Trwa ładowanie...
d1nywp7

#dziejesienazywo: Wybieramy grill ogrodowy na majówkę

Grillowanie to doskonała metoda przyrządzania potraw na świeżym powietrzu - w ogrodzie, na tarasie czy na działce. W tym przypadku bardzo ważny jest wybór odpowiedniego modelu urządzenia, dzięki któremu przygotujemy smaczne dania dla całej rodziny. W dzisiejszym odcinku #dziejesienazywo, Alicja Grabowska wraz z Przemysławem Loręckim - Grill Master Barbecook, podpowiedzą nam w co powinien być wyposażony nowoczesny grill. Ponadto, ekspert wyjaśni nam jakie są zalety z grilla gazowego. Zapraszamy do materiału.
Głosuj
Głosuj
Podziel się
Opinie
#dziejesienazywo: Wybieramy grill ogrodowy na majówkę
(Wirtualna Polska)
d1nywp7

Grillowanie to doskonała metoda przyrządzania potraw na świeżym powietrzu - w ogrodzie, na tarasie czy na działce. W tym przypadku bardzo ważny jest wybór odpowiedniego modelu urządzenia, dzięki któremu przygotujemy smaczne dania dla całej rodziny. W naszym programie #dziejesienazywo Alicja Grabowska wraz z Przemysławem Loręckim z Grill Master Barbecook, wyjaśniają, w co powinien być wyposażony nowoczesny grill. Ponadto ekspert tłumaczy, jakie są zalety z grilla gazowego. Zapraszamy do materiału.

Zanim rozpoczniemy grillowanie, pamiętajmy o posmarowaniu rusztu olejem, dzięki czemu ułatwimy sobie późniejsze usuwanie zanieczyszczeń. Ewentualnie możemy wyposażyć się w aluminiowe tacki, które będą stanowić dodatkową ochronę przed tłuszczem.

d1nywp7

Poczekaj aż ogień zgaśnie

Zanim rozpoczniemy czyszczenie grilla, poczekajmy, aż wszystkie węgle całkowicie się wypalą. Następnie zużyty popiół możemy wykorzystać np. w ogrodzie bądź po prostu przełożyć do worka i wyrzucić. Jeśli chcemy wygasić węgle wcześniej, wyjmijmy je ostrożnie za pomocą szczypiec i ułóżmy na niezarośniętej ziemi. Następnie dokładnie przysypmy piaskiem, odcinając w ten sposób dopływ tlenu i ostrożnie zgaśmy wodą.

 (fot. commons.wikimedia / Manuel QC / CC BY-SA 2.0)
((fot. commons.wikimedia / Manuel QC / CC BY-SA 2.0))

Szybko uporaj się z brudem

d1nywp7

Czyszczenie grilla warto rozpocząć wtedy, gdy ruszt jest jeszcze ciepły. Wykorzystajmy do tego drucianą szczotkę i usuńmy mechanicznie wszystkie resztki. Następnie za pomocą preparatów odtłuszczających, wyczyśćmy dokładnie metalowe pręty. Nie zapominajmy również o ruszcie węglowym. Gdy usuniemy z niego cały popiół, umyjmy go od zewnętrznej i wewnętrznej strony.

Jeśli wolimy korzystać z naturalnych środków czyszczących, idealnie sprawdzi się mieszanka wody i octu. Ewentualnie możemy przygotować domowej roboty pastę czyszczącą na bazie sody oczyszczonej oraz odrobiny soli.

A co z grillem gazowym i elektrycznym?

Czyszczenie grilla elektrycznego opiera się na usunięciu tłustych resztek. Na rynku znajdziemy specjalne preparaty, które szybko i sprawnie radzą sobie z tłustymi zabrudzeniami. Niestety są one drogie, dlatego zwykłe środki w postaci sody, octu oraz soli często wystarczą, aby otrzymać podobny efekt.

d1nywp7

Podziel się opinią

Share
d1nywp7
d1nywp7
Więcej tematów