ycipk-bdsyyu

Co to jest UAC? Jak ją wyłączyć?

UAC (User Account Control) to Kontrola konta użytkownika w systemie Windows. Rozwiązanie to jest jednym z wbudowanych mechanizmów ochronnych, które mają poprawiać bezpieczeństwo komputerów z nowszymi wersjami platformy Microsoftu. Jak dokładnie działa UAC? Czy można ją wyłączyć?
Głosuj
Głosuj
Podziel się
Opinie
Domyślny opis zdjęcia na stronę główną
Domyślny opis zdjęcia na stronę główną (Pixabay.com, Fot: domena publiczna)
ycipk-bdsyyu

Czym jest UAC, czyli Kontrola konta użytkownika?

UAC to rozwiązanie, które pojawiło się w platformie Windows Vista. Jego głównym zadaniem jest uniemożliwienie aplikacjom wprowadzania zmian w systemie bez wiedzy użytkownika. Oznacza to, że programy (np. windowsowski instalator) nie mogą wykonać kodu do momentu, w którym nie zewoli na to administrator systemu. UAC zapobiegać ma przypadkowemu uruchomieniu złośliwego oprogramowania, a do tego daje użytkownikowi czas na weryfikacje pochodzenia danej aplikacji.

Kontrola konta użytkownika przy każdej próbie uruchomienia programu, który wprowadza zmiany w systemie, automatycznie zatrzymuje jego działania. Prezentowany jest wtedy komunikat z informacjami o nazwie aplikacji i jej autorze. Do wykonania kodu potrzebna jego zgoda użytkownika (zatwierdzenie przyciskiem "Tak") - gdy nie zostanie wyrażona, program zostaje wyłączony.

Rozwiązanie UAC wprowadzono w Windowsie Vista, ale stosowane jest jako elementy ochrony systemu także w kolejnych wersjach platformy Microsoftu. Można je znaleźć tak w Windowsach 7 i 8 oraz najnowszym Windowsie 10.

ycipk-bdsyyu

Jak wyłączyć UAC, czyli Kontrolę konta użytkownika

Działanie UAC (User Account Control) można modyfikować z poziomu ustawień systemowych, wybierając jak bardzo jest restrykcyjne. Standardowo Kontrola konta użytkownika blokuje tylko programy mogące wprowadzać zmiany w systemie. Można jednak informować także, gdy sam użytkownik wprowadza zmiany w systemie - dostępna jest też opcja, która przyciemnia ekran, by nie przeoczyć powiadomienia.

UAC Mateusz Żołyniak, własne
Podziel się

Modyfikacja UAC możliwa jest po wejściu do ustawień funkcji. W tym celu należy:

  • puruchomić Panel ustawień z menuy start lub wbudowanej wyszukiwarki systemowej;
  • przejść do zakładki "Kontrola konta użytkownika" i wybrać "Kontrola konta użytkownika";
  • kliknąć "Zmień ustawienia funkcji Kontrola konta użytkownika".

W dedykowanym oknie pojawi sie suwak, którym można przechodzić miedzy poszczególnymi poziomami ochrony UAC. Bardziej zaawasnowani użytkownicy, którzy są pewni instalowanych aplikacji, mogą nawet wyłączyć funkcję, przesuwając suwak na sam dół.

ycipk-bdsyyu
Polub WP Tech
0
komentarze
Głosuj
Głosuj
0
Wow!
0
Ważne
0
Słabe
0
Straszne
Trwa ładowanie
.
.
.

ycipk-bdsyyu

ycipk-bdsyyu
ycipk-bdsyyu