5 trików na przedłużenie świeżości warzyw i owoców

5 trików na przedłużenie świeżości warzyw i owoców

5 trików na przedłużenie świeżości warzyw i owoców
Źródło zdjęć: © Materiały prasowe
19.07.2018 15:01, aktualizacja: 19.07.2018 15:11

Truskawki, maliny, porzeczki oraz wiśnie zachowują świeżość przez mniej więcej dwa dni. Sezonowe warzywa takie jak pomidory, rzodkiew, szpinak czy sałata również szybko zaczynają tracić swoje właściwości dlatego to produkty, które bardzo często zamiast na talerzu, lądują w koszu na śmieci. Oto kilka podpowiedzi, w jaki sposób je przechowywać, by jak najdłużej wspaniale smakowały i pachniały.

1.Sałatę owiń ręcznikiem

Na skórce oraz liściach warzyw i owoców gromadzi się wilgoć, która powoduje, że szybciej gniją. Sprawdzonym sposobem na pozbycie się jej nadmiernej ilości jest zawinięcie produktów w papierowy ręcznik, który wchłania kropelki wody. Należy pamiętać o tym, by wszystkie liściaste warzywa takie jak szpinak czy sałata wyciągnąć z folii po zakupie. To bardzo ważne ponieważ folia, odwrotnie niż ręcznik, zatrzymuje wilgoć sprawiając, że warzywa i owoce szybciej się psują.

2. Marchewki lubią ziemię

Sklepy oferują nam marchewki umyte i zapakowane w folię – lepiej jednak ich nie kupować. Jeśli na marchewce znajduje się niewielka ilość ziemi, będzie ona nadawała się dłużej do spożycia. Co ważne, powinniśmy koniecznie przechowywać marchew w całości i kroić ją na mniejsze kawałki dopiero przez zjedzeniem lub ugotowaniem.

3. Zioła zawiń w folie

Bazylia, mięta, koperek… świeże zioła najlepiej jest przechowywać w lodówce. Można po umyciu i wysuszeniu zawinąć je w folię aluminiową. Innym sposobem na przedłużenie świeżości ziół jest umieszczenie ich pojemniku z wodą pod przykryciem z folii spożywczej i przechowywanie w pozycji pionowej.

4. Nie myj!

Najpyszniejsze letnie owoce takie jak truskawki, maliny, poziomki, jagody czy borówki należy przechowywać razem z szypułkami. Odcinajmy je dopiero na moment przed podaniem. Pamiętajmy też, że nie należy ich myć przed włożeniem do lodówki – opłukujemy je dopiero przed wyłożeniem na stół.

5. Specjalny pojemnik w lodówce

Obraz
© Materiały prasowe

Istnieje wiele sposobów na to, by przedłużyć świeżość warzyw i owoców. Najprościej jednak jest włożyć je do odpowiedniego pojemnika w lodówce i gotowe! Najnowsze lodówki Amica (np. model FK2515.4UTXAA) posiadają specjalny pojemnik do ich przechowywania z filtrem FreshOn. Trzymane w lodówce warzywa i owoce wytwarzają etylen, tzw. hormon starzenia, który nie mając dokąd uciec powoduje, że produkty szybko zaczynają więdnąć. Filtr FreshOn eliminuje gaz wewnątrz pojemnika, tym samym wydłużając świeżość żywności, zwłaszcza zielonych warzyw. Dzięki temu, nie marnujemy produktów, nawet jeśli, skuszeni ich pięknym kolorem i zapachem kupiliśmy ich dużo więcej niż naprawdę potrzebujemy!

Źródło artykułu:Artykuł sponsorowany
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Wybrane dla Ciebie
Komentarze (0)