Trwa ładowanie...

“Czy to ty?”. Nowe, bardzo niebezpieczne oszustwo na Facebooku

Wystarczy kliknięcie, żeby stracić pieniądze. Nowe facebookowe oszustwo jest bardzo groźne.

Share
“Czy to ty?”. Nowe, bardzo niebezpieczne oszustwo na Facebooku
Źródło: Materiały prasowe
d1d28wn

“Dostajesz wiadomość od znajomego. Zaczyna się od twojego imienia, a potem jest różnie. Albo sam buziaczek i link, albo link z dodatkowym pytaniem <>?” - opisuje przebieg przekrętu portal niebezpiecznik.pl.

Według informacji serwisu, oszuści wysyłają też wiadomości, w których powiadamiają o rzekomych przerobionych zdjęciach potencjalnej ofiary.

Po kliknięciu w link przenoszeni jesteśmy na stronę Google Drive. W serwisie widzimy zdjęcie z autorem wiadomości z naniesionym przyciskiem “play”. To sugeruje, że mamy do czynienia z filmikiem. Po próbie uruchomienia materiału zostaniemy przeniesieni na inną stronę. W zależności od systemu operacyjnego trafimy na:

d1d28wn

- fałszywe serwisy udające hostingi plików, wyłudzające opłatę za ich pobranie (pobranie rzekomego pliku możliwe będzie dopiero po wysłaniu SMS-a na podany numer - czyli to typowy SMS premium);

- oszustwo WAB billing. Niebezpiecznik tłumaczy, że to przekręt polegający na tym, że “użytkownik korzystający z internetu mobilnego rejestruje się do subskrypcji przez kliknięcie w odpowiedni link; nie jest wymagane wysłanie SMS-a ani wprowadzanie PIN-u. Metoda dostępna w sieciach: Orange, Play, Plus i T-Mobile”.

Jak widać, drugi wariant jest najgorszy, bo wystarczy kliknięcie, by rachunek telefoniczny został obciążony.

Czy można przed takimi oszustwami się chronić? Przede wszystkim warto zablokować numery SMS premium u swojego operatora - podpowiadamy, jak to zrobić. Wojnę tego typu przekrętom wypowiedziało już Ministerstwo Cyfryzacji.

Oceń jakość artykułu:
Zależy nam na podnoszeniu jakości naszego dziennikarstwa. Twoja opinia jest dla nas ważna!
d1d28wn

Podziel się opinią

Share

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d1d28wn
d1d28wn
Więcej tematów