy przyjrzeć się klasie energetycznej sprzętu. Lodówki należą do urządzeń, które są permanentnie podłączone do gniazdka – powiększając tym samym nasze rachunki za energię elektryczną. Ważne jest, by zakupiony przez nas sprzęt miał klasę energetyczną pozwalającą na jak najmniejsze zużycie prądu, czyli wybieramy ten z oznaczeniem A+++, A++, A+, A lub opcjonalnie B, ponieważ to one w skali roku pozwolą nam zaoszczędzić najwięcej. Na rynku dostępnych jest wiele lodówek z technologią NO FROST, dzięki której możemy mieć pewność odpowiedniej cyrkulacji chłodnego powietrza w urządzeniu. Zakup wielkogabarytowych sprzętów AGD, które mają służyć latami nie należy do najprostszych. Pomocną dłoń w tym przypadku wyciągają do nas sklepy internetowe, dzięki którym bez wychodzenia z domu możemy wybrać sprzęt, który w krótkim czasie znajdzie się w naszym mieszkaniu.

Mateusz Gołda, jest specjalistą do spraw dużego AGD w sklepie Neo24.pl.

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Wybrane dla Ciebie
Komentarze (0)