Co się stanie, kiedy mentosa wrzucimy do wody, zamiast do coli?

Co się stanie, kiedy mentosa wrzucimy do wody, zamiast do coli?

Co się stanie, kiedy mentosa wrzucimy do wody, zamiast do coli?
17.06.2016 11:05, aktualizacja: 17.06.2016 15:56

Wszyscy znają reakcję, jaka zachodzi w Coca Coli, kiedy wrzuci się do niej mentosa. Jednak co się stanie, kiedy słodki napój zastąpimy wodą gazowaną? David postanowił przeprowadzić ryzykowny eksperyment w kuchni. W rezultacie nie odkrył żadnej nowej teorii, prócz tej dotyczącej chaosu w kuchni.

Ci, którzy śledzą popularne filmiki w internecie, znają dobrze reakcję, jaka zachodzi w Coca Coli, kiedy wrzuci się do niej mentosa. Jednak co się stanie, kiedy słodki napój zastąpimy wodą gazowaną? David postanowił przeprowadzić ryzykowny eksperyment w kuchni. W rezultacie nie odkrył żadnej nowej teorii, prócz tej dotyczącej chaosu w kuchni.

Za wszystkim stoi odrobina fizyki i chemii. Cola, podobnie jak woda gazowana, nasycona jest dwutlenkiem węgla. Nie ma tu znaczenia, czy będzie to napój typu cola z dodatkiem cukru i barwników czy też czysta woda nasycona CO2.

Cząsteczki wody oddziałują na siebie wzajemnie i tworzą mocne wiązania skupione wokół cząsteczek dwutlenku węgla. Aby wygazować napój najczęściej nim wstrząsamy, co powoduje rozerwanie wiązań i uwolnienie pęcherzyków CO2. Tak samo dzieje się, kiedy wrzucimy do butelki mentosa.

Mentosy mają porowatą powierzchnię, która zwiększa powierzchnię kontaktu z płynem - pod mikroskopem wygląda jak pumeks. Zawarte w otoczce cukierka składniki, rozpuszczając się, łamią napięcie powierzchniowe wody i uwalniają przetrzymywany w wodzie gaz. Rośnie ciśnienie i w ciągu kilku chwil dochodzi do "eksplozji".

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Wybrane dla Ciebie
Komentarze (5)