Jak działa hotel od środka? Zaglądamy tam, gdzie żaden gość nie ma wstępu

Jak działa hotel od środka? Zaglądamy tam, gdzie żaden gość nie ma wstępu
13.07.2016 12:29
Jak działa hotel od środka? Zaglądamy tam, gdzie żaden gość nie ma wstępu

Większość gości hotelowych nie zastanawia się, jak wygląda praca hotelu od środka. Skąd się biorą czyste ręczniki, woda w basenie, klimatyzacja czy posiłki w restauracji. Hotel to jednak bardzo skomplikowana "maszyna", a nowoczesny obiekt to także cyfrowe sterowanie niema każdym jego aspektem pracy.

Większość gości hotelowych nie zastanawia się, jak wygląda praca hotelu od środka. Skąd się biorą czyste ręczniki, woda w basenie, klimatyzacja czy posiłki w restauracji. Hotel to jednak bardzo skomplikowana "maszyna", a nowoczesny obiekt to także cyfrowe sterowanie niemal każdym aspektem jego pracy.

Odwiedziliśmy z kamerą podwarszawski hotel Narvil. To popularne miejsce, w którym odbywa się mnóstwo konferencji, ale też do którego przyjeżdża się na wypoczynek nad Narwią i Zalewem Zegrzyńskim. Czterogwiazdkowy hotel posiada 33. pokoje i może pomieścić jednocześnie ponad 660 gości. Czy wiecie, ile zużywa się tam rocznie produktów spożywczych? Dla przykładu, samych tylko jajek zużywanych jest 200 tys. sztuk. Do tego 5 ton łososia, 3 tony arbuza, 1200 kg kawy mielonej i drugie tyle kawy ziarnistej. Miłośnicy herbaty zużywają rocznie aż 120 tys. saszetek tego napoju. Takie liczby robią wrażenie.

Hotel to także technologie, a te są skrzętnie ukryte przed oczami gości. Wystarczy tablet z odpowiednim oprogramowaniem, aby można było zdalnie zmienić temperaturę w dowolnym pokoju i pomieszczeniu. Jednak najciekawsze urządzenia znajdują się na dachu, a także pod basenem. Byliśmy wszędzie tam z kamerą. Zobaczcie, jak wygląda praca hotelu od środka!

Jarosław Babraj

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Udostępnij:
Wybrane dla Ciebie
Komentarze (11)