Dotykanie jedzenia rękami sprawia, że jest smaczniejsze. Zaskakujące wnioski naukowców

Dotykanie jedzenia rękami sprawia, że jest smaczniejsze. Zaskakujące wnioski naukowców

Dotykanie jedzenia rękami sprawia, że jest smaczniejsze. Zaskakujące wnioski naukowców
Źródło zdjęć: © East News | Wojtek Laski/East News
Karolina Modzelewska
07.02.2020 17:09

Sposób, w jaki podajemy i spożywamy jedzenie, ma wpływ na jego smak. Do takich wniosków doszli naukowcy. Jedząc je rękami, można odczuwać większą satysfakcję, ale i uwaga – zjeść więcej.

Truskawkowym mus smakuje lepiej, jeśli podaje się go w białym pojemniku. Podobnie z kawą. Smakuje dwa razy intensywniej, gdy pijemy ją z białego kubka, a nie przezroczystej szklanki. Tak przynajmniej twierdzą eksperci od marketingu sensorycznego.

Jedzenie może być jeszcze smacniejsze

Adriana Madzharov, badaczka marketingu sensorycznego i profesor nadzwyczajny w Stevens Institute of Technology doszła do ciekawych wniosków. Zauważyła, że jedzenie rękami może sprawić, że pokarm będzie smaczniejszy, zje się więcej, a samo spożywanie posiłku będzie bardziej satysfakcjonujące. Takie wnioski odnoszą się jednak do osób cechujących się wysokim poziomem samokontroli w trakcie jedzenia.

Praca, w której Madzharov opisała swoje spostrzeżenia, została opublikowana w grudniu na łamach "Journal of Retailing". Opisuje nie tylko związki pomiędzy żywnością i dotykiem, ale przedstawia również sposoby na zwiększenie przyjemności z jedzenia w przypadku konsumentów próbujących żywności. Co może zainteresować szczególnie producentów przygotowujących degustację dla swoich klientów.

Różne reakcje sensroyczne

Madzharov przeprowadziła badanie na grupie studentów. Część osób charakteryzowała się wysokim poziomie samokontroli w trakcie jedzenia. Badaczka zauważyła, że to oni spożywając pokarmu rękami odczuwają większą satysfakcję Jedzenie jest dla nich smaczniejsze. Jej zdaniem wynika to z tego, że każda osoba przetwarza informacje sensorycznych w inny sposób.

- Wyniki sugerują, że dla osób, które regularnie kontrolują spożycie żywności, bezpośredni dotyk wyzwala wzmocnioną reakcję sensoryczną, dzięki czemu jedzenie jest bardziej satysfakcjonujące i atrakcyjne – zaznaczyła Madzharov.

Zobacz też:

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Wybrane dla Ciebie
Komentarze (1)