Ekspres do kawy - ciśnieniowy, przelewowy czy kapsułkowy?

Ekspres do kawy - ciśnieniowy, przelewowy czy kapsułkowy?

Ekspres do kawy - ciśnieniowy, przelewowy czy kapsułkowy?
Źródło zdjęć: © Materiały prasowe
14.09.2012 15:52

Oferta ekspresów do kawy może przyprawić o lekki zawrót głowy. Producenci projektują coraz to nowsze rozwiązania, które mają zwiększyć komfort obsługi urządzeń i zachęcić do ich kupna. Dużą konkurencją dla modeli klasycznych stają się obecnie ekspresy kapsułkowe.

Siła ekspresu do kawy
Rynek ekspresów to jeden z najprężniej rozwijających się sektorów AGD. Co roku pojawiają się nowe modele i coraz częściej wprowadzane są urządzenia różniące się sposobem przygotowywania napoju. Zanim udasz się do sklepu, musisz wiedzieć, czy wolisz kawę filtrowaną, mleczną, czy może preferujesz mocne i intensywne espresso. To, jaki ekspres wybierzesz, będzie wpływać przede wszystkim na to, jaką kawę będziesz mógł przygotować, i na sposób obsługi urządzenia. Inaczej działają modele przelewowe, ciśnieniowe czy kapsułkowe bądź te na pady (saszetki). Inaczej też wygląda kwestia czyszczenia, konserwacji i zastosowanych rozwiązań. Różnica polega też na tym, jakiej kawy możemy używać w konkretnym typie ekspresu. I bynajmniej nie chodzi tu o walory smakowe.

Zasadniczo masz do wyboru modele klasyczne, w których wykorzystuje się kawę ziarnistą lub mieloną, i modele kapsułkowe. Ekspresy kapsułkowe należą do grupy ekspresów automatycznych i w Polsce są dostępne od kilku lat. Coraz więcej producentów oferuje tego typu rozwiązania i coraz więcej klientów sięga po ten typ urządzeń. Bez względu na to, na jaki ekspres się zdecydujesz, pamiętaj, że powinieneś brać pod uwagę rodzaj przygotowywanego napoju i komfort obsługi. Design i kolorystyka to sprawy drugorzędne.

Kapsułka, czyli...
…kawa zamknięta w pojemniku. W kapsułce, nazywanej też nabojem, znajduje się odpowiednio odmierzona mieszanka kawy mielonej o różnych smakach. Jeśli lubisz eksperymentować i poszukujesz nowych smaków, ekspresy kapsułkowe są właśnie dla Ciebie. Kapsułki dają w tym zakresie duże możliwości. W sklepach dostępnych jest coraz więcej rodzajów kapsułek, które różnią się smakiem i aromatem. Można z nich zrobić nie tylko espresso, ale również cappuccino lub latte czy kawę bezkofeinową. Co więcej, niektóre naboje pozwalają przygotować herbatę, a nawet gorącą czekoladę. Dla wymagających dostępne są kapsułki, w których kawa zmieszana jest z mlekiem w proszku, co pozwala zrobić tradycyjną kawę mleczną. Hermetycznie uszczelnione aluminiowe opakowanie chroni zawartość przed utlenianiem, działaniem powietrza i światła.

A co poza tym?
Oprócz ekspresów kapsułkowych mamy całą listę modeli klasycznych, w których wykorzystuje się kawę mieloną lub ziarnistą, a coraz częściej i jedną, i drugą. Dla kogo te urządzenia? Ekspresy przelewowe polecamy miłośnikom kawy filtrowanej i tym, którzy piją kawę w dużych ilościach. Pojemny zbiornik na wodę pozwala przygotować od 0,3 do 3 l napoju, dzięki czemu żaden z domowników nie będzie narzekał na brak „małej czarnej”. Z kolei, jeśli nie jesteś amatorem mocnego espresso lub kaw mlecznych, warto, żebyś przemyślał wybór modeli ciśnieniowych –. ręcznych lub automatycznych. Pamiętaj, że w ekspresach ręcznych możesz używać jedynie kawy mielonej. Modele automatyczne dają w tej kwestii zdecydowanie więcej swobody, gdyż można w nich stosować nie tylko kawę mieloną, ale i ziarnistą. Jeśli trudno Ci się zdecydować, którą wolisz, wybierz ekspres z wbudowanym młynkiem i pojemnikiem na kawę mieloną – dzięki temu nie będziesz musiał się ograniczać do jednego rodzaju. Wybierając ekspres ciśnieniowy, koniecznie zwróć
uwagę na dyszę do mleka, która umożliwia zrobienie cappuccino, latte czy latte macchiato.

Kwestia obsługi
Przy zakupie ekspresu nie można nie zwrócić uwagi na sposób obsługi. Różnica między modelami klasycznymi a kapsułkowymi jest znaczna, zwłaszcza jeśli dla użytkownika liczą się szybkość i łatwość przygotowania napoju (dla innych celem może być delektowanie się czynnością przygotowania kawy samą w sobie). Ten aspekt zależy już tylko i wyłącznie od Twoich preferencji. Jeśli nie chcesz rezygnować z przyjemności robienia kawy i nie zależy Ci na smaku, ale samym jej przygotowaniu, wybierz model ręczny. Zmieloną kawę lub kawę w saszetkach umieszcza się w specjalnej kolbie, przez którą przepływa gorąca woda pod ciśnieniem. Prawdziwym miłośnikom tego typu urządzeń, którzy jednak chcieliby pójść o krok dalej, proponujemy modele dźwigniowe, w których użytkownik sam wytwarza ciśnienie i które wyróżniają się charakterystycznym wyglądem.

Jeśli jednak to właśnie czas jest dla Ciebie najważniejszy, najlepszym wyborem będzie ekspres automatyczny. Te z kolei różnią się m.in. rodzajem ustawień. W bardziej zaawansowanych modelach użytkownik musi jedynie wybrać rodzaj przygotowywanej kawy, a urządzenie samodzielnie dobierze ilość wody i kawy. Tego typu modele mają też zwykle wbudowany młynek, który automatycznie zmieli ziarna. Niektóre ekspresy automatyczne mają funkcję zapamiętywania ustawień użytkownika lub automatycznie dobierają wszystkie najważniejsze parametry. Mimo zaawansowanych rozwiązań to Ty musisz kontrolować poziom wody w urządzeniu oraz ilość kawy. No i oczywiście czyścić je i konserwować regularnie.

Obraz
© (fot. Materiały prasowe)

Trochę inaczej wygląda obsługa ekspresów kapsułkowych. To rodzaj kapsułki decyduje o smaku i intensywności kawy, a nie automatyczne ustawienia. Nie musisz pamiętać o dosypywaniu ziaren i czyszczeniu młynka, gdyż wystarczy, że w specjalnym podajniku umieścisz naboje. Na koniec warto polecić też modele kapsułkowe na tzw. kod kreskowy. Gwarantują one idealne proporcje wybranej kawy, bowiem zintegrowany czytnik kodu automatycznie dobiera ilość wody, temperaturę i czas parzenia.

Czyszczenie przede wszystkim
Przy zakupie ekspresu bardzo istotną kwestią jest czyszczenie i konserwacja. I tutaj różnica pomiędzy modelami klasycznymi a kapsułkowymi jest naprawdę duża. Ekspresy na naboje polecamy tym, którzy stawiają na dobre efekty przy minimalnym nakładzie czasu i pracy. Kawa zamknięta w kapsułkach nie rozsypuje się i nie pozostawia miału, który nie wydobywa się z jej opakowania. Zużyte naboje wpadają do specjalnego pojemnika, który po jakimś czasie trzeba opróżnić. Z kolei w ekspresach ręcznych, przelewowych i klasycznych automatycznych użytkownik musi sam zadbać o to, by miał nie gromadził się w pojemnikach, na kolbie lub filtrze. Kupując ekspres automatyczny, koniecznie zwróć uwagę, czy ma funkcję samooczyszczenia, która ułatwi odkamienianie i czyszczenie urządzenia. Niektóre modele mają również system automatycznego czyszczenia dyszy do mleka bądź obiegu zbiornika na mleko.

Zanim wybierzesz ekspres do kawy, pamiętaj!
- Pamiętaj, że klasyczne ekspresy automatyczne, ręczne i kapsułkowe mogą być nie tylko wolnostojące, ale też do zabudowy. Wybór modelu do zabudowy musisz zaplanować już na wczesnym etapie projektowania kuchni.
- Wybierając model automatyczny, zwróć uwagę na to, czy jest w nim dysza do spieniania mleka, która pozwoli Ci przygotować kawę mleczną. Niektóre modele mają wbudowany specjalny (praktyczny) pojemnik na mleko.
- Jeśli szukasz modelu automatycznego, wybierz ten z wielofunkcyjnym wyświetlaczem i czytelną nawigacją.
- Jeśli posiadasz wyjątkowy czy ulubiony zestaw wysokich szklanek, zwróć uwagę na regulację wysokości dyszy.
- Niezmiernie ważną kwestią w ekspresach (zwłaszcza automatycznych) jest głębokość urządzenia. W praktyce ekspres może bowiem zająć znaczną część blatu; niekiedy nie ma wręcz możliwości ustawienia go w wybranej wnęce czy na półce.

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Wybrane dla Ciebie
Komentarze (1)