Superszkło dzięki nowej powłoce

Superszkło dzięki nowej powłoce

Superszkło dzięki nowej powłoce
Źródło zdjęć: © SXC.hu
12.08.2013 12:23, aktualizacja: 12.08.2013 13:23

Naukowcy z uniwersytetu Harvarda opracowali powłokę, która czyni normalne szkło niezwykle wytrzymałym - informuje serwis EurekAlert. Nowa, inspirowana przyrodą powłoka jest przezroczysta, bardzo wytrzymała, samoczyszcząca i bardzo śliska.

Wynalazek mógłby zostać wykorzystany do produkcji szyb oraz soczewek nowej generacji. Według Joanny Aizenberg, kierującej projektem, może to w najbliższej przyszłości doprowadzić do tanich, odpornych na zarysowania i czyszczących się samoczynnie okien i okularów.

Struktura powłoki przypomina szklany plaster miodu, którego pory, o średnicy mniejszej niż długość fali światła widzialnego, wypełnione SLIPS (Slippery Liquid-Infused Porous Surfaces), śliską substancją opracowaną wcześniej przez Aizenberg. SLIPS to najbardziej śliska syntetyczna substancja stworzona do tej pory. Nowa powłoka wykazuje podobne właściwości, ale jest przezroczysta i znacznie bardziej wytrzymała.

Technologia SLIPS została zainspirowana przez drapieżną roślinę, która wabi owady na swoje liście, pokryte bardzo śliską substancją. Substancja pozwala na ześlizgiwanie się ze swojej powierzchni nie tylko wodzie, ale także cieczom oleistym oraz lepkim, takim jak miód. Na jej powierzchni nie powstanie także lód ani nie utrzymają się bakterie.

Powłoka opracowana na bazie SLIPS w trakcie testów była oblewana wodą, benzyną, winem, oliwą z oliwek oraz keczupem. Wszystkie te substancje spływały po niej nie zostawiając żadnych śladów. Powłoka jest ponadto niezwykle odporna na zadrapania i ścieranie.

Zespół Joanny Aizenberg dopracowuje obecnie metodę nakładania powłoki na zakrzywione powierzchnie oraz materiały plastikowe. Następnym wyzwaniem dla naukowców będzie przystosowanie tej technologii do użytku przemysłowego.

Źródło: PAP, SW, WP.PL

Źródło artykułu:PAP
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Wybrane dla Ciebie
Komentarze (0)