Aplikacje Facebooka mogą poznać adres i numer telefonu użytkownika

Aplikacje Facebooka mogą poznać adres i numer telefonu użytkownika17.01.2011 15:22
Aplikacje Facebooka mogą poznać adres i numer telefonu użytkownika
Źródło zdjęć: © Facebook

Facebook pozwala twórcom aplikacji poznać numer telefonu i adres użytkownika. Podobnie jak w przypadku innych niepublicznych informacji, program musi otrzymać zgodę zainteresowanego na sięganie do takich danych. W oknie dialogowym instalatora wyświetlane są pola user_address i user_mobile_phone jako "informacje kontaktowe"

Facebook pozwala twórcom aplikacji poznać numer telefonu i adres użytkownika. Podobnie jak w przypadku innych niepublicznych informacji, program musi otrzymać zgodę zainteresowanego na sięganie do takich danych. W oknie dialogowym instalatora wyświetlane są pola user_address i user_mobile_phone jako "informacje kontaktowe".

Wydaje się to rozsądnym rozwiązaniem choćby w przypadku aplikacji do zakupów online. Jako że większość użytkowników komputerów ma jednak nawyk odrzucania ostrzeżeń, programy Facebooka uzyskują de facto dostęp do danych cennych z punktu widzenia handlarzy adresami i spamerów. Specjalistyczne blogi (takie jak All Facebook)
skrytykowały serwis również za to, że próbował wprowadzić tę nowość ukradkiem, bez zwracania uwagi na ochronę prywatności.

288772247278401683
Źródło zdjęć: © Użytkownicy powinni teraz dokładniej sprawdzać uprawnienia przyznawane aplikacjom Facebooka (fot. Facebook)

Aby uchronić się przed ewentualnymi nadużyciami, użytkownicy Facebooka powinni teraz dokładniej przyglądać się procesowi instalacji programów. Chociaż sieci społecznościowe w pewnym sensie pełnią funkcję książki adresowej kręgu znajomych, należy zadać sobie pytanie, czy koniecznie musimy ujawniać w nich adres pocztowy i numer telefonu. Uprawnienia poszczególnych aplikacji można sprawdzić także po ich zainstalowaniu (w Ustawieniach prywatności)
i ewentualnie je ograniczyć. Aktualizacja: Przedstawiciele Facebooka poinformowali, że wstrzymują wdrażanie nowej, kontrowersyjnej funkcji do momentu, kiedy będą mieli pewność, że wszystko działa poprawnie, a użytkownicy są w pełni świadomi udostępnianych danych.

wydanie internetowe www.heise-online.pl

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Udostępnij:
Wybrane dla Ciebie
Komentarze (53)